Όμως, παρά τα οφέλη που προσφέρει, εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους. Η έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ή ακόμα και ψυχρό σοκ. Γι΄αυτό θα πρέπει να είστε απόλυτα ενημερωμένοι προτού βουτήξετε στην κρύα θάλασσα και να μην το επιχειρείτε χωρίς την έγκριση του γιατρού σας, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
Ποια είναι τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης;
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έκθεση σε κρύο νερό οδηγεί στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία λειτουργούν ως άμυνα ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις.
- Μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική ευεξία. Η κολύμβηση βοηθάει στη χαλάρωση, προσφέροντας ηρεμιστική δράση στο σώμα.
- Βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Το σοκ του κρύου νερού βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Μειώνει τις πιθανότητες κρυολογήματος. Η επαφή του σώματος με το κρύο νερό, θωρακίζει τον οργανισμό μας με αντοχή στο κρύο, το οποίο μας αποτρέπει από συχνά κρυολογήματα.
- Αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών. Η κολύμβηση, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, επιδρά θετικά στη διάθεση και ενεργοποιεί τις ορμόνες της χαράς, όπως την ντοπαμίνη, τη σεροτονίνη και τις ενδορφίνες.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Η έκθεση στο κρύο νερό βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου, προάγωντας την ξεκούραση και τον βαθύ ύπνο.
Επιπλέον, η χειμερινή κολύμβηση ενισχύει τον μεταβολισμό, μιας και απαιτεί περισσότερη ενέργεια από το σώμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καύση θερμίδων και κατ’ επέκταση τον έλεγχο βάρους, συγκριτικά με την καλοκαιρινή κολυμβηση.
Tip: Μη διακόψετε τη κολύμβηση το φθινόπωρο! Συνεχίστε σε έναν τακτικό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να γίνονται οι μεταβάσεις σταδιακά!
Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να έχετε κατά νου;
Κάθε περιπετειώδης δραστηριότητα έχει ρίσκα που είναι καλό να γνωρίζουμε. Η χειμερινή κολύμβηση απαιτεί προσοχή, ειδικά για τους αρχάριους. Παρακάτω, θα μάθουμε μερικούς από τους πιθανούς κινδύνους, που θα πρέπει να έχετε κατά νου:
- Κίνδυνος ψυχρού σοκ: όταν το σώμα μας έρχεται σε επαφή με κρύο νερό είναι πιθανό να λειτουργήσει αντανακλαστικά. Η καρδιά δουλεύει πιο έντονα για να διαχειριστεί το κρύο και η αναπνοή μας γίνεται πιο αργή.
- Υποθερμία: Η επαφή με παγωμένο νερό μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία του σώματος, δηλαδή η θερμοκρασία να πέσει γύρω στους 35 βαθμούς, και να προκαλέσει τρέμουλο, ζαλάδα, μπλε χείλη και δυσκολία στην αναπνοή.
- Χιονίστρες: Είναι πιθανό να εμφανίσετε χιονίστρες λόγω της επαφής με παγωμένο νερό. Δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά προκαλεί ενόχληση.
- Αρρυθμία: Η ξαφνική έκθεση του σώματός μας σε κρύο νερό μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, ειδικά σε κάποιον αρχάριο κολυμβητή και να προκαλέσει ταχυκαρδία και δυσκολία στην αναπνοή.
-
Είναι σημαντικό, να γνωρίζετε όλους τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να συναντήσετε στη θάλασσα, καθώς και τους τρόπους που μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε. Πρέπει να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι και σίγουροι για τον εαυτό σας.
Επιπλέον, καλό είναι να μην πηγαίνετε μόνοι σας για χειμερινή κολύμβηση, αλλά να υπάρχει πάντα κάποιος μαζί σας, ώστε να σας βοηθήσει σε περίπτωση κινδύνου. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες, συχνά υπάρχουν άνεμοι, κύματα και ψυχρά ρεύματα, που μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο.
Η χειμερινή κολύμβηση προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτεί και σωστή προετοιμασία. Ακολουθήστε αυτές τις 7 συμβουλές για να απολαύσετε με ασφάλεια τη μοναδική αυτή εμπειρία:
- Μην πάτε για κολύμβηση χωρίς να ελέγξετε τις καιρικές συνθήκες. Η βροχή, οι κεραυνοί και οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτες συνθήκες στη θάλασσα.
- Προετοιμάστε το σώμα σας πριν μπείτε στο νερό. Κάντε μερικές διατάσεις, που θα προθερμάνουν τους μύες και το σώμα σας να δεχτεί τη χαμηλή θερμοκρασία.
- Αποφύγετε να μπείτε αμέσως στο νερό, διότι ρισκάρετε να διαταραχθεί η φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς, προκαλώντας έτσι ταχυκαρδία ή αρρυθμία.
- Μόλις μπείτε στο νερό, κολυμπήστε ασταμάτητα για τα πρώτα 5-7 λεπτά. Το σώμα μας όταν έρχεται σε επαφή με το παγωμένο νερό, χάνει πολύ γρήγορα τη θερμότητά του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δουλεύει όλο το σώμα σας για τα πρώτα λεπτά, ώστε να εξοικειωθεί με τη διαφορά της θερμοκρασίας.
- Είναι προτιμότερο να βουτάτε στη θάλασσα με την πλάτη, ώστε να μην έρθει η περιοχή του θώρακα πρώτη σε επαφή με το παγωμένο νερό.
- Αποφύγετε να πάτε πολύ βαθιά στη θάλασσα, διότι σε οποιονδήποτε τραυματισμό, π.χ. κράμπα, θα πρέπει να είστε σε θέση να βγείτε άμεσα από τη θάλασσα ή τουλάχιστον να πατάτε στο έδαφος.
- Αν ανήκετε στους αρχάριους χειμερινούς κολυμβητές είναι σημαντικό να μην κάθεστε για πάνω από 7-10 λεπτά στο κρύο νερό, ενώ οι πιο προχωρημένοι από εσάς μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τα 20 λεπτά.
- Έχετε πάντα μαζί σας ζεστά, στεγνά ρούχα για να φορέσετε όταν βγείτε από το νερό και μια μεγάλη και χοντρή πετσέτα για να σκουπιστείτε επαρκώς.
+1: Και τι έγινε που είναι χειμώνας; Μην πάτε ποτέ για μπάνιο χωρίς το αντιηλιακό σας ακόμη κι αν έχει συννεφιά!