MEN'S GUIDE

Αν ξεκίνησες και πάλι το τρέξιμο μάθε πως να προστατεύεις τα γόνατά σου

Αρκετοί έχουν επιλέξει και πάλι το τρέξιμο ως μορφή άθλησης αφού τα γυμναστήρια είναι κλειστά λόγω καραντίνας και κάποιοι, λόγω ηλικίας ή κακής φυσικής κατάστασης, έχουν επιλέξει το περπάτημα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που καταφεύγουν σε σπιτικά όργανα γυμναστικής όπως το στατικό ποδήλατο για να γυμναστούν αυτή την περίοδο. Σε όλες όμως αυτές τις μορφές άθλησης πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματίσετε τα γόνατά σας αν δεν προσέξετε ορισμένα πράγματα.

Στο runnersworld.com διαβάσαμε μια λίστα με συμβουλές για να προστατεύσεις τα γόνατά σου από πιθανούς τραυματισμούς εδικά όταν τρέχεις ή αν γυμνάζεσαι με κάποιο όργανο.

1. Προθέρμανση και διατάσεις πριν την άσκηση

Η προθέρμανση και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν την άρθρωση του γονάτου, καθώς αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και των λεμφικών υγρών μέσα και έξω από τις δομές των αρθρώσεων του γόνατος και των παρακείμενων μαλακών ιστών.

Επίσης, οι μύες και οι σύνδεσμοι των γονάτων διατηρούνται σφιχτοί, με αποτέλεσμα η ένταση στους τένοντες να μειώνεται και η πίεση στα γόνατα να είναι μικρότερη.

2. Αναπτύξτε μυϊκή ισορροπία

Ενισχύστε τους μύες του κάτω σώματος για να μειώσετε την ποσότητα δύναμης που περνά από τα γόνατα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διατηρήσει την κατάλληλη μυϊκή ισορροπία μεταξύ των τετρακέφαλων και των οπίσθιων μηριαίων, ώστε να παρέχεται ένα βελτιωμένο επίπεδο σταθεροποίησης και δύναμης για την άρθρωση του γόνατος.

3. Πείτε όχι στην υπερβολική άσκηση

Η άσκηση είναι καλή, αλλά δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Οταν γυμνάζεστε υπερβολικά η πίεση στα γόνατα είναι τεράστια.

4. Μην αυξάνετε απότομα την ένταση της άσκησης

Οταν γυμνάζεστε πρέπει σταδιακά να ανεβάζετε στροφές. Δεν πρέπει να βιάζεστε, καθώς ένας τραυματισμός θα σας πάει αρκετά πίσω.

5. Σωστά παπούτσια

Η υγεία των ποδιών συνδέεται άμεσα με τα γόνατα. Προσπαθήστε να φοράτε παπούτσια που ταιριάζουν απόλυτα στο πόδι σας και απορροφούν τους κραδασμούς. Αν δείτε κάποιο πρόβλημα, μην το αφήσετε. Δεν θα φύγει μόνο του.

6. Να χρησιμοποιείτε σωστά τον εξοπλισμό άσκησης

Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε λανθασμένα τον εξοπλισμό μίας άσκηση, τότε κάνετε μεγάλη ζημιά στα γόνατά σας.

Για παράδειγμα, αν γυμνάζεστε σε στατικό ποδήλατο, ελέγξτε τη θέση του πεταλιού σε σχέση με τη θέση του καθίσματος. Εάν το πετάλι δεν είναι σχετικά κοντά στο λαιμό της σέλας, θα προσδώσει υπερβολική πίεση στα γόνατα σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.

7. Προσπαθήστε να διατηρήσετε χαμηλό το βάρος σας

Καλό θα είναι να ελέγχετε το βάρος σας. Σε περίπτωση που αυξηθεί αρκετά, τότε γίνεται μεγαλύτερη η πίεση στα γόνατα και αυξάνεται ο κίνδυνος της οστεοαρθρίτιδας.

8. Να ακούτε το σώμα σας

Οποιαδήποτε ενόχληση και αν αισθανθείτε, ανεξαρτήτου μεγέθους, πρέπει να την παίρνετε στα σοβαρά, γιατί μπορεί τα γόνατά σας να έχουν φτάσει στα όριά τους. Μειώνοντας ή ακόμα και διακόπτοντας μία άσκηση κάνετε ένα βήμα για να αποφύγετε έναν σοβαρό τραυματισμό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!