MEN'S GUIDE

Κάνεις προπόνηση με βάρη; Διάβασε 6 tips για να αποφύγεις τους τραυματισμούς

Οι περισσότεροι άντρες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο ασχολούνται με ασκήσεις με βάρη και κάνουν προπόνηση για ενδυνάμωση και αύξηση μυικής μάζας, συχνά όμως δεν λείπουν οι τραυματισμοί που ενίοτε εκτός από επίπονοι μπορεί να είναι και σοβαροί.

Φυσικά ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφύγει κανείς τους τραυματισμούς είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες ενός έμπειρου γυμναστή και να μην "πειραματίζεται" μόνος του με ασκήσεις με βάρη.


Υπάρχουν όμως και ορισμένα tips - κανόνες που καλό είναι να γνωρίζεις καθώς μπορούν να σε βοηθήσουν στο να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

1. Δώσε έμφαση στη στάση του σώματός σου και όχι στο βάρος. Σωστή στάση σημαίνει ευθυγράμμιση του σώματός σου και ομαλή κίνηση, ώστε να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.


2. Ο ρυθμός σε βοηθάει να διατηρήσεις τον έλεγχο της άσκησης. Μία χρήσιμη τεχνική είναι η εναλλαγή του ρυθμού ανάμεσα στα σετ των ασκήσεων για μεγαλύτερη ενίσχυση.


3. Δεν πρέπει να κρατάς την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεσή σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να εκπνέεις όταν σηκώνεις τα βάρη, ενώ εισπνέεις όταν τα αφήνεις.


4. Το σωστό βάρος που μπορείς να σηκώσεις διαφέρει από άσκηση σε άσκηση. Αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να τελειώσεις την άσκηση με το βάρος που έχεις επιλέξει, καλύτερα να το μειώσεις και έπειτα να συνεχίσεις τα επόμενα σετ.


5. Η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική. Μία ολοκληρωμένη προπόνηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανική.


6. Μην καταπονείς τους μύες σου με καθημερινή άσκηση. Πρέπει να δίνεις χρόνο στους μύες σου να συνέλθουν από μία προπόνηση και να επανακτήσουν τη δύναμή τους. Πάντα άφηνε περίπου ένα 48ωρο μέχρι την επόμενη προπόνηση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!