MEN'S GUIDE

Γυμνάζεσαι χωρίς να βλέπεις αποτελέσματα; Ίσως φταίει ο σωματότυπός σου;

Οι σύγχρονοι fitness gurus τονίζουν πως ένα από τα βασικά που πρέπει να κάνει κανείς πριν αρχίσει να γυμνάζεται εντατικά και να θέσει στόχους, είναι να προσδιορίσει τον σωματότυπό του.

Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί όπως εξηγούν αν δεν γνωρίζεις τον σωματότυπό σου και τις ιδιαιτερότητές του, το πιθανότερο είναι πολλές από τις ασκήσεις που κάνεις να είναι αναποτελεσματικές.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι σώματος: ο εκτομορφικός, ο μεσορφικός και ο ενδομορφικός.

Ο Εκτομορφικός έχει επίπεδο θώρακα, στενούς γοφούς, αδύνατο μυϊκό σύστημα, λεπτά και μακριά άκρα, στενό στήθος και μακρύ λαιμό, ενώ συνήθως το ύψος είναι πάνω από τον μέσο όρο.


Ο Ενδομορφικός είναι ο σωματότυπος με το υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους, το οποίο συσσωρεύεται κυρίως στο στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών. Το μυϊκό σύστημα είναι ανεπτυγμένο, δεν είναι όμως ευδιάκριτο λόγω του λίπους.


Ο Μεσομορφικός χαρακτηρίζεται από τετράγωνο κεφάλι και συμμετρικό σώμα, μεγάλο άνοιγμα των ώμων, στενή μέση και φυσιολογικό μέγεθος γοφών. Επίσης, το μυϊκό σύστημα είναι αρκετά αναπτυγμένο και μπορεί να διακριθεί εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού σωματικού λίπους.

Ενώ κάποιοι άνθρωποι έχουν ένα κυρίαρχο τύπο σώματος, οι περισσότεροι από εμάς αποτελούνται από ένα μίγμα των τριών αυτών τύπων σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να προσδιορίσεις με ακρίβεια το σωματότυπό σου, ώστε να καταλάβεις ποια μέθοδος άσκησης είναι η καλύτερη για σένα Για παράδειγμα ένας κλασικός εκτομορφικός ανταποκρίνεται στις περισσότερες μορφές προπόνησης, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο για να αναπτύξεις τους μυς. Ένα κλασικός ενδομορφικός εστιάζει στην ένταση της άσκησης και την πυκνότητα κάτι που θα τον βοηθήσει να χάσει σωματικό λίπος και να κερδίσει μυϊκή μάζα. Ένας κλασικός μεσομορφικός αποκτά μυική μάζα εύκολα κάνοντας απομονωμένες ασκήσεις σε χαμηλή ένταση (τρικέφαλα, δικέφαλα κ.λπ.) και ανταποκρίνεται καλά στις περισσότερες μορφές προπόνησης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!