VIRAL

Eurovision 2023: Η Ουκρανία δεν θα φιλοξενήσει το διαγωνισμό

Μπορεί η Ουκρανία, ως νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision να σχεδίαζε τη διοργάνωση του 2023 στα εδάφη της, αλλά η EBU αποφάσισε να της στερήσει το δικαίωμα να διοργανώσει το διαγωνισμό, επικαλούμενη κυρίως λόγους ασφαλείας και οι αντιδράσεις είναι έντονες.

Συγεκριμένα στις 17 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση αρνήθηκε στην Ουκρανία το δικαίωμα να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023, αφού ανέλυσε την κατάσταση ασφαλείας κατά τον Ιούνιο του 2022. Η EBU ξεκινά διαπραγματεύσεις με τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής της Eurovision 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο που φέτος κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

 

Οι αντιδράσεις των Ουκρανών

“Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση της EBU. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην Ουκρανία κατέβαλαν προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Eurovision στη χώρα μας. Η ασφάλεια είναι, φυσικά, η πρώτη μας προτεραιότητα. Η ομάδα του UA:PBC, αλλά και πολιτειακές και τοπικές αρχές έκαναν μια διεξοδική δουλειά και προσέφεραν διαφορετικές επιλογές. Είναι κρίμα να βλέπουμε μια τέτοια δυσάρεστη δήλωση, επομένως, ζητάμε από τους εταίρους μας να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις» είπε η Mykola Chernotytskyi, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του UA:PBC

Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η Επίσημη Εναρκτήρια Συνάντηση των Ουκρανών διοργανωτών με την Ομάδα Αναφοράς (Reference Group), τους εταίρους του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και τη βασική ομάδα της EBU. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, οι εκπρόσωποι του διαγωνισμού και η EBU εξέτασαν την παρουσίαση εγγυήσεων και προπαρασκευαστικών μέτρων, ιδίως το ερωτηματολόγιο ασφαλείας, καθώς και πιθανές τοποθεσίες για τον διαγωνισμό που διοργανώνει η ομάδα της UA: PBC μαζί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Όλα τα μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια πρέπει να προετοιμαστούν και να εφαρμοστούν σε στενή συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Ως εκ τούτου, το UA:PBC διεξήγαγε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, το Υπουργείο Εσωτερικών (Εθνική Αστυνομία, Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, Εθνική Φρουρά) και το Υπουργείο Άμυνας.

Η ομάδα εργασίας του UA:PBC μαζί με τις κρατικές και τοπικές αρχές πρότειναν διάφορες επιλογές για τη φιλοξενία της εκδήλωσης σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ουκρανίας: στο Λβιβ, στη Ζακαρπάτια (στα σύνορα με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία) και στο Κίεβο.

Ως υπενθύμιση, μετά τη νίκη των Kalush Orchestra στη Eurovision 2022 στο Τορίνο, η Ουκρανία απέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό Τραγουδιού το επόμενο έτος. Tο UA:PBC ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης εξασφαλίζει την επιλογή και τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της Ουκρανίας στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, είναι επίσημος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του διαγωνισμού και διοργανώνει τον διαγωνισμό το επόμενο έτος σε περίπτωση νίκης της Ουκρανίας.

Ο υπουργός πολιτισμού Oleksandr Tkachenko απαιτεί η EBU να ανασκευάσει την απόφαση

Ο Oleksandr Tkachenko, υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας, απαίτησε με έγγραφό του προς την EBU την ακύρωση της σημερινής απόφασης. Το έγραφο ακόμα υπογράφουν ο Mykola Chernotytskyi, διευθυντής του καναλιού UA:PBC, καθώς και οι Ουκρανοί νικητές της Eurovision Ruslana και Oleh Psiuk (Kalush Orchestra).

“Σε απάντηση στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης σχετικά με την αδυναμία της διοργάνωσης της Eurovision 2023 στην Ουκρανία, θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τη φύση μιας τέτοιας απόφασης – με το ότι μας παρουσιάστηκε ως ειλημμένη, χωρίς συζήτηση για άλλες επιλογές. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε κάθε λόγο να διεξαγάγουμε περαιτέρω διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρούμε μια κοινή λύση που θα ικανοποιήσει όλα τα μέρη.

Κερδίσαμε τίμια τη Eurovision και εκπληρώσαμε όλες τις προϋποθέσεις εντός των προθεσμιών για τη διαδικασία έγκρισης της διεξαγωγής της στην Ουκρανία — έχουμε δώσει απαντήσεις και εγγυήσεις σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και τους πιθανούς τόπους διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Η φιλοξενία της Eurovision 2023 στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο που στηρίζει τώρα την Ουκρανία. Θα απαιτήσουμε να αλλάξει αυτή την απόφαση, διότι πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

Γι αυτό και απαιτούμε επιπρόσθετες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη φιλοξενία της Eurovision 2023 στην Ουκρανία.”

Περιπλέκουν το ζήτημα της διοργάνωσης επομένως οι Ουκρανοί, καθώς εμφανίζουν την EBU να έχει λάβει μονομερή απόφαση για τη διεξαγωγή εκτός Ουκρανίας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των νικητών. Αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της EBU, η οποία ήδη ξεκίνησε συνομιλίες με το BBC.

Η αντίδραση των Άγγλων

Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα πως η Ουκρανία δεν θα φιλοξενήσει τη Eurovision του 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται τεράστια προθυμία πολλών πόλεων για να αναλάβουν τη διοργάνωση.

To Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρωταθλήτρια χώρα αναφορικά με το πόσες φορές έχει φιλοξενήσει το διαγωνισμό. Μέχρι και σήμερα έχει διοργανώσει συνολικά 8 διαγωνισμούς. Από αυτούς μόνο τις 4 φορές ήταν η νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς (1968,1977,1982,1998), ενώ το 1970 αν και ήταν μία από τις 4 νικήτριες του 1969 ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στην Ολλανδία. Επίσης, τέσσερις φορές έχει αναλάβει διαγωνισμό χωρίς να είναι ο νικητής της προηγούμενης χρονιάς (1960,1963, 1972, 1974). Μάλιστα, το Λονδίνο είναι η πόλη που έχει φιλοξενήσει το διαγωνισμό περισσότερες φορές, συνολικά τέσσερις (1960,1963,1968,1977). Από μία φορά τον έχουν αναλάβει το Εδιμβούργο (1972), το Μπράιτον (1974), το Χάρογκεϊτ (1982) και το Μπέρμιγχαμ (1998).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η EBU, ο διαγωνισμός του 2023 δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στην Ουκρανία. Έτσι, ξεκίνησαν και επίσημα οι συνομιλίες με το Ην. Βασίλειο και το BBC το οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση του φετινού διαγωνισμού με τον Sam Ryder και το “SPACE MAN”. Πριν καλά καλά προβεί η EBU σε αυτή την απόφαση, ήδη είχαν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι, ότι η Γλασκόβη θα λάβει το χρίσμα για το 2023, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, NIcola Sturgeon.

Όμως από ότι φαίνεται 24 χρόνια ήταν πολλά για τους Βρετανούς από την τελευταία φορά που φιλοξένησαν τον διαγωνισμό. Ήδη πολλές πόλεις της Γηραιάς Αλβιώνας δηλώνουν έτοιμες να τον αναλάβουν το 2023!

Λονδίνο, Αγγλία

Μία από τις πρώτες πόλεις που δήλωσε πρόθυμη να φιλοξενήσει το διαγωνισμό είναι το Λονδίνο. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας είναι ένας από τους πιο περιζήτητους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που μπορεί να απολαύσει κανείς στην πόλη του Λονδίνου είναι τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Κόβεντ Γκάρντεβ και το London eye. Όσον αφορά στους χώρους που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η Eurovision 2023 υπάρχουν πολλές επιλογε΄ς με δύο από αυτές να είναι τα O2 Arena και OVO Wembley με χωρητικότητα 10.000 θεατών.

«Οι Λονδρέζοι θα υποδέχονταν την Eurovision με ανοιχτές αγκάλες!» αναφέρει ο Sadiq Khan – Δήμαρχος Λονδίνου

Μάντσεστερ – Αγγλία

Το Μάντσεστερ αποτελεί την 3η μεγαλύτερη πόλη του UK. Είναι μία από τις πιο ζωντανές πόλεις με πλούσια νυχτερινή ζωή και φιλοξενεί μία μεγάλη gay σκηνή με επίκεντρο το Canal Street. Επίσης, πολλοί British pop music legends ξεκίνησαν από εδώ ΄όπως οι M People, The Chemical Brothers, Take That, και οι superstars Oasis. Το Manchester’s AO Arena είναι χωρητικότητας 21.000 θεατών αλλά έχει δύο συναυλίες μέσα στο Μάιο (Magic Mike — The Arena Tour στις 2 και τον Elton John στις 31).

 

Λίβερπουλ – Αγγλία

Η τρίτη πόλη της Αγγλίας που φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον διαγωνισμό είναι το Λίβερπουλ, το οποίο έχει πλούσια μουσική ιστορία. Atomic Kitten, Cilla Black και οι θρυλικοί The Beatles είναι μερικά από αυτά. Το M&S Bank Arena στην καρδιά του ναυπηγείου της πόλης έχει χωρητικότητα 11.000 θεατών, ενώ πολύ κοντά είναι και το συνεδριακό κέντρο το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κέντρο τύπου. Το πρόγραμμα του Μαϊου είναι κενό με μοναδική εξαίρεση μία συναυλία του Andre Rieu στις 12 του μήνα.

«Στέλνουμε την αγάπη μας και την αλληλεγγύη μας στον λαό της Ουκρανίας. Η πόλη μας θα ήθελε πολύ να σας κάνει υπερήφανους!» δηλώνει η Joanne Anderson – Δήμαρχος Λίβερπουλ

Μπέλφαστ – Βόρεια Ιρλανδία

Η Βόρεια Ιρλανδία η οποία δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τον διαγωνισμό, φιλοδοξεί να τα καταφέρει στην πρωτεύουσα της, το Μπέλφαστ. Έχοντας φιλοξενήσει πολλά μεγάλα γεγονότα όπως το Giro d’Italia το 2014 και τα MTV EMA awards το 2011, η Βόρεια Ιρλανδία δηλώνει έτοιμη για ακόμη ένα μεγάλο γεγονός. Η SSE Arena είναι χωρητικότητας 11.000 θεατών και είναι ελεύθερη για ολόκληρο τον Μάιο.

Ο Διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παρακολουθείται από εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και οι χώρες που τον φιλοξενούν συχνά βρίσκουν την ευκαιρία για να προωθήσουν τις επαρχίες τους. Αυτό θα ήταν μία τεράστια ευκαιρία για το Μπέλφαστ αλλά και για ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία για να “παρουσιαστεί” στην Παγκόσμια σκηνή.

 

Λιντς – Αγγλία

Ακόμη μία Αγγλική πόλη που θέλει το διαγωνισμό για πρώτη φορά είναι το Λιντς. Βρίσκεται στην καρδιά του West Yorkshire και είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αγγλίας. Η First Direct Arena είναι ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενήσει έναν τέτοιο γεγονός, χωρητικότητας 13.000 ατόμων. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο του Λιντς είναι έτοιμο να υποβάλει και επίσημα υποψηφιότητα.

Μπέρμιγχαμ – Αγγλία

Έχοντας ήδη φιλοξενήσει τον διαγωνισμό μία φορά, το 1998, το Μπέρμιγχαμ, δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη σχετική λίστα για του χρόνου. 25 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ην. Βασιλείου φιλοξένησε τον διαγωνισμό. Το 1998, ο διαγωνισμός είχε φιλοξενηθεί στο Birmingham’s National Indoor Arena, το οποίο είναι γνωστό πλέον ως Utilita Arena (χωρητικότητας 15.000 θεατών). Επίσης, μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η Resorts World Arena.

«Το Μπέρμιγχαμ το έχει κάνει στο παρελθόν και μπορεί να το ξανακάνει.» είπε ο John O’Shea

Κάρντιφ – Ουαλία

Το Principality Stadium στο Κάρντιφ της Ουαλίας θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό σύμφωνα με τον Kevin Brennan. Το στάδιο έχει φιλοξενήσει το  Rugby World Cup το 1999 αλλά και αγώνες ποδοσφαίρου το 2012 στα πλαίσια των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου (2012). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουαλία δεν έχει φιλοξενήσει καμία από τις προηγούμενες οκτώ διοργανώσεις του Ην. Βασιλείου.

Αμπερντίν – Σκωτία

Εκτός από την πρόταση της Γλασκόβης, η 3η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, το Αμπερντίν, θέλει να γίνει η δεύτερη πόλη που θα διοργανώσει τον διαγωνισμό μετά το Εδιμβούργο. Με μία επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του BBC, Tim Davie, έξι βουλευτε΄ς της Σκωτίας παρουσίασαν ένα λεπτομερές πλάνο για τις υποδομές του Αμπερντίν και τη φιλοξενία του διαγωνισμού το 2023. Η ομάδα πρότεινε το P&J Live ως στάδιο φιλοξενίας του διαγωνισμού χωρητικότητας 15.000 θεατών.

Μπράιτον – Αγγλία

Μπράιτον 1974 – Μπράιτον 2023! Αυτό φαίνεται ότι σκέφτεται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Brighton & Hove City Phelim Mac Cafferty, και δηλώνει έτοιμος για να υποβάλει με την πόλη του επίσημη υποψηφιότητα για το 2023!

«Θα ήταν τιμή μας να φιλοξενήσουμε τον διαγωνισμό για λογαριασμό της Ουκρανίας. Θα θέλαμε πολύ να δούμε την διοργάνωση να επιστρέφει στην πόλη μας. Θα προσεγγίσουμε την EBU αλλά και το BBC για να εκφράσουμε και επίσημα το ενδιαφέρον μας. Σε τελική ανάλυση όπως έχουν πει και οι AΒΒΑ (νικητές το 1974) – the winner takes it all-!» είπε ο  Phelim Mac Cafferty

 

Πηγή: ogaegreece.com

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!