Από την τεχνολογία και τις υποδομές, μέχρι τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιωσιμότητα, η Νέα Υόρκη ηγείται, όταν πρόκειται για τη δημιουργική επίλυση των αστικών θεμάτων.
Η Νέα Υόρκη έχει εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό τη ψηφιακή εποχή. Η πόλη φιλοξενεί έναν ακμάζων τεχνολογικό τομέα με 300.000 εργαζόμενους - στο ίδιο επίπεδο με τη Silicon Valley - και η κυβέρνηση της πόλης έχει επαινεθεί για τη χρήση του Analytics στην αξιολόγηση κάθε είδους προγραμμάτων.
Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα PlaNYC ξεκίνησε το 2007, με στόχο να ξαναζωντανέψει τον δημόσιο χώρο, δημιουργώντας ένα αστικό περιβάλλον όπου δρόμοι και πλατείες γίνονται πιο φιλικές σε κατοίκους και τουρίστες. Μια ακόμα βασική επιδίωξη του PlaNYC ήταν να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030 και να διασφαλίσει ότι κάθε κάτοικος θα απέχει 10 λεπτά από κάποιο δημόσιο χώρο.
Σε γενικές γραμμές, οι τοπικές αρχές επιθυμούσαν να παροτρύνουν τους Νεοϋορκέζους να παραμένουν περισσότερο χρόνο στην πόλη, όπως αντίστοιχα συνέβη και στην Κοπεγχάγη. Με αυτόν τον τρόπο, θα ελαχιστοποιούνταν οι μετακινήσεις οπότε και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που έχουν υιοθετήσει πολλές πόλεις διεθνώς.
Ο δήμαρχος Mayor de Blasio φαίνεται διατεθειμένος να επεκτείνει τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της πόλης καθώς πρόσφατα ανακοίνωσε την υπόσχεση να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050,που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Άλλες καινοτομίες που βάζουν τη Νέα Υόρκη στην κορυφή της λίστας των πιο καινοτόμων πόλεων, περιλαμβάνουν την ώθηση για μικρότερα διαμερίσματα και την οικονομικά προσιτή στέγαση, τον επανασχεδιασμό των δρόμων ως πιο ελκυστικούς για πεζούς και ποδηλάτες και την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε δημόσια έργα.
Πηγή: Newmoney.gr