VIRAL

Αυτό το επετειακό γούρι του Μουσείου Μπενάκη έχει προκαλέσει σάλο

Καθώς λίγες μέρες απομένουν για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου που συμπίπτει με την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ένα γούρι που κυκλοφόρησε στην αγορά από το Μουσείο Μπενάκη έχει προκαλέσει σάλο.

Το εν λόγω γούρι που υπάρχει και στο e-shop του Μουσείου Μπενάκη και πωλείται έναντι 25 ευρώ απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους ως πιο... σύγχρονη γυναίκα που σφίγγει τους μύες του χεριού της παραπέμποντας αισθητικά στη γνωστή αφίσα του 1943 από τις ΗΠΑ με το μήνυμα «We can do it»,

Όμως ο σάλος δεν προκλήθηκε τόσο για αυτή την αναπάντεχη απεικόνιση της ηρωίδας του 21, αλλά γιατί στο γούρι αναγράφεται η φράση «ΥΓΕΙΑ ΚΑΥΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH», κάτι που έχει προκαλέσει σάλο στα social media. Η κινητικότητα μάλιστα είναι τέτοια που σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη τοποθέτηση από το Μουσείο Μπενάκη.

Για το συγκεκριμένο γούρι έχει μιλήσει σε πρότερο χρόνο η δημιουργός του, Κατερίνα Σαββοπούλου, στο marieclaire.gr. 

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση».

«Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει.

Το γούρι, το φυλαχτό που δημιούργησαν οι B612 είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού»
, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.

 

Δείτε το επίμαχο γούρι

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!