MEN'S GUIDE

Μπορείτε να γυμνάζεστε όταν είστε άρρωστοι;

Αυτές τις μέρες που οι ιώσεις... θερίζουν, δεν είναι διόλου απίθανο να έχετε κρυολογήσει και ίσως αυτό σας κάνει να αναρωτιέστε αν πρέπει να σταματήσετε για λίγες μέρες να αθλείστε και να γυμνάζεστε μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Σε γενικές γραμμές κανένας δεν θα σας πει πως άμα έχετε συμπτώματα κρυολογήματος  θα πρέπει να ξεχάσετε τη γυμναστική, ωστόσο οι γιατροί λένε πως όταν έχετε πυρετό και ειδικά υψηλό θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη σωματική άσκηση.

Από την άλλη οι γιατροί λένε πως η άσκηση μπορεί ακόμα και να βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα με το άνοιγμα των ρινικών διόδων και την προσωρινή ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης στην περίπτωση που έχετε κάποιο κρυολόγημα.

Επομένως, η ήπια έως μέτρια σωματική δραστηριότητα συνήθως δεν δημιουργεί προβλήματα. 

Όμως, ειδικά αν γυμνάζεστε σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους όπως γήπεδα ή γυμναστήρια, το σωστό είναι να φροντίζετε να αποφεύγετε να αθλείστε τις μέρες που έχετε κρυολογήσει για να αποφύγετε να μεταδώσετε την ασθένειά σας και σε άλλους.

Στο ιατρικό site medinova.gr διαβάσαμε πως σαν γενικό οδηγό για την άσκηση και την ασθένεια θα πρέπει να σκεφτείτε το εξής:

Η άσκηση συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας είναι όλα «πάνω από το λαιμό». Συμπτώματα, δηλαδή, που μπορεί να έχετε με ένα κοινό κρυολόγημα, όπως ρινική καταρροή, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα, ή ήσσονος σημασίας πονόλαιμο.

Θα πρέπει, ωστόσο, να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια της άσκησής σας αν δεν θέλετε να αισθανθείτε χειρότερα. Αντί να πάτε για τρέξιμο, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα.

Μην ασκηθείτε εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας είναι «κάτω από το λαιμό», όπως βάρος στο στήθος, ξηρός βήχας ή στομαχικές διαταραχές. Μην ασκηθείτε αν έχετε πυρετό, κόπωση και γενικευμένους μυϊκούς πόνους.

Αφήστε το σώμα σας να σας καθοδηγήσει. Εάν έχετε ένα κρύωμα και αισθανθείτε άσχημα κάντε ένα διάλειμμα. Επιστρέψτε στην άσκηση λίγες μέρες μετά όταν δεν θα είστε πια άρρωστοι. Συνεχίστε το κανονικό σας πρόγραμμα γυμναστικής σταδιακά, μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε το γιατρό σας.

Να θυμάστε ότι αν επιλέξετε να ασκηθείτε ενώ είστε άρρωστοι, θα πρέπει να μειώσετε την ένταση και τη διάρκεια της προπόνησής σας. Εάν επιχειρήσετε να ασκηθείτε στην κανονική ένταση που συνηθίζατε πριν το κρυολόγημα, θα μπορούσατε να διακινδυνέψετε έναν σοβαρό τραυματισμό ή  ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!