MEN'S GUIDE

Αποφάσισες φέτος να χάσεις βάρος; Πρόσεξε μην κάνεις ένα από αυτά τα 5 λάθη

Ο πρώτος μήνας του χρόνου, είναι η εποχή που πολλοί αποφασίζουν να βάλουν στόχους που θέλουν να έχουν πετύχει μέχρι το τέλος της χρονιάς και ένας από τους δημοφιλέστερους τέτοιους στόχους είναι η απώλεια βάρους.

Αν και εσύ ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία, φυσικά καλά έκανες και πήρες την απόφαση να αδυνατίσεις, αφού ένα υγιές βάρος συνεισφέρει σημαντικά στην ευρύτερη υγεία σου και βελτιώνει ακόμα και τη κοινωνική (και ερωτική) σου ζωή, αλλά πρόσεξε μην κάνεις κάποιο από αυτά τα λάθη, που σύμφωνα με το gr.askmen.com πολλοί κάνουν και τελικά απογοητεύονται και δεν χάνουν καθόλου βάρος.
 

Οι εξωπραγματικοί στόχοι
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι τον Ιανουάριο είναι ότι βάζουν μη ρεαλιστικούς στόχους.Το πώς θέλεις να καταλήξεις στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για τη μορφή του σώματος. Έτσι, αν, για παράδειγμα, είσαι 45 ετών και το 30% του σώματός σου είναι λίπος, το να προσπαθήσεις να χάσεις 20% λίπους σε 10 εβδομάδες είναι κάπως αδύνατο και ένα πλάνο καταδικασμένο να αποτύχει. Τέτοιοι υπεραισιόδοξοι στόχοι δεν είναι σπάνιοι, ειδικά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αφού έχει έρθει η συνειδητοποίηση σχετικά με την ασυδοσία που έγινε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αντίθετα, πιο εφικτός στόχος είναι η απώλεια του 8-10% του σωματικού λίπους, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Αν χάνεις κάθε εβδομάδα περίπου 1%, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

Η έλλειψη σχεδίου
Το ρητό λέει «αν αποτύχεις στο να δημιουργήσεις σχέδιο, σχεδιάζεις να αποτύχεις». Και ταιριάζει «γάντι» σε στόχους που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του σώματος. Το λάθος που κάνουν πολλοί ξεκινά την Πρωτοχρονιά θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους, όπως σου είπαμε και παραπάνω. Το να ξεκινήσεις, λοιπόν, μια αυστηρή δίαιτα ή να λιώνεις στο γυμναστήριο είναι κάτι που μπορείς να αντέξεις τις πρώτες εβδομάδες, όταν το κίνητρο σου δεν είναι ακόμη ισχυρό. Στην πορεία, όμως, το πιο πιθανό είναι να εξαντληθείς και να τα παρατήσεις. Είναι προτιμότερο, επομένως, να ξεκινήσεις να κάνεις τα ελάχιστα που απαιτούνται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα αρκετά λειτουργικό πλάνο περιλαμβάνει άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, 10.000 βήματα σε ημερήσια βάση, κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων συνολικά 3-5 φορές την εβδομάδα αλλά και 3-4 λίτρα νερό την ημέρα.

Η αποτυχία στο πρώτο εμπόδιο
Κανείς δεν είναι τέλειος και τα λάθη είναι πάντα μες στο πρόγραμμα. Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι θαμώνες του γυμναστηρίου θα βγουν εκτός αυτού κάποια στιγμή. Το κλειδί, όμως, είναι στο πώς το διαχειρίζεσαι και τι κάνεις μετά από μερικές ατασθαλίες. Οι άνθρωποι με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αυτοί που μπορεί να ξεφεύγουν σε ένα γεύμα, αλλά επανέρχονται στην διατροφή τους στο αμέσως επόμενο. Να θυμάσαι ότι δεν θα πάρεις ιδιαίτερο βάρος αν κάνεις μια μικρή παρασπονδία σε κάποιο γεύμα. Αν όμως το ένα γίνει επτά, τότε μην εκπλαγείς αν το σώμα σου αρχίσει πάλι να φουσκώνει.

Οι δίαιτες εξπρές
Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που οι δίαιτες εξπρές, για λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, μπαίνουν όλο και περισσότερο στη συζήτηση. Η αναζήτηση για την τελευταία, γρήγορη, αυτή που είναι μέσα στις κορυφαίες και υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους είναι γεγονός. Ωστόσο, αυτή η αναζήτηση, για την «καλύτερη» έχει οδηγήσει στην άνοδο της δημοτικότητας μιας σειράς διαιτητικών προγραμμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τη στέρηση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι δίαιτες με υγρά, που πλέον έχουν εμπορευματοποιηθεί πλήρως. Αυτές, λοιπόν, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες (από 400 έως στην καλύτερη 800 την ημέρα) και συγκεκριμένα ροφήματα και σούπες. Ανάλογα, επίσης, με το στάδιο της δίαιτας κάποιοι ίσως να μπορέσουν να έχουν και ένα γεύμα με στέρεη τροφή μέσα στην ημέρα. Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο στα προβλήματα που προκαλούν οι συγκεκριμένες αλλά δε θα το κάνουμε. Απλά θα σου πούμε ότι αποτελούν συνταγή για μαζική πρόσληψη του χαμένου βάρους, καταστροφή της πεπτικής και της ορμονικής λειτουργίας.

Μην σκέφτεσαι το πέρυσι
Όλα αυτά τα λάθη έχουν κάτι κοινό. Περιστρέφονται γύρω από βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Για να έχουν ασφάλεια, η δίαιτα και η προπόνηση, αντίστοιχα, θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που ο οργανισμός δεν στερείται και δεν εξουθενώνεται. Και εσύ ως αποτέλεσμα δε χάνεις το αρχικό σου κίνητρο. Σκέψου σε τι κατάσταση ήσουν πέρσι τέτοια μέρα και αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα άμεσα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να βάλεις μικρούς στόχους. Για να τους πετυχαίνεις σταδιακά και να παίρνεις extra κίνητρο.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!