MEN'S GUIDE

Κάνει να γυμνάζεσαι μετά το hangover; Τι λέει η επιστήμη

Το καλοκαίρι είτε είσαι σε διακοπές είτε όχι, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποφασίσεις ένα βράδυ να... ξεφύγεις και να πιεις αρκετό αλκοόλ. Και συχνά το hangover κάνει την εμφάνισή του το επόμενο πρωί. Πόσο δραστήριος όμως πρέπει να είσαι μια μέρα με hangover και τελικά μπορείς να κάνεις γυμναστική;

Οι ειδικοί εξηγούν ότι μετά από μια νύχτα κραιπάλης, καλό είναι να αποφύγουμε την άθληση. Βέβαια του καλοκαιρινούς μήνες μπορεί κανείς να μην πάει στο γυμναστήριο, αλλά μπορεί να πάει για κολύμπι ή να ασχοληθεί με κάπια δτραστηριότητα στην ύπαιθρο. Γιατί όμως θα πρέπει να προσέχεις πολύ το πόσο ασκείσαι αν έχεις hangover; Όπως διαβάζουμε στο iatrikanews.gr η κατανάλωση αλκοόλ και η άσκηση είναι προφανώς περίεργος συνδυασμός, αλλά μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι μέρες που οι άνθρωποι ασκούνται περισσότερο είναι και οι μέρες που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ, δηλαδή τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, ενώ η εντατική άσκηση μετά από μια νύχτα κραιπάλης μπορεί να φαίνεται ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσουμε τις χθεσινοβραδινές αμαρτίες, δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

«Δυστυχώς, η ιδέα του να αποβάλλεις το αλκοόλ μέσω του ιδρώτα δεν ισχύει», εξηγεί ο Ian Streetz, personal trainer στο Λονδίνο. «Ένα σοβαρό πρόβλημα του hangover είναι η αφυδάτωση, oπότε η προσπάθεια για περισσότερη εφίδρωση, προκαλεί απλώς περαιτέρω αφυδάτωση».

Αυτό μπορεί να κάνει την άσκηση πολύ πιο εξαντλητική, εξαιτίας της αναπόφευκτης κόπωσης, των πόνων του σώματος και της πιθανής ναυτίας που συνοδεύουν το hangover.

Ο Mila Lazaar, επικεφαλής της HIIT σε γυμναστήριο του Λονδίνου, εξηγεί ότι το σώμα μας είναι πιο επιρρεπές στην κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαιτίας του χαμηλού επίπεδου σακχάρου στο αίμα. «Αυτό μπορεί να καταστήσει τον συντονισμό των κινήσεών μας χειρότερο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να υποστούμε τραυματισμό», λέει.

Ο Streetz προσθέτει επίσης ότι το αλκοόλ μειώνει τον ρυθμό σύνθεσης πρωτεΐνης στο σώμα, καθιστώντας πιο δύσκολη την προσπάθεια να χτίσετε μύες και να ανακάμψετε από την άσκηση τόσο αποτελεσματικά, όσο συνήθως. Εν κατακλείδι, η προπόνηση μετά το hangover θα είναι πολύ λιγότερο ευεργετική από το συνηθισμένο και μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Προφανώς, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το hangover εκδηλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα στον καθένα -από απλώς βαρύ κεφάλι, μέχρι πόνο σε όλο το σώμα- συνεπώς, αν νιώθετε ok, πιθανότατα δεν θα έχετε πρόβλημα με την άσκηση. Ωστόσο, ένα σούπερ απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής δεν είναι καλή ιδέα, ό,τι και να σας λέει ο –πιθανά ακόμη μεθυσμένος- σας εγκέφαλος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!