MEN'S GUIDE

Οι άντρες εμφανίζουν πιο συχνά σεξουαλικούς πονοκεφάλους - Αιτίες και συμπτώματα

Οι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής ή λίγο πριν ή λίγο μετά τον οργασμό, λέγονται σεξουαλικοί πονοκέφαλοι και σύμφωνα με την επιστήμη, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτούς.

Τι είναι ο σεξουαλικός πονοκέφαλος;

Είναι ο πόνος του κεφαλιού που συχνά ξεκινά κατά τη διάρκεια του σεξ, του οργασμού ή του αυνανισμού. Για μερικούς είναι μικρής διάρκειας (5 με 10 λεπτά) ενώ για κάποιους άλλους μπορεί ο πόνος να διαρκέσει πάνω από μια ώρα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες ή άλλους τύπους πονοκεφάλων, είναι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν και από πονοκεφάλους του σεξ. Και ενώ και οι άντρες και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν τέτοιου είδους πόνους κατά τη διάρκεια ανάλογων σεξουαλικών δραστηριοτήτων, οι άντρες είναι πιο πιθανόν να πάσχουν από σεξουαλικούς πονοκεφάλους.

Συμπτώματα

Υπάρχουν δύο τύποι σεξουαλικών πονοκεφάλων:

  1. Ένας θαμπός πόνος στο κεφάλι και τον λαιμό, που εντείνεται καθώς ο σεξουαλικός σας… ενθουσιασμός αυξάνεται
  2. Ένας ξαφνικός, σοβαρός, παλλόμενος πονοκέφαλος, που εμφανίζεται λίγο πριν, ή κατά τη στιγμή του οργασμού

Σε μερικούς ανθρώπους, παρατηρείται και συνδυασμός των δύο αυτών τύπων. Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι από το σεξ διαρκούν τουλάχιστον μερικά λεπτά. Άλλοι μπορεί να παραμείνουν για ώρες, ή ακόμα και δύο έως τρεις ημέρες!

Πολλοί άνθρωποι που έχουν σεξουαλικούς πονοκεφάλους θα τους βιώσουν ανά ομάδες ημερών μέσα σε λίγους μήνες, και στη συνέχεια μπορεί να διανύσουν ένα ή περισσότερα χρόνια χωρίς να έχουν πονοκεφάλους. Μέχρι και το 50% των ατόμων που πάσχουν από κεφαλαλγίες βιώνουν πονοκέφαλοι από το σεξ μέσα σε μια περίοδο περίπου έξι μηνών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μόνο ένα τέτοιο συμβάν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τι προκαλεί τους πονοκεφάλους του σεξ;

Οποιοσδήποτε τύπος σεξουαλικής δραστηριότητας, που οδηγεί σε οργασμό, (δηλαδή και ο αυνανισμός) μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Ο απότομος πονοκέφαλος από το σεξ αλλά και εκείνος που αναπτύσσεται πιο αργά μπορεί να είναι πρωτογενείς διαταραχές κεφαλαλγίας, που δεν συνδέονται με καμία υποκείμενη πάθηση.

Οι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται ξαφνικά είναι πιο πιθανό να σχετίζονται με:

  • Ένα ανεύρυσμα στο εσωτερικό μιας αρτηρίας μέσα στο κεφάλι σας (ενδοκράνιο ανεύρυσμα)
  • Μία ανώμαλη σύνδεση μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών στον εγκέφαλο (αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες) που αιμορραγούν στον χώρο του νωτιαίου υγρού εντός και γύρω από τον εγκέφαλο
  • Αιμορραγία σε μία αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Στεφανιαία νόσο
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά χάπια
  • Φλεγμονή από ορισμένες λοιμώξεις

Ο πονοκέφαλος από το σεξ που σχετίζεται και με απώλεια συνείδησης, εμετό, άκαμπτο λαιμό, άλλα νευρολογικά συμπτώματα και σοβαρό πόνο που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες είναι πιθανότερο να οφείλονται σε μια υποκείμενη αιτία.

Παράγοντες κινδύνου

Ο πονοκέφαλος από το σεξ μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ωστόσο, οι παράγοντες κινδύνου για αυτούς τους πονοκεφάλους είναι:

Το να είστε άντρας: Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σε σεξουαλικούς πονοκεφάλους
Το να έχετε ιστορικό ημικρανιών

Ενώ δεν είναι απόλυτα ακριβές τι προκαλεί τους πονοκεφάλους του σεξ, πολλές έρευνες δείχνουν ότι συνδέονται με τον υπερβολικό κόπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.  Μερικοί πιστεύουν ότι αυτού του τύπου οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν πιο συχνά στους άντρες από ότι στις γυναίκες γιατί οι άντρες τείνουν να καταβάλλουν μεγαλύτερη “προσπάθεια” στις σεξουαλικές δραστηριότητες. Πιθανόν αυτό που συμβαίνει, είναι να βιώνεται ένας πονοκέφαλος παρόμοιος με εκείνον που θα μπορούσε να προκύψει από μια υπερβολικά κοπιαστική γυμναστική άσκηση. Διατηρώντας τον οργανισμό σας σε καλή φυσική κατάσταση με συχνή άσκηση, σωστή διατροφή και προσέχοντας το βάρος σας, μπορεί να βοηθήσει.

Γρήγορος οργασμός

Το να φτάνετε στον οργασμό πολύ γρήγορα μπορεί επίσης να είναι μια αιτία για σεξουαλικό πονοκέφαλο. Εάν ο σεξουαλική σας ορμή αυξηθεί πολύ γρήγορα μπορεί να προκληθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης η οποία μπορεί να προκαλέσει τον πονοκέφαλο.

Έντονες σεξουαλικές στάσεις

Μερικές από τις αγαπημένες σας σεξουαλικές στάσεις και η ένταση που προκαλούν μπορούν να είναι η αιτία για ισχυρούς πονοκεφάλους. Συγκεκριμένες στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ προκαλούν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή αυξάνουν τη ροή του αίματος στο κεφάλι. Για παράδειγμα, το να κρατάτε το κεφάλι σας χαμηλότερα από το υπόλοιπο σώμα σας ή κρατώντας το σβέρκο σας σε περίεργες θέσεις και στάσεις, μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο. Αλλάζοντας ή μειώνοντας τον χρόνο σε αυτές τις στάσεις μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε ή ακόμα και να εξαλείψετε τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από το σεξ.  Ακόμη, το μασάζ ως μέρος του σεξουαλικού παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η ένταση γύρω από τους μυς του σβέρκου που τείνουν να  βρίσκονται σε ένταση κατά τη διάρκεια του σεξ.

Θεραπείες/λύσεις

Τοiatrognosi.gr αναφέρει πως το σεξ μεγαλύτερης διάρκειας, όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες για πονοκεφάλους που προκαλούνται από το σεξ, αλλά το να κάνετε σεξ πιο συχνά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από ημικρανίες και άλλους τύπους πονοκεφάλων.

Το σεξ βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων με το να προκαλεί το σώμα σας να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες επιδρούν στο σώμα σας όπως ακριβώς η μορφίνη.  Το συχνό σεξ μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του στρες που πολύ συχνά προκαλούν ισχυρούς πονοκεφάλους. Έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία μαζί με μια σχολή Ιατρικής στο Ιλινόις της Αμερικής, ανέφερε πως το σεξ είναι μια τέλεια θεραπεία για τον πονοκέφαλο γενικά.  Όσο πιο ισχυρός ο οργασμός τόσο πιο ισχυρά τα επίπεδα των ενδορφινων που εκκρίνονται από τον οργανισμό που στη συνέχεια απαλλάσσουν από τους πόνους.

Από την άλλη το iatropedia.gr αναφέρει πως οι πονοκέφαλοι από το σεξ μπορούν να αποφευχθούν με την διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας πριν από τον οργασμό. Εν ολίγοις, μην φτάνετε σε οργασμό… για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!