Όταν κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει να αθλείται συστηματικά, συνήθως θέτει κάποιους στόχους, που δεν είναι απαραίτητα κοινοί σε όλους.
Για άλλους στόχος τους είναι το αδυνάτισμα, για άλλους η μυική γράμμωση, ενώ κάποιοι θέλουν να γίνουν απλά πιο δυνατοί.
Όμως αρκετοί αγνοούν πως στον αθλητισμό και την προπονητική υπάρχουν διάφορες μορφές δύναμης που ορίζουν και το πως θα πρέπει να αθληθεί κανείς για να πετύχει το στόχο του.
Σε άρθρο του ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Λάμπρος Ιωάννου αναφέρει πως δύναμη είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί σε εξωτερικές δυνάμεις ή στο ίδιο το βάρος του σώματός του, μέσω της μυικής ενέργειας.
Υπάρχουν 4 μορφές δύναμης:
Αντοχή στην δύναμη: Είναι η ικανότητα του οργανισμού και του σώματος να αντιστέκεται στην κούραση που προέρχεται από κινητικές δραστηριότητες μακράς διάρκειας και απαιτούν σχετικά υψηλό ποσοστό δύναμης.
Μέγιστη δύναμη: Είναι η μέγιστη τιμή δύναμης που μπορεί να ασκήσει το νευρομυικό σύστημα ενός ανθρώπου σε μέγιστες με την θέλησή του συστολές.
Ταχυδύναμη: Είναι η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν πιο υψηλής τιμής δύναμης στο διαθέσιμο χρόνο καθώς επίσης και η μεταφορά δύναμης σε ένα όργανο χωρίς χρονικό περιορισμό.
Γενική δύναμη: Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, είναι η ικανότητα εκτέλεσης μυικού έργου σε ικανοποιητικό βαθμό. Χαρακτηρίζεται γενικά η ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.
Η κάθε μορφή δύναμης χρειάζεται την ανάλογη προπόνηση για να αυξηθεί με βάση τους στόχους που έχει το κάθε άτομο.
Αντοχή στην δύναμη
Κυκλική προπόνηση: α) Διαλειμματική, β) Διάρκειας
Προπόνηση σε σταθμούς και ενότητες: α) Χαμηλών εντάσεων, β) Υψηλών εντάσεων
Μέγιστη δύναμη
Μέθοδος υπερτροφίας
Μέθοδος ενδομυϊκού συντονισμού
Μέθοδος μέγιστης δύναμης με έμφαση στην ταχύτητα εκτέλεσης
Πυραμιδική Μέθοδος
Ταχυδύναμη
Μέθοδος των εκρηκτικά εκτελούμενων επαναλήψεων
Πλειομετρική μέθοδος (αντιδραστική - κρουστική)
Γενική δύναμη
Μέθοδός υπερτροφίας (ενδομυικός συντονισμός)
Μέθοδος αντοχής στην δύναμη
Μέθοδος ταχυδύναμης