MEN'S GUIDE

Μάθε τι είναι η κορτιζόλη και πως μπορεί να κάνει κακό στην προπόνησή σου

Όσοι αθλούνται συστηματικά, συχνά βάζουν στόχο να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους και τις αντοχές τους, αλλά αγνοούν πως ελοχεύει ο κίνδυνος να αυξήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να "καταστρέψουν" την προπόνησή τους.

Η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως η ορμόνη του στρες και όταν δεν ξεκουράζεστε μετά από πολύ έντονη προπόνηση και καταπονείτε σε υπερβολικό βαθμό τον οργανισμό σας, τότε το σώμα σας αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης.

Η υπερπροπόνηση είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι νέοι αθλούμενοι, αφού πάνω στον ενθουσιασμό τους, «ξεχνάνε» να ξεκουραστούν με αποτέλεσμα να… καούν.

Όπως αναφέρει το runfun.gr, το σώμα χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά από μια έντονη δραστηριότητα.

Οι ημέρες ξεκούρασης βοηθούν το σώμα να ανακάμψει. Εάν η απώλεια λίπους είναι στόχος σας, τότε μία ημέρα ξεκούρασης θα ξεκουράσει τους μύες σας και θα αποκαταστήσει την ενέργειά, βοηθώντας σας να γυμναστείτε σκληρότερα την επόμενη μέρα και να χάσετε λίπος πιο αποτελεσματικά.

Σε περίπτωση που «χτίζετε» μύες, οι ημέρες ανάπαυσης είναι απαραίτητες, καθώς τότε αυξάνονται πιο δυνατά.

Γενικά θα πρέπει να ξέρετε πως τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης, που εμφανίζονται μετά την υπερποπόνηση, οδηγούν σε συμπτώματα, όπως η κόπωση, η κατακράτηση υγρών, αλλά και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεν υπάρχει σχετικός «χρυσός» κανόνας, καθώς οι ημέρες ξεκούρασης έχουν να κάνουν με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης αλλά και την προπόνηση που ακολουθείτε.


Ειδικά αν είστε αρχάριος μπορεί να χρειαστεί δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ ένας πιο έμπειρος αθλητής μία ημέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο αθλούμενος μπορεί να κάθεται όλη μέρα και να τρώει πρόχειρο φαγητό. Μπορεί να κάνει μία βόλτα ή γιόγκα.

Παράλληλα, αν κάνετε προπόνηση στα πόδια τη μία μέρα και την επόμενη γυμνάσετε άλλη μυική ομάδα, όπως τα χέρια, θεωρείται ημέρα ξεκούρασης, αλλά σίγουρα πρέπει να κρατήσετε μία ημέρα που να μην γυμναστείτε καθόλου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!