MEN'S GUIDE

Έχετε μικρούς, μεσαίους ή μεγάλους όρχεις; Τι λέει η επιστήμη για το μέγεθος τους;

Οι όρχεις είναι αδένες που έχουν πολύ σημαντική λειτουργία στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, αφού εκεί παράγονται τα σπερματοζωάρια, ενώ εκεί παράγονται και πολλές ορμόνες με πιο βασική την τεστοστερόνη. Όμως αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως η επιστήημη έχεις εντοπίσει πως το μέγεθός τους, μαρτυρά ορισμένα πράγματα για την υγεία ακόμα και την συμπεριφορά ενός άντρα όταν γίνεται γονιός!
 

Και μπορεί τα αντρικά "μπαλάκια" να είναι γνωστά κυρίως από... βρισιές και πολλοί να μην τους δίνουν και πολύ σημασία, όμως η επιστήμη κατά καιρούς  έχει κάνει μελέτες για τους όρχεις και τα μεγέθη τους και έχει εντοπίσει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.

Οι επιστήμονες, θεωρούν ως μεσαίου μεγέθους (σύμφωνα με το μέσο όρο) τους όρχεις με ύψος 4-5 εκατοστάς, 3 εκατοστά πλάτος και 2,5 εκατοστά πά χος (μιλάμε πάντα για τα «μπαλάκια» και όχι για το όσχεο που τα περιβάλλει). Οπότε οτιδήποτε πάνω ή κάτω από αυτά τα μεγέθη ορίζει το αν οι δικοί σας όρχεις είναι "μικροί" ή "μεγάλοι" και μπορείτε να δείτε τι σημαίνει αυτό.


 Σε άρθρο του gr.askmen.com, διαβάσαμε τι σημαίνει αν έχει μικρούς, μεσαίους ή μεγάλους σε μέγεθος όρχεις.

 

Μεγάλοι όρχεις: περισσότερα προβλήματα καρδιάς

Οι άνδρες με μεγαλύτερους όρχεις μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου Emory στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία διήρκεσε από το 2008 έως το 2015 μετρώντας και εξετάζοντας πάνω από 2.800 άντρες. Μετά από επτά χρόνια μελετών, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με μεγαλύτερους όρχεις είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως εξαιτίας υψηλότερης παραγωγής τεστοστερόνης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Μεσαίοι προς μικροί όρχεις: διαταραχές ύπνου και διατροφής

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας βρήκε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου ενός ανθρώπου και του μεγέθους των όρχεων. Εξετάστηκαν περίπου 1.000 άνδρες σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους και στη συνέχεια εξέτασαν τα μεγέθη των όρχεων και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι άνδρες που ανέφεραν συχνές αϋπνίες και άλλες διαταραχές ύπνου, είχαν όρχεις 1,6% μικρότερους από το σύνηθες μέσο μέγεθος.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διέκριναν και ποικίλες ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, με κυριότερη την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, αλκοόλ και καπνίσματος (συνήθειες, που οδηγούν σε ακόμη πιο μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης από μεσαίους προς μικρούς όρχεις).

Μικροί όρχεις: καλύτερος μπαμπάς

Κι όμως. Μικροί όρχεις δεν σημαίνουν υποχρεωτικά χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης ούτε ανεπαρκή ποιότητα σπέρματος, αρκεί να «δουλεύει» συχνά το σύστημα αναπαραγωγής -δηλαδή τακτικό σεξ.
Η ίδια έρευνα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Emory μελέτησε την παραγωγή τεστοστερόνης σε 70 μπαμπάδες με πάνω από 2 ή 3 παιδιά και διαπιστώθηκε ότι εκείνων που οι όρχεις ήταν μικρότεροι σε μέγεθος από άλλους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν μια μεγάλη οικογένεια. Την αιτία δίνει ο επικεφαλής της μελέτης, ανθρωπολόγος Dr. James Rilling: «Ενώ υπάρχουν επίσημες επιστημονικές καταγραφές ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι μειωμένα σε έναν άντρα με μικρό μέγεθος όρχεων, εντούτοις, οι συχνές σεξουαλικές επαφές με σκοπό την απόκτηση μιας μεγάλης οικογένειας, πυροδοτούν την παραγωγή τεστοστερόνης οδηγώντας τον εγκέφαλο σε ηπιότερους ρυθμούς λειτουργίας».

«Σημαντικό παράγοντα της μελέτης αποτέλεσε και η μειωμένη παρουσία περιστατικών κατάθλιψης στους μπαμπάδες με πολλά παιδιά. Χάρη στην αναζήτηση οικογενειακής αρμονίας και ευτυχίας, μειώνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όσους άντρες είναι “γεννημένοι” για μπαμπάδες».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!