MEN'S GUIDE

Αν είσαι ψηλός θα βγάλεις περισσότερα χρήματα; Μια έρευνα λέει ναι και εξηγεί γιατί

Το να είναι κανείς ψηλός, γενικά θεωρείται πλεονέκτημα, αλλά σίγουρα πολλοί δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα, το πως σχετίζεται το ύψος με την επαγγελματική πορεία και τα χρήματα που κερδίζει από την εργασία του ένας άντρας.

Και μπορεί να ακούγεται απολύτως εύλογο κάποιος που είναι ψηλός να έχει καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη αν για παράδειγμα είναι επαγγελματίας αθλητής και ασχολείται με κάποιο άθλημα όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ, όπου το ύψος είναι μεγάλο ατού, αλλά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως το ύψος ενός άντρα, μπορεί να επηρεάσει την καριέρα του και τις απολαβές του σε άλλους επαγγελματικούς τομείς.
Και όμως, μια νέα έρευνα δείχνει πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ ύψους και οικονομικής κατάστασης. Όπως διαβάζουμε στο gr.askmen.com, Σύμφωνα με ένα νέο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες στη διαδικτυακή επιστημονική βιβλιοθήκη Journal Storage, οι εργαζόμενοι στις χώρες του Δυτικού κόσμου που ξεπερνούν το μέσο όρο ύψους του υπόλοιπου πληθυσμού κατά 10 - 13 cm, λαμβάνουν κατά μέσο όρο 9 έως 15% μεγαλύτερο μισθό σε σχέση με τους κοντύτερους συναδέλφους τους. Για να το κάνουμε πιο κατανοητό: μεγαλύτερο ύψος = πιο «τροφαντό» πορτοφόλι.

Ωστόσο, για ποιο λόγο ισχύει η παραπάνω εξίσωση ακόμη και στις ημέρες μας; Σε μια εποχή, δηλαδή, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού καταπιάνεται με δουλειές γραφείου, όπου η σωματική διάπλαση δεν αποτελεί ουσιαστικό προσόν;

Η συσχέτιση ύψους και επαγγελματικής επιτυχίας είναι ένα θέμα που απασχολεί σταθερά τους επιστήμονες εδώ και περίπου έναν αιώνα, με τους ερευνητές να έχουν διατυπώσει διάφορες θεωρίες στο πέρασμα του χρόνου. Οι δημοφιλέστερες εξ' αυτών αναφέρουν ότι οι πιο ψηλοί άνθρωποι είναι συνήθως και πιο επιτυχημένοι επαγγελματικά επειδή είναι εγγενώς πιο έξυπνοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό ή, εναλλακτικά, επειδή έχουν αναπτύξει καλύτερα τις κοινωνικές τους δεξιότητες από μικρή ηλικία ακριβώς επειδή ξεχωρίζαν από πολύ νωρίς λόγω του ύψους τους. Τρέχα γύρευε...

Εντούτοις, σύμφωνα με το προαναφερθέν επιστημονικό άρθρο, η διαφορά στις οικονομικές απολαβές ίσως και να οφείλεται σε έναν άλλο, παραγνωρισμένο μέχρι πρότινος παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την ποιότητα της διατροφής κατά την παιδική ηλικία. Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ύψος από τον μέσο όρο οφείλεται εκτός από τη γενετική προδιάθεση και στο ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ιδιαίτερα καλή και προσεγμένη διατροφή όταν ήταν παιδιά -μια «λεπτομέρεια» που, ωστόσο, αποδεδειγμένα επηρεάζει άμεσα και τη γνωστική εξέλιξη του ατόμου καθώς αυτό βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα συμπεράσματα του άρθρου, αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό απαντάται όχι μόνο στους άντρες αλλά και στις γυναίκες, στις οποίες, μάλιστα, η απόκλιση στις απολαβές «ψηλών-κοντών» είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επιπλέον, όσοι έχουν ύψος που ξεπερνά το μέσο όρο είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν επιχειρηματίες, να δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία αλλά και πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!