MEN'S GUIDE

Ο James Corden δοκίμασε να χάσει κιλά με το Ozempic αλλά δεν τα κατάφερε

Μεγάλος ντόρος γίνεται εδώ και καιρό με το Ozempic, το φάρμακο που πολλοί θεωρούν πως μπορεί να αποτελεί τη λύση στη παχυσαρκία αλλά δεν είναι αποτελεσματικό για όλους. Τουλάχιστον δεν ήταν για τον James Corden.

O παρουσιαστής και κωμικός, παραδέχεται πως στράφηκε στο διάσημο φάρμακο απώλειας βάρους, το οποίο όμως αποκάλυψε ότι δεν τον βοήθησε να χάσει κιλά και σταμάτησε να το παίρνει.

Αντίθετα, είπε ότι «πραγματικά συμφωνεί» με όσους υποστηρίζουν ότι η μάχη με τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στο φαγητό, αποκαλύπτοντας ότι τρώει τεράστιες σοκολάτες στο αυτοκίνητό του.

Ο 46χρονος είπε: «Δοκίμασα το Ozempic και δεν θα σας εκπλήξει όταν με κοιτάξετε τώρα, ότι δεν λειτούργησε πραγματικά».

Και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Το δοκίμασα για λίγο και μετά συνειδητοποίησα ότι έλεγα: "Ωχ, όχι, το φαγητό μου δεν έχει σχέση με το ότι πεινάω". Το μόνο που κάνει είναι να σε κάνει να μην αισθάνεσαι πεινασμένος. Αλλά πολύ σπάνια τρώω [μόνο και μόνο επειδή πεινάω]».

Αλλά ο Κόρντεν πιστεύει ότι η τάση του να τρώει ακατάσχετα έχει πιο βαθιά αίτια και δήλωσε ότι ταυτίζεται με φίλους όπως ο τηλεοπτικός παρουσιαστής Ρίτσαρντ Όσμαν, που μίλησαν πρόσφατα για το πώς ο δικός του εθισμός στο φαγητό προκλήθηκε από παιδικά τραύματα και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο Corden αναγνώρισε, επίση,ς πως τα προβλήματα με το φαγητό του είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν, δεδομένου ότι είναι ένα άτομο «με εθιστική προσωπικότητα».

Ο ίδιος δεν το κρύβει πως είχε επιδοθεί σε μια ζωή με πολλά πάρτι κατά τα πρώτα χρόνια της φήμης του και τώρα αποκάλυψε  ότι είναι έτοιμος να σταματήσει να πίνει αλκοόλ για λόγους υγείας, αφού αναθεώρησε τις συνήθειές του στο ποτό.

Επίσης η βρετανική Mirror αναφέρει πως ο σταρ προέβη σε αυτές τις αποκαλύψεις, μετά την υπογραφή συμβολαίου τεράστιου χρηματικού ποσού, με πασίγνωστη εταιρεία που υπόσχεται απώλεια κιλών 

Τι είναι το Ozempic

Το Ozempic με τη σεμαγλουτίδη, μιμείται τη δράση του GLP-1, μιας ορμόνης η οποία απελευθερώνεται από τα κύτταρα του εντέρου.

Η σεμαγλουτίδη ενεργοποιεί τον GLP-1 και διεγείρεται η έκκριση ινσουλίνης ώστε να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, ενεργοποιεί το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον κορεσμό. Συμβάλλει δηλαδή στην μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση μπορεί να βοηθήσει στο θερμιδικό έλλειμμα και την απώλεια βάρους.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται όταν η μετφορμίνη δεν μπορεί να  εφαρμοστεί λόγω αντενδείξεων, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Παρόλα αυτά λόγω της επίδρασης που έχει στον κορεσμό χρησιμοποιείται συχνά και για απώλεια βάρους.

Στο εξωτερικό το Ozempic είναι ήδη πολύ διάσημο σκεύασμα και χρησιμοποιείται από πολλούς επώνυμους αφού υπόσχεται γρήγορο αδυνάτισμα. Έτσι η ζήτηση αυξάνεται εδώ και χρόνια και πλέον βρίσκεται σε τεράστια έλλειψη,

Ποια άτομα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν

Το Ozempic απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Επίσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χορηγείται σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του:

30 kg/m², ο οποίος υποδηλώνει παχυσαρκία
27 kg/m² με συνδυασμό νοσημάτων που σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος (πίεση, δυσλιπιδαιμίες, ή ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων)

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την χρήση του Ozempic

Η χορήγηση του Ozempic θα πρέπει να χορηγείται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού.

Οι πιο συχνές παρενέργειες που αναφέρονται από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι ενοχλήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, καθώς και ναυτία, διάρροια ή εμετός.

Στην αρχή της θεραπείας αυτές οι παρενέργειες είναι πιο πιθανές αλλά συνήθως υποχωρούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, όσο αυξάνεται η δόση, είναι πιθανό να επανεμφανιστούν. Επίσης, συχνές παρενέργειες αποτελούν ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες αλλά και η κόπωση.

Στις περιπτώσεις που το Ozempic χρησιμοποιήθηκε μόνο του δεν αναφέρθηκαν συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα όμως μπορεί να εμφανιστεί.

Τέλος, πιο σπάνιες παρενέργειες αποτελούν η χολολιθίαση και η παγκρεατίτιδα.

Ozempic και διατροφή

Κατά την φαρμακευτική αγωγή με Ozempic χρειάζεται προσοχή σε ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν την απώλεια βάρους, ή τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.

Τέτοιες κατηγορίες τροφίμων είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, σκευάσματα με αυξημένη ζάχαρη, τα λιπαρά τρόφιμα, τα γλυκά και το αλκοόλ.

Αντίθετα, τρόφιμα που θα βοηθήσουν τη δράση του Ozempic είναι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και τρόφιμα που αυξάνουν σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αποτελέσματα από τη χρήση του Ozempic

Όπως όλα δείχνουν, η σεμαγλουτίδη λόγω της μείωσης της όρεξης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και λιπώδους μάζας.

Παρ’ όλα αυτά, το Ozempic δεν έχει εγκριθεί επίσημα για χρήση σε παχύσαρκα άτομα. Μόνο η σεμαγλουτίδη έχει εγκριθεί μέσω ενός άλλου φαρμάκου που ονομάζεται Wegovy και στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα διαθέσιμο.

Γενικά, δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες και μελέτες που να προσδιορίζουν την επιτυχία στη μακροχρόνια απώλεια βάρους με τέτοιου είδους πρακτικές και θεραπείες όπως η χρήση του Ozempic.

Το σκεύασμα αυτό, όπως και πολλές δίαιτες που υπόσχονται τρομερά αποτελέσματα και απώλεια πολλών κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα συνήθως αποτυγχάνουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό θα ήταν το Ozempic να μη χρησιμοποιείται από μη διαβητικούς ανθρώπους, και να μην θεωρείται υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής ή η μαγική λύση για την απώλεια πολλών κιλών.

Υιοθετώντας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με άσκηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την έναρξη της αλλαγής και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!