MEN'S GUIDE

Έρευνα λέει ποιο γάλα να προτιμάς αν θες να μειώσεις πίεση και χοληστερόλη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και η αυξημένη χοληστερόλη (η... χοληστερίνη που λένε πολλοί) είναι ένα ιδιαίτερα σύνηθες θέμα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλοί άντρες και σίγουρα γνωρίζουν πως η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει αυτές τις αρνητικές τιμές.

Και τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να πει πως ένα είδος φυτικού γάλακτος που τα τελευταία χρόνια είχε πάψει να είναι δημοφιλές, τελικά μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης πίεσης, χοληστερόλης αλλά και φλεγμονών.

Ο λόγος για το γάλα σόγιας, που απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, λειτουργώντας ως εναλλακτική λύση του παραδοσιακού, αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, η απήχησή του κάμφθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του επίσημου χαρακτηρισμού του ως «εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο», λόγω της υψηλής προσθήκης σακχάρων. Την ίδια ώρα, άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρόμης, έχουν επίσης γίνει δημοφιλή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ygeiamou.gr μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει εκ νέου το γάλα σόγιας, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να συσχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτενή ανάλυση σε 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αντικατάστασης του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας. Κάθε μελέτη διήρκεσε περίπου 4 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500ml γάλακτος -αγελαδινού ή σόγιας- καθημερινά.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Σε όλες τις μελέτες, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένους δείκτες φλεγμονής. Τα οφέλη αυτά αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υποστηρίξουν τον αποχαρακτηρισμό του γάλακτος σόγιας ως «εξαιρετικά επεξεργασμένου τροφίμου», με τους ίδιους να τονίζουν ότι η κατηγοριοποίηση αυτή είναι παραπλανητική. Για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το γάλα σόγιας, περιέχει περίπου 60% λιγότερα σάκχαρα από το αγελαδινό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα οφέλη για την υγεία, ενισχύει τον ισχυρισμό ότι το γάλα σόγιας αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!