MEN'S GUIDE

Βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι η λύση για τα γκρίζα μαλλιά λέει η επιστήμη

Ευχάριστα νέα για όσους δεν επιθυμούν να έχουν γκρίζα μαλλιά και δεν θέλουν να βλέπουν τα σημάδια γήρανσης στην κεφαλή τους, έχει μια επιστημονική ομάδα από τις ΗΠΑ.

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του ygeiamou.gr, με βάση τα ευρήματα μιας πρόσφατης δημοσίευσης στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, μια ομάδα επιστημόνων πιθανά εντόπισε τη λύση για την αποτροπή της εμφάνισης ή ακόμα και την αναστροφή του γκριζαρίσματος στα μαλλιά.

 Το κλειδί, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, βρίσκεται στη διατήρηση μιας ειδικής ομάδας βλαστοκυττάρων που ευθύνονται για το χρώμα των μαλλιών, τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων  (melanocyte stem cells-McSCs).

Τα εν λόγω βλαστοκύτταρα (ή αρχέγονα κύτταρα) μπορούν να κινούνται μεταξύ των αναγκαίων για τη ζωή της τρίχας τμημάτων (διαμερισμάτων) όπως η δερματική θηλή και επιθηλιακή θήκη και, καθώς απέδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια -φέρουν όπως και οι άνθρωποι τα εν λόγω βλαστοκύτταρα-, αδρανοποιούνται κατά τη γήρανση και αδυνατούν να αναγεννηθούν ή να οδηγήσουν σε τρίχες με την αναγκαία χρωστική ουσία για να διατηρηθεί το χρώμα.

Συγκεκριμένα, κατά την κυκλική πορεία που ακολουθεί η ζωή των μαλλιών (ανάπτυξη, εξασθένιση/πτώση, αναγέννηση), ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών των βλαστοκυττάρων παγιδεύεται στη περιοχή του επάρματος ή περιοχή τριχοθυλακικής διόγκωσης (bulge) με αποτέλεσμα να μην επιστρέφουν στα διαμερίσματα της τρίχας όπου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πρωτεϊνών η παραγωγή χρωστικών.

Οι ερευνητές στάθηκαν στην αξιοσημείωτη πλαστικότητα που παρουσιάζουν τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων κατά τη διαδικασία της τριχοφυΐας. Σε αντίθεση με άλλα αρχέγονα κύτταρα που κινούνται προς μία κατεύθυνση -όπως τα υπεύθυνα για τη σύνθεση του τριχοθυλακίου-, εκείνα των μελανοκυττάρων μπορούν να μετακινούνται συνεχώς μπρος-πίσω κατά την περιφορά τους στα διάφορα θυλακικά διαμερίσματα όπου εκτίθενται σε ποικίλα επίπεδα πρωτεϊνικών σημάτων σχετιζόμενων με την ωριμότητα. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί τα μαλλιά μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ακόμη και όταν χάνουν το χρώμα τους.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Qi Sun, παρατηρώντας ότι η τεχνητή γήρανση στα ποντίκια αύξησε τα βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων που παγιδεύτηκαν στην περιοχή εξάρματος, εμποδίζοντάς τα να εξελιχθούν σε χρωματοφόρα κύτταρα, συνάγεται ότι «μια πιθανή οδός για την αναστροφή ή την πρόληψη των γκρίζων μαλλιών είναι να βοηθήσουμε τα μπλοκαρισμένα κύτταρα να μετακινηθούν ξανά μεταξύ των αναπτυσσόμενων διαμερισμάτων του θύλακα της τρίχας», να διατηρηθεί δηλαδή η χαμελαιοντική συμπεριφορά των εν λόγω βλαστοκυττάρων.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!