MEN'S GUIDE

Καρκίνος παχέος εντέρου: 29% αυξημένος κίνδυνος για τους άντρες που τρώνε αυτό

Ο κίνδυνος ασθένειας για κάτι υπολογίζεται με συνδυασμό γενετικών παραγόντων, του τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών αιτιών. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ένα πράγμα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία: Η διατροφή.
 

Μάλιστα, “η κακή διατροφή ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου υγείας παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας και μη μεταδοτικών ασθενειών”, σύμφωνα με μελέτη του 2022.

Τώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής, το οποίο, όπως λένε, συνδέεται με 29% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι άνδρες που τρώνε αυτό διατρέχουν 29% υψηλότερο κίνδυνο

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του 2022, οι άνδρες που τρώνε συχνά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν 29% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με τους άνδρες που τρώνε αυτό το είδος τροφής λιγότερο συχνά.

Για να προσδιορίσουν το πώς η διατροφή επηρέασε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, η ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Tufts εξέτασε τις απαντήσεις 200 χιλιάδων συμμετεχόντων σε σχετικά ερωτηματολόγια. Τα δεδομένα συλλέγονταν κάθε 4 χρόνια σε διάστημα 25 ετών, παρέχοντας πληροφορίες για τις μακροπρόθεσμες διατροφικές συνήθειες και τα πρότυπα συχνότητας πρόσληψης τροφών.

Στη συνέχεια, η ομάδα ταξινόμησε αυτές τις απαντήσεις και τις κατέταξε από τη χαμηλότερη κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στην υψηλότερη.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο επικίνδυνα

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι που τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με τον καρκίνο, πέραν της γενικής μειωμένης θρεπτικής αξίας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν την παρουσία καλλυντικών πρόσθετων, υλικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα, νεοσχηματισμένων ενώσεων (NFCs) και την μειωμένη ικανότητά μας να απορροφούμε θρεπτικά συστατικά από επεξεργασμένα τρόφιμα, ως πιθανές αιτίες για αυξημένη συχνότητα καρκίνου.

Σύμφωνα με τον δρ. Fang Fang Zhang, επιδημιολόγο καρκίνου στο Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Tufts, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να αλλάξουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου και να προκαλέσουν φλεγμονή, καθιστώντας τελικά τον καρκίνο πιο πιθανό.

Τα προϊόντα που συνδέονται στενότερα με τον καρκίνο στους άνδρες

Η ομάδα έμαθε ότι τα προϊόντα με τα οποία συνδέθηκε στενότερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους άνδρες ήταν τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα που περιείχαν κρέας, πουλερικά ή ψάρι.

«Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν και κέικ ψαριού. Αυτό είναι σύμφωνο με την υπόθεσή μας», δήλωσε ο δρ. Lu Wang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Friedman School. «Τα επεξεργασμένα κρέατα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, αποτελούν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου γι’ αυτόν τον καρκίνο”, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισήμαναν, ότι η υψηλότερη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη (ιδίως αναψυκτικά, ζαχαρούχοι χυμοί και ροφήματα με βάση το γάλα με ζάχαρη) συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Αυτό επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2021, η οποία κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Δεν βρέθηκε ίδιος σύνδεσμος για τις γυναίκες, αλλά όλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια πιο υγιεινή διατροφή

Συνολικά, η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 159.907 γυναίκες και 46.341 άνδρες. Αν και οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλά ποσοστά υπερεπεξεργασμένων τροφίμων διαπιστώθηκε ότι διατρέχουν σαφώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν διαπιστώθηκε τέτοια συσχέτιση σε γυναίκες που έκαναν το ίδιο.

“Περαιτέρω έρευνα θα χρειαστεί για να καθοριστεί το εάν υπάρχει αληθινή διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ή εάν θα επιβεβαιωθούν τα μηδενικά ευρήματα στις γυναίκες σε αυτήν την μελέτη”, είπε ο Mingyang Song, συν-επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη και επίκουρος καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας και διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ.

Ωστόσο, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να δουν βελτιωμένα αποτελέσματα στην υγεία τους όταν περιορίζουν την πρόσληψη επεξεργασμένης τροφής.

“Τα τρόφιμα με χημική επεξεργασία επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι, αλλά πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι λιγότερο υγιεινά από τα μη επεξεργασμένα”, λέει ο δρ. Zhang. “Πρέπει να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τους κινδύνους που συνδέονται με την μεγάλη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και να κάνουν τις πιο υγιεινές επιλογές πιο εύκολες”, πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!