MEN'S GUIDE

Η επιστήμη λέει ότι το να μένεις φίλος με την πρώην είναι σημάδι ψυχοπάθειας

Τη φράση "καλύτερα να χωρίσουμε και να μείνουμε απλά φίλοι" πιθανά την έχεις ακούσει από γυναικεία χείλη και σημαίνει απλά χωρισμό σερβιρισμένο με "όμορφο" τρόπο. Αν όμως εσύ όντως διατηρείς φιλικές σχέσεις με τις πρώην σου μια έρευνα σου έχει... κακά μαντάτα!

Ερευνητές του πανεπιστημίου Όκλαντ κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα, ύστερα από έρευνα που διεξήγαγαν και η οποία δημοσιεύεται στο έντυπο Personality and Individual Differences: το να μένετε φίλοι με την πρώην δεν είναι σημάδι ωριμότητας, όπως πιθανόν να πιστεύετε και οι δύο, αλλά πιθανή ένδειξη κάτι πιο σκοτεινού, ψυχοπάθειας.

Οι ερευνητές Justin Mogilski και Lisa Welling ζήτησαν από 860 συμμετέχοντες, γυναίκες και άντρες, να απαριθμήσουν τα κίνητρά τους για να παραμείνουν σε φιλική σχέση με τους πρώην, ενώ τους πέρασαν από μία σειρά τεστ προκειμένου να καθορίσουν ποιος είχε χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι κρίθηκαν πως πληρούσαν τα «κριτήρια μιας σκοτεινής προσωπικότητας» ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν φιλικές σχέσεις με τους πρώην. Οι λόγοι; Εγωιστικοί, οικονομικοί και σεξουαλικοί. Για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρήματα, πληροφορίες και σεξ.

Η άποψη της ειδικού

«Το να ξεπεράσεις ένα χωρισμό και να μπεις ξανά στο ερωτικό παιχνίδι, βγαίνοντας ραντεβού, είναι από μόνο του μια δύσκολη κατάσταση και το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι να προβληματίζεται σχετικά με το αν η πρώην του είναι ψυχοπαθής επειδή θέλει να μείνουν φίλοι», σημειώνει η Dr, Paulette Sherman, ψυχολόγος και συγγραφέας του Dating from the Inside Out και συνεχίζει: «Όπως και να 'χει πάντως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα που καταδεικνύει τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων όσον αφορά στη συνέχιση της σχέσης και της μετάλλαξής της από ερωτική σε φιλική».

Για να καταλήξει ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλους και όλες στο ίδιο καλάθι. «Έχω πελάτες που επιλέγουν να παραμείνουν φίλοι με τους πρώην τους για φυσιολογικούς και αλτρουιστικούς λόγους. Θέλουν το καλύτερο για εκείνους, απολαμβάνουν την παρέας τους, χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα και να έχουν άλλου είδους ανήθικες απαιτήσεις. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να συμβεί και φυσικά δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρώην διατηρούν καλές, φιλικές σχέσεις έχουν ψυχοπαθητικές τάσεις και σκοτεινά κίνητρα».

Πηγή: gr.askmen.com

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!