MEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις όταν θέλεις να κάνεις προπόνηση και έχει ζέστη

Ο υδράργυρος ήδη από τον Ιούνιο ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα και καθώς έχουμε μπροστά μας δυο ακόμη καλοκαιρινούς μήνες, είναι βέβαιο πως μας περιμένουν και νέοι καύσωνες. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσουμε να γυμναζόμαστε τις μέρες που κάνει ζέστη, αλλά θα πρέπει να είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μπορεί η ζέστη να προκαλεί δυσφορία και να κάνει πολλούς να επιλέγουν να μην προπονηθούν τις μέρες με καύσωνα, αλλά η αλήθεια είναι πως η θερμοκρασία από μόνη της, δεν μπορεί να είναι "δικαιολογία" για να μη γυμναστεί κανείς.

Αυτό που κυρίως θα πρέπει να θυμόμαστε όταν προπονούμαστε με ζέστη είναι ο κινδυνος για αφυδάτωση. Ο οργανισμός μας στην προσπάθεια του να ρυθμίσει την θερμοκρασία στον σώμα μας και να μειώσει την θερμοκρασία από το εξωτερικό περιβάλλον, παράγει ιδρώτα, δηλαδή αποβάλει νερό αλλά και τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα.

Προχωρημένη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία, σύγχυση, χαμηλή πίεση αίματος και λιποθυμία.

Άλλες διαταραχές του οργανισμού, πιο ήπιας μορφής, είναι οι θερμικές κράμπες (δηλαδή σύσπαση των σκελετικών μυών), το θερμό εξάνθημα (εκδηλώνεται με την εμφάνιση μικρών εξανθημάτων, σαν σπυράκια) και το ηλιακό έγκαυμα.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε και να γυμναστούμε με ασφάλεια;

Συχνή ενυδάτωση

Είναι απαραίτητό να καταναλώνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια της προπόνησης σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και πριν και μετά, για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Εναλλακτικά μπορούμε να προτιμήσουμε αθλητικά ποτά, ώστε να αναπληρώνουμε την ποσότητα μετάλλων που χάνεται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα. Πρέπει να αποφεύγουμε τα ποτά που εμπεριέχουν καφεΐνη, καθώς η ουσία αυτή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουμε περισσότερα υγρά.

Προσαρμόζουμε τον οργανισμό μας 

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται εγκλιματισμός. Δηλαδή, εκθέτουμε τον εαυτό μας σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες. Χρειάζονται περίπου 14 ημέρες προκειμένου να επέλθουν οι προσαρμογές στον οργανισμό μας, και πρέπει να γίνονται σταδιακά.

Προσοχή στα ρούχα που θα επιλέξουμε για την προπόνησή μας

Πρέπει να επιλέγουμε λεπτά, ανάλαφρα ρούχα, επιτρέποντας έτσι την θερμότητα να αποβληθεί από το σώμα μας. Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέξουμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, για να αντανακλούν την θερμότητα πίσω στο περιβάλλον. Η χρήση των γυαλιών ηλίου και ενός καπέλου μπορεί να φανεί αποτελεσματική για την αποφυγή πονοκεφάλων, με προσοχή όμως να επιτρέπει την αποβολή θερμότητας.


Επιλέγουμε να ασκηθούμε πρωινές ή απογευματινές ώρες

Πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα – βράδυ, συνήθως, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Έτσι, μπορούμε να ασκηθούμε με ασφάλεια. Επίσης, καλό θα ήταν να επιλέγουμε σκιερά μέρη, καθώς με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η συνολική θερμική επιβάρυνση που ασκείται σε ένα άτομο. Η θερμική επιβάρυνση αποτελεί το σύνολο τεσσάρων μεταβλητών, της θερμοκρασίας του αέρα ,της υγρασίας, της ταχύτητας του αέρα και της θερμικής ακτινοβολίας.

Άθληση κοντά ή μέσα στο νερό

Μπορούμε να συνεχίσουμε την προπονητική ρουτίνα μας προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες μιας παραλίας ή μιας πισίνας, όπου θα πάμε για να δροσιστούμε τις μέρες με καύσωνα. Φυσικά και πάλι θα πρέπει κανείς να μην εκτίθεται πολύ ώρα στον ήλιο και να αποφεύγει να κάνει ασκήσεις και έντονη προπόνηση ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.


Χρησιμοποιούμε αντηλιακό 

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα εγκαύματα στο δέρμα μας, τα οποία μπορούν να γίνουν έως και πολύ σοβαρά μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο.

Αν χρειαστεί θα μειώσουμε την ένταση της προπόνησης μας ή ακόμα και θα σταματήσουμε

Η ζέστη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, σε μία προσπάθεια να μεταφέρει περισσότερο αίμα στην επιφάνεια του δέρματος και να αποβάλει θερμότητα. ‘Έτσι, μπορεί να νιώσουμε πιο εύκολα ότι λαχανιάζουμε, κόπωση και εξάντληση.

Μπορούμε πάντα να βρούμε τον τρόπο και τις συνθήκες να προπονηθούμε με ασφάλεια.

Μην ξεχνάτε ότι, όταν οι εξωτερικές συνθήκες αποτελούν περιορισμό, πάντα μπορούμε να επιλέξουμε να κάνουμε προπόνηση σε κλειστούς χώρους, όπου η θερμοκρασία είναι ρυθμιζόμενη.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!