MEN'S GUIDE

Μάθε πως η τριχόπτωση ίσως να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στο θυρεοειδή

Η τριχόπτωση είναι σε μγάλο βαθμό φυσιολογική και μάλιστα ειδικά την άνοιξη, μπορεί να γίνει πιο έντονη. Αν όμως παρατηρείτε πολύ έντονη τριχόπτωση ή αραίωση των μαλλιών σας, ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε αν ευθύνονται για αυτή, είναι ο θυροειδής αδένας και μια επίσκεψη σε γιατρό θα δείξει αν αυτός λειτουργεί φυσιολογικά 

Ο θυρεοειδής είναι ένα αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού, επάνω από την τραχεία.

Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολικό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας. Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει υπερβολικά το μεταβολικό ρυθμό, καθώς διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε πως ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που είναι απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών, καθώς και για τη ρύθμιση του κύκλου ζωής των τριχών, την ανθεκτικότητα των επιμέρους τριχοθυλακίων, και τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Με άλλα λόγια, η χρόνια ή μακροχρόνια απώλεια μαλλιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Αυτό σημαίνει ότι, αν διαταραχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς –για παράδειγμα λόγω του στρες, της κακής διατροφής ή κάποια ορμονικής ανισορροπίας–, ο κύκλος ζωής των τριχών μπορεί να επιβραδυνθεί ή να γίνει ασταθής, οδηγώντας έτσι σε τριχόπτωση. Αν παρατηρείτε κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, για να αποκλείσετε μια πιθανή διαταραχή του θυρεοειδούς.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς, ο σοβαρής μορφής, μακρόχρονος υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να ευθύνεται για την τριχόπτωση.

Στην περίπτωση αυτή, η αδυναμία και η απώλεια των μαλλιών είναι διάχυτη και δεν εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η αποκατάσταση της όψης των μαλλιών επιτυγχάνεται με την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του θυρεοειδούς. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες θεραπείας έως ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών.

Οι ήπιες (υποκλινικές) μορφές υποθυρεοειδισμού ή υπερθυρεοειδισμού και οι βραχύχρονες διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς συνήθως δεν συνδυάζονται με την απώλεια μαλλιών.

Η τριχόπτωση λόγω πάθησης του θυρεοειδούς αρχίζει να γίνεται εμφανής αρκετούς μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων ενδείξεων του προβλήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τρίχα έχει αρκετά μεγάλο κύκλο ζωής μέχρι να απορριφθεί από το τριχωτό της κεφαλής.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!