MEN'S GUIDE

Το μπότοξ δεν είναι ταμπού για τους άνδρες

Από τον Simon Cowell μέχρι τον David Beckham, τον Ray Liota και άλλες διασημότητες που έχουν παραδεχτεί ότι έχουν «παγώσει» το χρόνο, όλα δείχνουν πως το μπότοξ, έχει πάψει να είναι αυστηρά γυναικεία υπόθεση.

Τα τελευταία στοιχεία από τον κόσμο της κοσμετολογίας, δείχνουν πώς το ποσοστό των αντρών που επιλέγουν τις ενέσεις που θα τους απαλλάξουν από τις αντιαισθητικές ρυτίδες έκφρασης, αυξάνεται ραγδαία. Σύμφωνα μάλιστα με τον ελληνικής καταγωγής πλαστικό χειρουργό Yannis Alexandrides, ιδιοκτήτη της κλινικής 111 Harley Street στη Βρετανία, οι επισκέψεις πελατών του έχουν αυξηθεί κατά 25% σε ένα μόλις χρόνο. «Οι άντρες συνήθιζαν κατά το παρελθόν να κλείνουν ραντεβού είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε πολύ αργά το βράδυ προκειμένου να αποφύγουν την επαφή με τους άλλους ασθενείς κατά τη διάρκεια της αναμονής», εξηγεί ο γιατρός. «Υπήρχε ο φόβος του στιγματισμού που συνοδεύει μια επίσκεψη σε πλαστικό χειρουργό», συμπληρώνει ο δόκτορ Alexandrides ο οποίος τώρα αναφέρει ότι: «Πλέον οι άντρες έρχονται ακόμα και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από τη δουλειά! Εκτός από το μπότοξ μάλιστα, επιλέγουν μέχρι και μια ολοκληρωμένη θεραπεία αντιγήρανσης με λέιζερ».

Το μπότοξ, λοιπόν είναι πλέον και ανδρική υπόθεση. Μάθε τα βασικά για αυτό:

Τι είναι;
Η εμπορική ονομασία φαρμάκου botox, dysport, vistabel, είναι η βουτυλινική τοξίνη  ή αλλαντο-τοξίνη, και χρησιμοποιείται στην ιατρική απο την δεκαετία του '70 για την άρση της σπαστικότητας και μυϊκής δυσκαμψίας. Την τελευταία δεκαετία, το φάρμακο έγινε δημοφιλές για τη χρήση του στην Αισθητική Ιατρική.

Σε ποια σημεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί;
Το μπότοξ χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του μεσόφρυου, του ριζορρίνιου, του μετώπου, γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), στα πλάγια της μύτης, γύρω από το στόμα,  στο πηγουνι, στον λαιμό, στο μπούστο (άνω θωρακικό τοίχωμα) και σε άλλα σημεία.

Ποια είναι η διαδικασία;
Εφαρμόζεται με μικρές ενέσεις  στις ειδικές περιοχές που χρειάζεται και έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση ακόμα και την εξαφάνιση των αντίστοιχων ρυτίδων που μας προβληματίζουν.

Πότε μπορώ να κάνω μπότοξ;
Επειδή το μποτοξ δρα κυρίως προληπτικά, όσο πιο νέο είναι το άτομο τόσο πιο μεγάλη βελτίωση επιτυγχάνεται.  Συγκεκριμένα, το φάρμακο αυτό αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά μόνο στο σημείο που γίνεται η ένεση, τους μικρούς εκείνους μιμικούς μύες, που προκαλούν τις εκφράσεις στο πρόσωπό μας. Έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από 4-10 μήνες οι μύες αυτοί δεν συσπώνται και έτσι οι αντίστοιχες ρυτίδες που προκαλούσαν αυτοί οι μύες δεν φαίνονται. Αν το άτομο είναι μικρό σε ηλικία και κάνει Botox, τότε θεωρητικά, οι ρυτίδες μπορούν να μην εμφανιστούν ποτέ. Αυτή την τεχνική (Baby-Botox) ο ιατρός θα την προτείνει, προληπτικά, σε νέα άτομα (25-40 ετών) που έχουν κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν μια συγκεκριμένη ρυτίδα (πχ. του μεσοφρυου). Μάλιστα εκεί ο ιατρός θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ελάχιστη δυνατή δόση και για μέγιστο χρονικό διάστημα. Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες (60-80 ετών) το Botox έχει μικρότερη δράση. Αυτό δικαιολογείται διότι το δέρμα έχει ήδη τσακίσει στη ρυτίδα και άρα το Botox που δρα προληπτικά στην αιτία που γίνεται η ρυτίδα δεν μπορεί να αποδώσει όσο σε μικρότερη ηλικία (30-65 ετών).

Κάθε πότε μπορώ να κάνω μπότοξ;
Για να έχουμε διαχρονική συνεχή, επιτυχημένη δράση του Botox, θα πρέπει αυτό να γίνεται στη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο μεσοδιάστημα.Για αυτό το λόγο, το Botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί που  2 - 3 φορές το χρόνο. Φυσικά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει  από 1 έως και 4 φορές.Αν γίνεται πολύ συχνά τότε ο οργανισμός το συνηθίζει και το εξουδετερώνει πιο γρήγορα και έτσι έχει λιγότερο αποτέλεσμα στο μέλλον. Η μικρο-δόση (retouch) που συνηθίζεται από πολλούς ιατρούς όταν ενδείκνυται, θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 10- 20 ημερών. Έτσι δεν θα την αντιλαμβάνεται ο οργανισμός σαν αναμνηστική δόση, και δεν θα έχει συνέπεια, την γρήγορη αναγνώριση και μη δράση του πολύτιμου φαρμάκου, στο μέλλον.

Τι θα πρέπει να γνωρίζω;
Θα πρέπει πάντα, να θυμόμαστε, ότι η βουτυλινική τοξίνη, είναι φάρμακοκαι γι'αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται  (όταν πρόκειται για αισθητικούς λόγους) μόνο απο εκπαιδευμένους ιατρούς (Πλαστικούς Χειρουργούς ή Δερματολόγους), ώστε να αποφεύγονται πιθανές επιπλοκές, αλλά και να υπάρχουν τα μέσα ανάνηψης στο χώρο (ιατρείο), αν χρειασθεί.   Τέτοιες επιπλοκές που μπορούν να συμβούν κατά την χρήση της βουτυλινικής τοξίνης, είναι: εκχυμώσεις  (οι οποίες παραμένουν για μια εβδομάδα περίπου),  ασυμμετρίες, "παγωμένο" πρόσωπο, πτώση βλεφάρου (πολύ σπάνια και πάντα προσωρινή), πτώση των φρυδιών (προσωρινή), mefisto look, εξώφθαλμος, δυσφαγία, αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλεργική αντίδραση, υποθεραπεία.  Άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει απο αλλαντίαση, (σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα) έχουν αναπτύξει αντισώματα και δεν επωφελούνται απο το φάρμακο, παρά ελάχιστα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!