MEN'S GUIDE

Μάθε γιατί οι εναλλασσόμενες βάρδιες ίσως κάνουν κακό στο σπέρμα σου

H ευέλικτη μορφή εργασίας και τα κυλιόμενα ωράρια, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, ενώ και η πανδημία του κορωνοϊού και τα σχετικά απαγορευτικά μέτρα, βοήθησαν στο να επεκταθούν αυτά τα ωράρια σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις και χώρους εργασίας.  Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πως η εργασία σε εναλλασσόμενες βάρδιες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα.

Συγκεκριμένα μια σειρά από μελέτες, έχουν συνδέσει την έλλειψη καλού και ποιοτικού ύπνου, που συχνά προκαλούν τα κυλιόμενα ωράρια στους εργαζόμενους, με την εμφάνιση προβλημάτων στην ποιότητα του σπέρματος.
Όπως αναφέρει το gr.askmen.com ύπνος, ως γνωστόν, είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την πνευματική διαύγεια αλλά και τη σεξουαλική ζωή, οπότε ένα αλλοπρόσαλλο πρόγραμμα μόνο καλό δεν κάνει. Σύμφωνα, λοιπόν, με μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, οι διαταραχές στον ύπνο έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα του σπέρματος και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι πιο πιθανό να εργάζονται με βάρδιες. «Πιστεύουμε ότι ο υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος μεταβάλλει τους κιρκαδικούς ρυθμούς και έτσι τα επίπεδα των ορμονών και την έκφραση των γονιδίων που είναι πολύ σημαντικά για την παραγωγή σπέρματος», επισημαίνει ο dr. Alex Pastuszak, που συμμετείχε στη έρευνα.

Οι λίγες ώρες ύπνου έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών και τον μεταβολισμό, που με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στη μνήμη, στο σάκχαρο, στο καρδιαγγειακό σύστημα και το αναπαραγωγικό. Είναι σαν πρόωρη γήρανση. Οι αλλαγές στους κιρκαδικούς ρυθμούς έχουν συνδεθεί επίσης με την υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Δύο άλλες μελέτες που συγκέντρωσαν πληροφορίες από 2.500 άντρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι με βάρδιες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στην ούρηση, χειρότερη στυτική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, προσθέτει ο dr Pastuszak.

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η δουλειά με βάρδιες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο απ' το κάπνισμα και το αλκοόλ, σε αυτά τα θέματα.

Μην το παίρνεις όμως τοις μετρητοίς. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να πει κανείς με σιγουριά αυτά που υποστηρίζουν οι παραπάνω μελέτες. Αν σε παρηγορεί, έχε υπόψη ότι έως τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα -για να σε κρατήσουν ξύπνιο στη βραδινή βάρδια- δεν θα κάνουν κακό στην ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος. Κάτι είναι κι αυτό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!