MEN'S GUIDE

Θέλεις να κάνεις διαλογισμό; Ο ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης δίνει συμβουλές

Ο διαλογισμός, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και στον ανδρικό πληθυσμό (στο γυναικείο - ειδικά λόγω γιόγκα είναι δημοφιλής εδώ και χρόνια) και η αλήθεια είναι πως έχει πολλαπλά οφέλη να σου προσφέρει.

Η πρακτική του διαλογισμού είναι μία δεξιότητα που μπορεί να κατακτήσει ο καθένας, με υπομονή και επιμονή, όπως κάθε άλλη δεξιότητα και τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρει στη σωματική και ψυχική υγεία είναι τα ακόλουθα: 

 

Συγκέντρωση

Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός βελτιώνει την προσοχή μας καθώς μας μαθαίνει να συγκεντρωνόμαστε και να εστιάζουμε στις σκέψεις μας. Επιπλέον, βοηθά τον έλεγχο των συναισθημάτων καθώς επηρεάζει την αμυγδαλή, μία περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα και τη λήψη αποφάσεων. Τα αποτελέσματα; Εντονότερη συγκέντρωση, καλύτερη μνήμη και βελτιωμένη ικανότητα μάθησης.

 

Μείωση στρες

Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική μας υγεία, οι οποίες εκδηλώνονται με κρίσεις πανικού, αυξημένη αρτηριακή πίεση και πολλά ακόμα, όπως κατάθλιψη, παχυσαρκία, δυσκολία στον ύπνο, κ.α. Η χαλαρότητα που προκαλείται από την εφαρμογή του διαλογισμού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες. Μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός βοηθά στην χαλάρωση των μυών του σώματος, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του καρδιακού ρυθμού και βελτιώνει την αναπνοή μας.

 

Ένα πιο ευτυχισμένο μυαλό

Μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο άγχος αλλά και καταστάσεις που ο οργανισμός μας μεταφράζει ως «απειλή», συρρικνώνεται μετά από δύο μήνες διαλογισμού. Ταυτόχρονα, το μέγεθος του προμετωπικού φλοιού του εγκεφάλου (ο «λογικός» εγκέφαλος), που συνδέεται με την κοινωνική συμπεριφορά και την επίλυση προβλημάτων κατά τη διάρκεια της ορθολογικής σκέψης, αυξάνεται, υποδηλώνοντας ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει το μυαλό μας να ελέγξει καλύτερα την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων.

 

Βελτιωμένος ύπνος

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναλύει καταστάσεις, να προγραμματίζει και να κοιτάει το ρολόι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αδυνατώντας να κοιμηθεί; Περίπου 30% των ενηλίκων αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου ως αποτέλεσμα της απαιτητικής, γεμάτης άγχος καθημερινότητας η οποία μας αφήνει κουρασμένους και νευρικούς. Ο διαλογισμός μας βοηθά να ηρεμήσουμε το νου δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε στο παρόν, να ξεδιπλώσουμε τις σκέψεις μας και να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο των σκέψεων και αντιδράσεών μας. 

 

Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου

Μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του διαλογισμού και της διατήρησης της φαιάς ουσίας, του ιστού όπου λαμβάνουν χώρα οι νοητικές λειτουργίες και αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η πρακτική του διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής σας, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα και η εκπαίδευση είναι σημαντικοί, αλλά όπως και κάθε μυς, ο εγκέφαλος χρειάζεται και αυτός τακτική άσκηση!

Ο 53χρονος ηθοποιός Θανάσης Ευθυμιάδης, εδώ και χρόνια έχει επιλέξει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και επιλέγοντας να ζει όσο γίνεται πιο αρμονικά με τη φύση και κάνει και διαλογισμό.

Το περασμένο Σάββατο ο Θανάσης Ευθυμιάδης ανέβασε στο Instagram ένα βίντεο στο οποίο παροτρύνει τους followers του και δείχνει βήμα βήμα πώς να διαλογιστεί κανείς στη φύση ή στο σπίτι.

«Εσείς που θέλετε να δοκιμάσετε αλλά δεν ξέρετε πως, με πολύ ευγενικό τρόπο μου ζητάτε να σας πω από πού και πώς να αρχίσετε. Λοιπόν αύριο, που θα είναι Κυριακή, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτό το δώρο. Ζητήστε το και από την παρέα σας ή από την οικογένειά σας και πείτε: Θέλω 15 λεπτά για μένα. Είναι σημαντικό.

Με άδειο στομάχι, φορέστε άνετα ρούχα, βρείτε ένα ήσυχο μέρος. Αν είναι στη φύση, καλώς. Αν είναι στο δωμάτιό σας πάλι καλώς (ανοίξτε λίγο το παράθυρο).

Βάλτε alarm 11 λεπτά στο τηλέφωνό σας και κλείστε το. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα τα 11 λεπτά μου φάνηκαν μία ώρα, για αυτό μην το κρίνετε από την πρώτη φορά. Κάντε το για μία εβδομάδα και μετά Αποφασίστε. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, ο διαλογισμός είναι κάτι αποκλειστικά βιωματικό» έγραψε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Ευθυμιάδης στην ανάρτησή του.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Θανάσης Ευθυμιαδης (@thanasisefthymiadis) on Oct 10, 2020 at 6:00am PDT

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!