MEN'S GUIDE

Μάθε πως συνδέεται ο διαβήτης με τη στυτική δυσλειτουργία

Διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και έρευνες έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη νόσος συνδέεται άμεσα και με την εμφάνιση στυτικών δυσλειτουργιών στους άνδρες.

Ωστόσο πολλοί άνδρες που έχουν διαβήτη, δυσκολεύονται να μιλήσουν με τους γιατρούς και για τα σεξουαλικά προβλήματα που πιθανά αντιμετωπίζουν, μολονότι, η ιατρική κοινότητα, έχει βρει τρόπους να τα αντιμετωπίσει.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr υπολογίζεται ότι το 30-50% των αντρών με διαβήτη παρουσιάζει στυτική δυσλειτουργία χωρίς να διαχωρίζεται ο επιπολασμός αυτός μεταξύ των αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αντρών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης και σεξουαλική ζωή

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες μπορεί να προκύψει λόγω διαταραχών στύσεως ή εκσπερμάτισης (παλίνδρομη εκσπερμάτιση). Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί και το πρώτο σύμπτωμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος -περίπου 40% των αντρών με δυσλειτουργία έχουν υποκείμενο σακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν- και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στους ασθενείς με στυτικά προβλήματα.

Οι διαταραχές στύσης οφείλονται στην περιφερική νευροπάθεια και στη νευροπάθεια του αυτόνομου συστήματος (βλάβες νευρικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη στύση και συνοδεύουν τον σακχαρώδη διαβήτη), καθώς επίσης στην αγγειοπάθεια που συνήθως συνυπάρχει στη νόσο και ευθύνεται για την ελλιπή αιμάτωση του πέους. Διάφορα φάρμακα που χορηγούνται σε αυτούς τους ασθενείς (π.χ. αντιϋπερτασικά), καθώς και το κάπνισμα και το αλκοόλ μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στύσης.

Η παχυσαρκία που πολύ συχνά συνυπάρχει στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης με επακόλουθο τις διαταραχές στύσης. Τέλος, η κατάθλιψη που συχνά εμφανίζεται στον ασθενή που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αποτελεί τόσο άμεση όσο και έμμεση αιτία στυτικών διαταραχών, μειώνοντας την επιθυμία για ερωτική συνεύρεση. Βέβαια, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει παράγοντα εμφάνισης κατάθλιψης δημιουργώντας τελικά έναν φαύλο κύκλο.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτιση παρατηρείται σε μικρό αριθμό ασθενών με νευροπάθεια. Κατ’ αυτήν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, αντί να εξέρχεται από την ουρήθρα.

Η νευροπάθεια μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές της ουροδόχου κύστης που μπορεί να ευθύνονται για συχνότερες ουρολοιμώξεις (πιο συχνά στις γυναίκες) και ενδέχεται να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την ερωτική επαφή.

Στους άντρες με διαβήτη είναι συχνότερη και η νόσος του Peyronie. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι η μεταβολή του σχήματος του πέους που εμφανίζει παθολογική κάμψη και αποδίδεται σε μικροτραυματισμούς κατά τη συνουσία που οδηγούν σε παθολογική ανάπτυξη συνδετικού ιστού.

Η παθολόγος Εμμανουέλα Χουρδάκη, στο σχετικό άρθρο της στο ygeiamou.gr, εξηγεί πως η βελτίωση της ρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το κάπνισμα θα πρέπει να διακόπτεται ως επιβαρυντικός παράγοντας της αρτηριοπάθειας. Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για αγγειακή νόσο θα πρέπει να ρυθμίζονται σωστά (π.χ. αρτηριακή υπέρταση). Η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση δρουν βοηθητικά. Η διακοπή κατάχρησης αλκοόλ είναι απαραίτητη. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η φαρμακευτική αγωγή της/του ασθενούς, καθώς μπορεί να ευθύνεται για τη στυτική/σεξουαλική δυσλειτουργία. Τέλος, το επίπεδο συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου αυτών των ασθενών θα πρέπει πάντα να αξιολογείται από τον θεράποντα ιατρό πριν την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η θεραπεία των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει:

1. Φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, βαρδεναφίλη, ταδαλαφίλη και αβαναφίλη). Η θεραπεία αυτή προσφέρει βοήθεια σε 50-60% των διαβητικών ανδρών.
2. Ενδοπεϊκές ενέσεις (με τις οποίες χορηγούνται αγγειοδραστικές ουσίες που προκαλούν στύση για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα). Ο άντρας μπορεί να κάνει μόνος του αυτές τις ενέσεις, σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού.
3. Ενδοπεϊκές προθέσεις (τοποθετούνται με χειρουργική επέμβαση και προκαλούν στύση όταν ο άνδρας το επιθυμεί).

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!