MEN'S GUIDE

Τα 5 fitness tips που έχεις να μάθεις από τον Conor McGrecor

Ο διάσημος Ιρλανδός άσσος των Μεικτών Πολεμικών Τεχνών (MMA) σίγουρα έχει πετύχει πολλά στη ζωή του και στα 32 του χρόνια, είναι απίστευτα fit και δυνατός.

Και μπορεί να μην μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα το δικό του επίπεδο, που τον έφερε στην επανειλημμένα στην κορυφή, αλλά μπορεί να ασπαστεί μερικές από τις συμβουλές του 32χρονου για να γίνει πιο fit. Μια τέτοια λίστα με fitness tips του διάσημου Ιρλανδού, δημοσίευσε το esquire.gr και είναι η ακόλουθη.

Η ποικιλία είναι το κλειδί

Οι περισσότεροι άντρες είναι κολλημένοι σε μια ρουτίνα, κάνοντας διαρκώς τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά. Αλλάζοντας συχνά τις ασκήσεις σου και στοχεύοντας σε διαφορετικές ομάδες μυών, τα κέρδη που θέλεις για το σώμα σου θα έρθουν ταχύτερα. Δοκίμασε να προπονείσαι κάθε φορά με διαφορετικό μοτίβο κίνησης, πάνω σε προγράμματα που προσφέρουν νέες προκλήσεις και δυσκολίες. Ακόμη καλύτερα, όταν προσπαθείς κάθε φορά να αυξάνεις προοδευτικά τις απαιτήσεις δύναμης σε κάθε προπόνηση -μια μέθοδος γνωστή ως αρχή της υπερφόρτωσης.

Και εδώ κρύβεται ένα πολύτιμο μυστικό: Για να καταφέρεις να κάνεις κτήμα σου την αρχή της υπερφόρτωσης, η ποικιλία ασκήσεων, επαναλήψεων, σετ και έντασης είναι αυτή που θα δώσει στους μυς σου το ερέθισμα να σηκώνουν όλο και βαρύτερο φορτίο.

Μάθε πότε πρέπει να οπισθοχωρείς

Η μεγαλύτερη δύναμή σου προέρχεται από τον τρόπο που δουλεύει το μυαλό σου κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης. Η υπερβολική προπόνηση είναι ένα αιματηρό πράγμα και ταυτόχρονα σου θολώνει το μυαλό, σε σημείο που να μην θέλεις να την σταματήσεις όταν αυτό απαιτείται. Την επόμενη στιγμή θα βρεθείς νοκ άουτ από κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Αν μετά από μια περίοδο σκληρής προπόνησης αρχίζεις να αισθάνεσαι νευρικότητα, δυσφορία ή δυσκολία στον ύπνο αυτό σημαίνει ότι απλά πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα. Για μια βδομάδα φρόντισε να ξεκουραστείς, να κάνεις μασάζ, να ενυδατωθείς, να καταναλώσεις πολλές υγιεινές τροφές, να κάνεις λίγο παραπάνω τρέξιμο.

Η ευλυγισία σε κάνει δυνατότερο

Οι άνθρωποι είναι το μοναδικό ζώο που ξυπνά και δεν τεντώνεται τουλάχιστον για ένα λεπτό. Ναι, η απόκτηση ισχυρότερων μυών ξεκινά από το τέντωμα.

Καθώς μεγαλώνουμε η ευελιξία και η κινητικότητά μας αρχίζουν να μειώνονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και αδυναμία να κάνουμε απλές ασκήσεις που θεωρούσαμε δεδομένες. Επιστήμονες από την Βραζιλία αναφέρουν σε ειδική μελέτη ότι οι μύες με τη μεγαλύτερη ευκαμψία -ως αποτέλεσμα συστηματικής προπόνησης αποκλειστικά με διατάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας- είναι σε θέση να αντέξουν περισσότερα φορτία σε μια προπόνηση με βάρη και να αναπτύξουν μεγαλύτερη αντοχή έως και 15%.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on May 17, 2020 at 6:46am PDT

Ασκήσεις με το σωματικό βάρος, ακόμη καλύτερα

Ναι, τα βάρη είναι θεμελιώδη εργαλεία οικοδόμησης μυών. Αλλά η απόκτηση αληθινά κολοσσιαίας δύναμης ξεκινά χωρίς αυτά. Το σωματικό σου βάρος είναι το μόνο εργαλείο που πραγματικά χρειάζεσαι για να αποκτήσεις μεγαλύτερη αντοχή όταν έρθει η ώρα να παίξεις με τα βάρη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine and Science in Sports and Exercise έδειξε ότι ένα 45λεπτο πρόγραμμα με το ίδιο το σωματικό βάρος αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό για 45 ώρες! Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πλειομετρικές ασκήσεις αποδίδουν μέγιστα οφέλη στη νευρομυϊκή συναρμογή, γεγονός που βοηθά να προπονείσαι με βάρη πιο άνετα, με λιγότερη σπατάλη ενέργειας και περισσότερη ασφάλεια.

Μην περιπλέκεις τη διατροφή σου

Πολλοί άντρες είναι παγιδευμένοι μέσα σε μια διατροφή που τους μετατρέπει σε κομπιουτεράκια, υπολογίζοντας με εμμονή κάθε γραμμάριο και ποσοστό μακροθρεπτικών συστατικών που βάζουν στο στόμα τους. Αυτό είναι κάτι που αποδίδει, ωστόσο είναι εξαιρετικά στρεσογόνο. Προσπάθησε να τρως καθαρές τροφές, καλής ποιότητας κρέας, λαχανικά, υδατάνθρακες, διασφαλίζοντας απλά και μόνο ότι παίρνεις περίπου 30% των θερμίδων από τα λίπη, 40% από τους υδατάνθρακες και 30% από τις πρωτεΐνες. Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές, περιόρισε τη ζάχαρη και το αλάτι, πίνε πολύ νερό και άσε τα κομπιουτεράκια στην άκρη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Master at work @augustmcgregor @ufc @reebok @mcgregorfast @properwhiskey @mcgregorproductions

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on Jan 15, 2020 at 1:02am PST

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!