GOOD LIFE

H επιστήμη επιβεβαιώνει πως τις γιορτές όντως παχαίνεις

Τώρα που πέρασαν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, αλλά καθώς οδεύουμε για τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καλό είναι να κάνουν όλοι έναν απολογισμό του πόσο... ξέφυγαν στη διατροφή τους αυτές τις μέρες, για να επιδείξουν μεγαλύτερη εγκράτεια τις επόμενες μέρες.

Γιατί μια σειρά από επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως αυτή την περίοδο του έτους σχεδόν όλοι βλέπουν το σωματικό τους βάρος να αυξάνεται.

Μια μελέτη του 2000, είχε δείξει πως τα Χριστούγεννα συνδέονται με μια αύξηση βάρους περί τα 500 γρ. Αυτός ο αριθμός, βέβαια, τις τελευταίες δύο δεκαετίες φαίνεται πως αυξάνεται. Μια νεότερη μελέτη με συμμετέχοντες απ’ την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, έδειξε πως το βάρος των συμμετεχόντων αυξήθηκε τη γιορτινή περίοδο κατά 600- 800 γρ., ενώ αμερικανικές μελέτες ανεβάζουν αυτή την τιμή στα 2 κιλά!

Μάλιστα κάποιες άλλες μελέτες, όχι μόνο επιβεβαιώνουν την αύξηση βάρους αυτή την περίοδο αλλά δείχνουν πως αυτά τα παραπανίσια κιλά, οι περισσότεροι αργούν πολύ να τα χάσουν!

Οι αιτίες

Οι βασικές αιτίες που προκαλούν την αύξηση του βάρους είναι φυσικά η υπερβολική κατανάλωση γλυκών που υπάρχουν σε αφθονία αυτές τις μέρες, αλλά και τροφών που είναι πλούσιες σε θερμίδες, αλλά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και τα "βραδινά" γεύματα που επιβραδύνουν το μεταβολισμό, αλλά και η... καθιστική  ζωή τις μέρες που οι περισσότεροι δεν εργάζονται λόγω αργιών.

Οι λύσεις

Οι ειδικοί προτείνουν να δείξετε μεγάλη εγκράτεια στη ζάχαρη και το αλκοόλ που ευθύνονται για τις περισσότερες θερμίδες στη καθημερινή εορταστική διατροφή, να αποφεύγεται να τρώτε πολύ τα βράδια και να βάλετε στην καθημερινότητά σας, ακόμα και την περίοδο των εορτών την άσκηση: από το να πηγαίνετε για περπάτημα μέχρι να ασχολείστε με κάποιο χειμερινό σπορ.

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!