MEN'S GUIDE

Βρίζεις όταν ζορίζεσαι στο γυμναστήριο; Τελικά καλά κάνεις

Αν την ώρα που γυμνάζεσαι καμιά φορά σου ξεφεύγει καμιά βρισιά πάνω στα μεγάλα ζόρια, οι ειδικοί σου λένε πως ίσως καλά κάνεις και βρίζεις, αφού αυτή η, σίγουρα κακή (και πιθανά ενοχλητική για τους άλλους γύρω σου) συνήθεια, σε βοηθά για να φέρεις εις πέρας τις πιο... επίπονες ασκήσεις.

Η Amoila Cesar, προπονήτρια που δημιούργησε το «6 Weeks of the Work», εξηγεί πως το να βρίζεις ενώ αθλείσαι βοηθά στο να βελτιωθούν οι επιδόσεις σου

«Το αποκαλώ πρωτόγονη εκφώνηση. Καθώς η προπόνηση είναι έντονη, όσοι αθλούνται μπορεί να πουν μερικές βρισιές που θα τους δώσουν παραπάνω κίνητρο».

Η σχετική έρευνα στηρίζει αυτό το σκεπτικό. Οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις βρισιές και την αυξημένη ισχύ, τόσο στις λαβές όσο και στο ποδήλατο, αλλά και στην αντοχή στον πόνο.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Richard Stephens, που εκπόνησε και τις δύο μελέτες, το να βρίζεις μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, δηλαδή την απόκριση στο «fight or flight», που αυξάνει τον παλμό της καρδιάς και γεμίζει το σώμα με αδρεναλίνη.

Μια ταυτόχρονη αναλγητική απόκριση μπορεί να αμβλύνει την αντίληψη του πόνου, κάνοντας πιο εύκολο το κομμάτι της προπόνησης.

Έτσι, αν νιώθεις καλά όταν βρίζεις π.χ. ότν σηκώνεις βάρη καλά κάνεις. Μια τέτοια αντίδραση είναι απολύτως φυσική. Όπως είπε η Amoila Cesar στο Popsugar: «Είναι ένας τρόπος να απελευθερώσεις και να βρεις ενέργεια όταν την χρειάζεσαι».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!