MEN'S GUIDE

To μυστικό για πιο υγιές σπέρμα κρύβεται στη σάλτσα ντομάτας;

Είναι γνωστό πως οι ντομάτες έχουν πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, αλλά μια νέα έρευνα έδειξε πως ειδικά για τους άνδρες που θέλουν να τεκνοποιήσουν και να έχουν πιο δυνατό και υγιές σπέρμα, ένα συστατικό που βρίσκουμε στη σάλτσα ντομάτας, μπορεί να κάνει... θαύματα!

Μια νέα βρετανική μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σάλτσας ντομάτας συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και την μείωση των "προβληματικών" σπερματοζωαρίων στο ανδρικό σπέρμα. Και όλα αυτά χάρη στο ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχει η ντομάτα: το λυκοπένιο!

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στη European Journal of Nutrition, έγινε από ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Sheffield και σε αυτή συμμετείχαν υγιείς άνδρες ηλικίας 19 έως 30 ετών που λάμβαναν δυο κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο πουρέ ντομάτας την ημέρα, διαπιστώθηκε ότι είχαν βελτιωμένη ποιότητα σπέρματος.

Το λυκοπένιο όπως η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος έχουν γίνει αντικείμενο προηγούμενων ερευνών για την αντιοξειδωτική τους δράση που σημαίνει ότι προλαμβάνουν την οξείδωση των κυττάρων, συνεπώς και την κυτταρική φθορά και αυτό φαίνεται ως ισχύει και για τα σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Sheffield χορήγησαν placebo η συμπλήρωμα λυκοπενίου στους άνδρες της έρευνας (η αντίστοιχη ποσότητα περιέχεται σε δύο κιλά μαγειρεμένες ντομάτες - αρκετά μεγάλη ποσότητα) στο πλαίσιο μιας έρευνας δώδεκα εβδομάδων.

Το σπέρμα τους ελέγχθηκε στην αρχή της έρευνας, στις έξι εβδομάδες και στο τέλος της μελέτης και παρότι δεν υπήρχε διαφορά στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, η αναλογία των υγιών σπερματοζωαρίων καθώς και η κινητικότητά τους ήταν αυξημένη σε όσους λάμβαναν λυκοπένιο.

Η Δρ. Liz Williams ειδικός στην διατροφή στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επικεφαλής της έρευνας σχολίασε ότι τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, αλλά το δείγμα ήταν μικρό, οπότε το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η μελέτη σε άνδρες με διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας για να διαπιστωθεί αν το λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!