MEN'S GUIDE

Υπάρχουν 4 είδη πόνου που δεν πρέπει να αγνοείς αν κάνεις γυμναστική

Το να αισθανθεί κανείς πόνο όταν προπονείται ή γενικότερα ασκείται έντονα, δεν είναι διόλου σπάνιο. Και ειδικά αυτή την περίοδο που το προηγούμενο διάστημα πολλοί... λούφαραν από τη γυμναστική λόγω διακοπών είναι ιδιαίτερα συχνή η εμφάνιση μυικών πόνων και τραυματισμών στην προπόνηση.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο για κάποιον να μπορέσει αμέσως να καταλάβει αν ο πόνος που αισθάνεται είναι μυικός (που είναι πιο... αθώοι πόνοι) ή αν πρόκειται για τραυματισμό.


Υπάρχουν όμως 4 περιπτώσεις που αν νιώσει κανείς έναν πόνο ενώ αθλείται δεν πρέπει να το αγνοήσει και οφείλει να περιποιηθεί την περιοχή όπου αισθάνεται τον πόνο ή ακόμα και να απευθυνθεί σε γιατρό.


Δείτε ποιοι είναι αυτές οι 4 περιπτώσεις, όπως τις διαβάσαμε στο wefit.gr και λίστες με χρήσιμες συμβουλές, για να μπορείτε να καταλάβετε πότε έχετε πάθει κάποιον τραυματισμό και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό.
 

1 Οξύς πόνος

Ένας αιχμηρός πόνος, σαν μαχαιριά, κατά τη διάρκεια της άσκησης (ή οποιαδήποτε στιγμή) είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Ο ξαφνικός οξύς πόνος δεν είναι μια φυσιολογική απόκριση του σώματος. Εάν νιώθεις οξύ πόνο, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Μερικές κοινές αιτίες τέτοιου πόνου είναι κάποιο πρόβλημα στον τένοντα π.χ. στον ώμο ή κάποιο πρόβλημα στον μηνίσκο στο γόνατο. Αν ο πόνος εμφανιστεί μία φορά μόνον δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Αλλά η επαφή με το γιατρό είναι πάντα μια καλή ιδέα αν κάτι πιστεύεις ότι δεν πάει καλά.

Συχνά ένας οξύς πόνος παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή αμέσως μετά. Η ένταση του πόνου είναι μεγάλη και οφείλεται στη συσσώρευση άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού στους μυς (όπως π.χ. γαλακτικού οξέος) με αποτέλεσμα να ερεθίζονται οι υποδοχείς του πόνου στη συγκεκριμένη περιοχή.

2 Πόνος με οίδημα

Αν ο πόνος συνοδεύεται από οίδημα, αυτό συνήθως υποδεικνύει ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Όταν υπάρχει τραύμα ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποια συγκεκριμένη δομή θα θεραπεύσει, έτσι στέλνει πολύ αίμα και άλλες ουσίες στην περιοχή ή στις αρθρώσεις, δημιουργώντας ένα διάχυτο οίδημα. Η φλεγμονή είναι ένας τρόπος επούλωσης του οργανισμού, αλλά εάν το πρήξιμο επιμένει, υπάρχει πιθανότητα συνεχιζόμενου τραυματισμού αυτού του ιστού ή της περιοχής.

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στους αθλητές και τους ασκούμενους είναι η ρήξη των μυϊκών ινών είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση πλήξη του μυ από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (π.χ. λάκτισμα).

Με την πρώτη ενόχληση πρέπει να σταματήσεις αυτό που κάνεις, διότι εάν συνεχίσεις μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω τραυματισμό των μυϊκών ινών, να δημιουργηθούν δηλαδή μεγαλύτερες βλάβες με συνέπεια την αύξηση του χρόνου αποκατάστασης.

3 Τοπικός πόνος

Ένα άλλο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι όταν νιώθεις πόνο τοπικά. Οποιοσδήποτε πόνος που εντοπίζεται δεν πρέπει να αγνοείται. Για παράδειγμα ένας οξύς πόνος στη βουβωνική χώρα. Εάν αυτό το είδος του πόνου δεν παραμείνει, μπορεί να μην υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Εάν όμως εμφανίζεται με μια συγκεκριμένη άσκηση έλεγξέ το.

4 Πόνος που χειροτερεύει κατά τη διάρκεια της προπόνησης

Γυμνάζεσαι και ο πόνος σταδιακά επιδεινώνεται; Όσο περισσότερο ασκείσαι ή ασκείσαι περισσότερο, πιθανόν να προκαλέσεις περαιτέρω τραυματισμό στον συγκεκριμένο ιστό. Αν ο πόνος δεν περάσει διορθώνοντας την τεχνική σου στην άσκηση ή με κάποιο μασάζ σε φυσικοθεραπευτή κοίταξέ το! Επίσης,

έχε τον εξής κανόνα στο μυαλό σου: αν ο πόνος είναι υψηλότερος από πέντε (1 για το χωρίς πόνο, 10 για πολύ έντονο πόνο), σταμάτα αυτό που κάνεις.

. Τα συμπτώματα ενός σοβαρού τραυματισμού είναι:

  • έντονος ή συνεχής μυϊκός πόνος,
  • σπασμός ή πρήξιμο,
  • πόνος που εντοπίζεται σε κάποιο οστό ή άρθρωση,
  • δυσκαμψία ή μείωση της κινητικότητας μιας άρθρωσης,
  • αιμάτωμα ή μούδιασμα.

Πότε να μιλήσεις με τον γιατρό σου:

  • Ο πόνος επιμένει πάνω από 3 ημέρες.
  • Υπάρχει οξύς, πολύ έντονος και ανεξήγητος μυϊκός πόνος.
  • Συνοδεύεται από πυρετό >38,5 ºC και κοκκινίλα.
  • Υπάρχει πρήξιμο και μελανιά σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!