MEN'S GUIDE

Θέλετε να κάψετε λίπος και να αποκτήσετε γράμμωση; Ίσως πρέπει να φάτε περισσότερο

Προσπαθείτε να χάσετε λίπος αλλά δεν μπορείτε να μειώσετε άλλο τις θερμίδες σας; Τότε είναι καιρός να αντιστρέψετε τη δίαιτα σας δημιουργώντας έτσι περισσότερη απώλεια λίπους. 

Ο περιορισμός των θερμίδων ή η περαιτέρω καύση θερμίδων μέσω άσκησης είναι ο μόνος τρόπος για να χάσετε λίπος. Ανεξάρτητα από το πλάνο δίαιτας που ακολουθείτε, σε όλες τις περιπτώσεις είστε αναγκασμένοι να μειώσετε τις θερμίδες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αλλά αν έχετε μειώσει τις θερμίδες εδώ και μήνες και η απώλεια λίπους έχει παρουσιάσει μία κάθοδο, τότε είναι καιρός να ξεκινήσετε την αντίστροφη δίαιτα.

Η αντίστροφη δίαιτα είναι η διαδικασία της αύξησης θερμίδων μέχρι το επίπεδο συντήρησης χωρίς το κέρδος λίπους. Το σώμα σας φροντίζει να παραμένει σε ισορροπία. Όταν μειώνετε τις θερμίδες, ο μεταβολισμός σας κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει στην ισορροπία αυτή. Μόλις πετύχει πάλι την ισορροπία, η απώλεια βάρους σταματά και τότε είναι που ξεκινά η απογοήτευση.

Ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψετε μαζί με τον μεταβολισμός σας και όχι εναντίων είναι να αυξήσετε αργά τις θερμίδες. Προσθέτοντας 100-200 θερμίδες την εβδομάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετριάσετε τα κέρδη λίπους και να διευκολύνετε τη συνέχεια της απώλειας λίπους στο εγγύς μέλλον. Ας δούμε πώς θα έμοιαζε το πλάνο σας εάν τρώγατε 2000 θερμίδες την ημέρα και θέλατε να φτάσετε στις 3000.

1η βδομάδα: 2200 θερμίδες
2η βδομάδα: 2400 θερμίδες
3η βδομάδα: 2600 θερμίδες
4η βδομάδα: 2800 θερμίδες
5η βδομάδα: 3000 θερμίδες

Σε άρθρο του t-nation.com διαβάσαμε τι θα πρέπει να αλλάξετε στη διατροφή σας κάθε εβδομάδα

1η βδομάδα:

Προσθέστε πρωτεΐνη για επιπλέον θερμίδες την 1η εβδομάδα για να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε περίπου 2γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. (200 επιπλέον θερμίδες είναι 50γρ πρωτεΐνης). Αν είστε ήδη σ’ αυτό το σημείο, άλλα 50γρ δεν πρόκειται να σας κάνουν κακό.

 

2η βδομάδα:

Προσθέστε ακόμη 200 θερμίδες πρωτεΐνης εάν δεν φτάσατε τα 2γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν ήδη παίρνετε αρκετή πρωτεΐνη, προσθέστε περίπου 15-20γρ λίπους με ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ολόκληρα αυγά, ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο.

 

3η βδομάδα:

Αυτή τη βδομάδα πάρτε 50γρ υδατάνθρακες: ένα φλιτζάνι ρύζι (μαγειρεμένο) ή βρώμη ή μία μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα.

 

4η βδομάδα:

Προσθέστε ακόμη 50γρ υδατάνθρακες.

 

5η βδομάδα:

Προσθέστε ακόμη 50γρ υδατάνθρακες.

 

Αυτή η αργή και σταθερή αύξηση των θερμίδων πρόκειται να σας βοηθήσει σημαντικά στις προσπάθειες απώλειας λίπους σας. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να ρίξετε τις θερμίδες αργότερα, όταν υπάρχει αυτό το περιθώριο μείωσης. Μόλις φτάσετε τον στόχο της θερμιδική σας πρόσληψης, παραμείνετε εκεί για 3-4 εβδομάδες ώστε να αφήσετε το σώμα σας να προσαρμοστεί στα νέα επίπεδα θερμίδων προτού επιστρέψετε πίσω στη δίαιτα.

 

Σημείωση

Ανάλογα με το πόσο χαμηλή ήταν η πρόσληψη υδατανθράκων σας πριν ξεκινήσετε, πιθανόν να βιώσετε μία μικρή αύξηση βάρους. Αλλά μην εξισώσετε την αύξηση του «σωματικού βάρους» με την αύξηση λίπους. Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό, επομένως πιθανότατα να κερδίσετε κάποιο βάρος λόγω υγρών αλλά μην δώσετε ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό. Κάντε υπομονή με τη βραχυπρόθεσμη αύξηση βάρους για τα ένδοξα οφέλη απώλειας λίπους που θα έχετε αργότερα. Εμπιστευθείτε τη διαδικασία.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!