MEN'S GUIDE

Οι 8 λόγοι για να αρχίσεις να κάνεις μόνο κρύα ντους

Μπορεί ένα ζεστό ντους να σε βοηθά να χαλαρώσεις, αλλά ένα κρύο ντους τελικά μπορεί να σου προσφέρει πολύ περισσότερα οφέλη. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά σειρά ερευνών.

Τα κρύα ντους και τα λουτρά με κρύο νερό, ήταν γνωστά ήδη από την αρχαιότητα. Και μπορεί για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη οι περισσότεροι να έκαναν ζεστά λουτρά, αλλά από τότε ήταν γνωστά και τα κρύα λουτρά, ενώ για παράδειγμα στη Σπάρτη οι άντρες έκαναν μόνο κρύα λουτρά σε ένδειξη αντοχής και αρρενωπότητας. Τα κρύα λουτρά είναι γνωστά και στη παράδοση ινδιάνων της βόρειας Αμερικής, ενώ τα τελευταία χρόνια σειρά ερευνών έρχονται να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τη ψυχική και σωματική υγεία των αντρών από το να ξεκινήσουν τα κρύα ντους! 

Τα κρύα ντους...

1. Εξαφανίζουν τους μυικούς πόνους

Ένα κρύο ντους ,μετά την έντονη άθληση και σωματική δραστηριότητα, μπορεί να ανακουφίσει την αίσθηση πρηξίματος, πόνου και τραβήγματος στο σώμα. Στην ουσία λειτουργούν σαν να βάζεις παγοκύστες πάνω σε τραυματισμένους μύες.

2. Χτίζουν ισχυρή θέληση

Θέλει κότσια. Ειδικά στην αρχή όταν μπαίνεις και το νερό είναι μπούζι, θέλει ισχυρή θέληση για να το τολμήσεις. Με τον καιρό, βέβαια, γίνεται συνήθεια και σου βγαίνει αυτοματοποιημένα χωρίς καν να το σκέφτεσαι.

3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Μην περιμένεις να χάσεις κιλά με ένα κρύο ντους. Αλλά αν κάνεις πάντα κρύα ντους κάθε μέρα ή πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, μέσα σε ένα χρόνο, θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, αφού η απώλεια θερμότητας που προκαλούν στο σώμα, ενισχύει τις καύσεις. Επίσης υπάρχει και η θεωρία πως τα κρύα ντους βοηθούν στο να δώσουν boost στο μεταβολισμό.

4. Απομακρύνουν το στρες 

Αν είσαι απ' τους τύπους που γενικά καταβάλλονται από άγχος ή εκνευρίζονται εύκολα, τα κρύα ντους είναι μια επιλογή που θα σε βοηθήσει. Η έρευνα έχει δείξει ότι εκπαιδεύουν το νευρικό σύστημα να είναι πιο ανθεκτικό στο στρες. Επίσης το κρύο νερό μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέως και ενισχύει εκείνα της Γλουταθειόνης, κάνοντας σε γενικά λιγότερο αγχώδη.

5. Τονώνουν το ανοσοποιητικό 

Έρευνες έχουν δείξει πως όσοι κάνουν κρύα ντους έχουν μεγαλύτερες άμυνες έναντι κοινών ασθενειών όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

6. Κάνουν καλό στα μαλλιά και την επιδερμίδα

Τα κρύα ντους είναι απ' τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσεις την επιδερμίδα και τα μαλλιά σου, αφού βοηθούν στο να μην χάνουν τη φυσική λιπαρότητά τους. Επίσης κάνει τα μαλλιά να δείχνουν πιο λαμπερά, δυνατά και υγιή, αφού το ζεστό νερό είναι γνωστό πως θαμπώνει την τρίχα και της προκαλεί φθορές. 

7. Αυξάνουν την τεστοστερόνη και τη γονιμότητα

Ένα απ' τα πιο σημαντικά οφέλη των κρύων ντους είναι ότι αυξάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης αλλά και τη γονιμότητα. Αντιθέτως, το καυτό μπάνιο έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σαν αντισυλληπτικό για τον άντρα. Σε παλιότερη μελέτη της USCF εκείνοι που σταμάτησαν να κάνουν τακτικά μπάνιο με καυτό νερό παρατήρησαν αύξηση έως 491% στην ποσότητα του σπέρματός τους.

8. Σου χαρίζουν ενέργεια και ακονίζουν το μυαλό σου

Ένα κρύο ντους το πρωί, όχι μόνο θα σε ξυπνήσει στα σίγουρα, αλλά το γεγονός πως η αίσθηση του κρύου νερού, κάνει πιο βαριά την αναπνοή, σε συνδυασμό με την αύξηση του ρυθμού κυκλοφορίας του αίματος που προκαλεί ένα κρύο ντους, το σώμα σου αμέσως αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και τους παλμούς της καρδιάς και έτσι και ο εγκέφαλος σου οξυγονώνεται καλύτερα και αυτό σου χαρίζει ευστροφία, καλύτερη προσοχή και συγκέντρωση και φυσικά ενέργεια. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!