MEN'S GUIDE

Τι πραγματικά πιστεύουν οι γυναίκες για τους άντρες με τατουάζ; Η επιστήμη απαντά

Πολλοί άντρες αποφασίζουν να κάνουν ένα τατουάζ, αφού θεωρούν πως ένα tattoo προσδίδει γοητεία και αρρενωπότητα σε έναν άντρα και τον κάνει να ελκύει περισσότερες γυναίκες. Μήπως όμως αυτό αποτελεί μύθο; Η επιστήμη για μια ακόμη φορά θέλησε να δώσει απάντηση και αυτό που εντόπισε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Μια πανεπιστημιακή έρευνα θέλησε να εντοπίσει αν οι γυναίκες πραγματικά βλέπουν ελκυστικούς ή όχι τους άντρες με τατουάζ, αλλά και αν η γνώμη τους για αυτούς επηρεάζεται από άλλους παράγοντες. Και τα πορίσματα αυτής της μελέτης τα διαβάσαμε στο gr.askmen.com και είναι πολύ ενδιαφέροντα, αφού στην ουσία αποκαλύπτουν πως οι γυναίκες όντως έλκονται από άντρες με τατουάζ, αλλά δεν προτιμούν έναν άντρα με τατουάζ... για σύζυγο, σοβαρή σχέση και πατέρα των παιδιών τους!

Οι ερευνητές στο Jagiellonian University Medical College της Πολωνίας έκαναν μελέτη πάνω σε 2,369 γυναίκες και 215 άντρες από τα social media, με ετεροφυλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Στους συμμετέχοντες προβλήθηκαν φωτογραφίες αντρών τόσο με τατουάζ όσο και χωρίς και τους ζητήθηκε να τους βαθμολογήσουν, από το 1 έως το 5, με βάση την υγεία, τη θελκτικότητα, την αρρενωπότητα, την υπεροχή, την επιθετικότητα, τις προοπτικές για συντροφικότητα και καλή πατρότητα.

Στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν, εννέα άντρες ηλικίας από 19 έως 35 φωτογραφήθηκαν χωρίς μπλούζα από τη μέση και πάνω, στέκοντας όρθιοι. Όλοι τους είχαν την ίδια πόζα με μία ουδέτερη έκφραση προσώπου, ενώ στη συνέχεια οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν ψηφιακά έτσι ώστε να υπάρχει και δεύτερη εκδοχή της ίδιας φωτογραφίας, με ένα μαύρο tribal τατουάζ στον ώμο του καθενός. Οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν κάθε έναν από τους εννιά άντρες μία φορά, με τουλάχιστον μία φωτογραφία με τατουάζ και μία χωρίς στο επιλεγμένο σετ.

Η βαθμολογία που έβαλαν οι γυναίκες στους άντρες με τατουάζ ήταν υψηλή στο θέμα της υγείας και της ελκυστικότητας. Ωστόσο τους ψήφισαν ως χειρότερους υποψηφίους για σχέση και παιδιά.

Από την άλλη πλευρά, οι άντρες βαθμολόγησαν όσους είχαν τατουάζ ως πιο ελκυστικούς αλλά όχι ως περισσότερο ή λιγότερο υγιείς από αυτούς χωρίς τατουάζ.

Και τα δύο φύλα βαθμολόγησαν τους άντρες με τατουάζ ως πιο αρρενωπούς, κυρίαρχους και επιθετικούς, αλλά με βάση τις αντρικές ψήφους, τα τατουάζ δεν επηρέαζαν τις δυνατότητες των προβληθέντων για σωστή συντροφικότητα και πατρότητα. Σε γενικές γραμμές, φάνηκε πως τα τατουάζ επηρέασαν περισσότερο τις αντρικές ψήφους παρά τις γυναικείες.

Από τη στιγμή που όλοι οι άντρες συμμετέχοντες ήταν straight, οι ερευνητές υπολόγισαν τις βαθμολογίες τους ως ενδεικτικές του πώς έβλεπαν τους άντρες στις φωτογραφίες σαν αντίπαλους.

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει πως για τις γυναίκες, τα τατουάζ είναι ενδεικτικά καλής υγείας, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αν κάποιος κάνει συχνά τατουάζ, μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό του σύστημα χάρη στην εξοικείωση του σώματος με την αντιμετώπιση του στρες.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές βαθμολογίες με βάση την αρρενωπότητα, την υπεροχή και την επιθετικότητα, πρόκειται για χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που μπορούν να καταπιέσουν την λειτουργία του αντρικού ανοσοποιητικού συστήματος. Το στοιχείο αυτό «δένει» με την ιδέα πως οι άντρες με τατουάζ βγάζουν ένα πιο υγιές προφίλ, γιατί θεωρητικά έχουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μερικές γυναίκες, ειδικά εκείνες που προτιμούν να έχουν έναν προστατευτικό σύντροφο, φαίνεται πως βρίσκουν αυτά τα αρρενωπά στοιχεία πολύ ελκυστικά. Με την ίδια λογική, άλλες μπορεί να τα θεωρούν λιγότερο ελκυστικά και ενδεικτικά πώς κάποιος δεν είναι κατάλληλος για μακροχρόνια σχέση ή πατρότητα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να προτιμούν αρρενωπούς άντρες για βραχυπρόθεσμες σχέσεις, αφού το αρνητικό στα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι οι μεγαλύτερες πιθανότητες για απιστία, η αστάθεια και η έλλειψη επένδυσης στην φροντίδα των παιδιών.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι τα τατουάζ στους άντρες εξυπηρετούν δύο σκοπούς: το να έλκουν γυναίκες δείχνοντας καλή κατάσταση υγείας και αρρενωπότητα αλλά και το να «φοβίζουν» τους άντρες αντιπάλους τους. Με βάση τα πορίσματα, φαίνεται πως τα τατουάζ λειτουργούν περισσότερο ως υπεροχή σε ό,τι αφορά τον αντρικό ανταγωνισμό παρά ως στοιχείο έλξης προς υποψήφιες συντρόφους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!