MEN'S GUIDE

Η επιστήμη έχει κακά νέα για τους άντρες που εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται με εναλλασσόμενες βάρδιες, καθώς το κυλιόμενο ωράριο το έχουν υιοθετήσει πολλές επιχειρήσεις για τους υπαλλήλους τους, ενώ και ελεύθεροι επαγγελματίες συχνά επιλέγουν να αλλάζουν τα ωράρια της βάρδιας εργασίας τους για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση του προγράμματός τους. 

Ωστόσο, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως οι συχνές αλλαγές στο ωράριο εργασίας (ανά εβδομάδα, μήνα ή ακόμα και ανά ημέρα!) έχουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στον ύπνο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει σημαντικά τη σωματική και ψυχική υγεία.


Και τώρα μια ακόμη έρευνα έρχεται να υποδείξει πως το κυλιόμενο ωράριο εργασίας, μπορεί να έχει μια ακόμη αρνητική συνέπεια, ειδικά για τους άντρες.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, αναφέρει πως οι διαταραχές στον ύπνο, που προκαλούνται από ένα "ανώμαλο" ωράριο εργασίας, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποσότητα του σπέρματος και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άντρες που αναζητούν ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι πιο πιθανό να εργάζονται με βάρδιες. «Πιστεύουμε ότι ο υπερβολικός ή ελάχιστος ύπνος μεταβάλλει τους κιρκαδικούς ρυθμούς και έτσι τα επίπεδα των ορμονών και την έκφραση των γονιδίων που είναι πολύ σημαντικά για την παραγωγή σπέρματος», επισημαίνει ο dr. Alex Pastuszak, που συμμετείχε στη έρευνα.

Οι λίγες ώρες ύπνου έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι επηρεάζουν τα επίπεδα ορμονών και τον μεταβολισμό, που με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στη μνήμη, στο σάκχαρο, στο καρδιαγγειακό σύστημα και το αναπαραγωγικό. Είναι σαν πρόωρη γήρανση. Οι αλλαγές στους κιρκαδικούς ρυθμούς έχουν συνδεθεί επίσης με την υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Δύο άλλες μελέτες που συγκέντρωσαν πληροφορίες από 2.500 άντρες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι με βάρδιες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στην ούρηση, χειρότερη στυτική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, προσθέτει ο dr Pastuszak.

Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η δουλειά με βάρδιες έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο απ' το κάπνισμα και το αλκοόλ, σε αυτά τα θέματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!