MEN'S GUIDE

Ανδρική τριχόπτωση: Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Η τριχόπτωση είναι ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί πολλούς άντρες, αφού μαζί με τα άγχη για τις σεξουαλικές επιδόσεις, το σενάριο απώλειας μαλλιών και εμφάνισης καράφλας μονίμως φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που αποτελούν πηγή άγχους για τους άντρες.

Αρχικά θα πρέπει να θυμάσαι πως η φυσιολογική τριχόπτωση (ο οργανισμός χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα από τις 100.000 με 150.000 που κατά μέσο όρο έχει ένας άντρας στο κεφάλι του και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό), βάσει ερευνών παρουσιάζει μια αύξηση την περίοδο του Φθινοπώρου. Οπότε αν αυτό το διάστημα δεις περισσότερες τρίχες στη χτένα σου μην ανησυχείς! 
Και καλό είναι να γνωρίζεις τα ακόλουθα 7 πράγματα που ισχύουν για την τριχόπτωση και τα αίτια που την προκαλούν.

Έλλειψη βιταμινών/ χαμηλός σίδηρος

Τα χαμηλά επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών, έχουν συνδεθεί με την απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Ένας οργανισμός πρέπει να έχει πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά βιταμινών, ώστε να προκληθεί αραίωση. Αν κάποιος έχει τόσο μεγάλη έλλειψη σε βιταμίνες, τα προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίσει, είναι πολύ πιο σοβαρά από την τριχόπτωση.

Ο χαμηλός σίδηρος επίσης επηρεάζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής, αλλά είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί με βελτίωση της διατροφής ή με συμπληρώματα.

Ακατάλληλα σαμπουάν

Μια αιτία που ακούμε συχνά ότι προκαλεί τριχόπτωση, είναι η χρήση ακατάλληλων για το δέρμα μας, σαμπουάν.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η διαφορά των σαμπουάν δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο μας παρουσιάζουν οι εταιρίες.

Δηλαδή ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας δεν έχει στην πραγματικότητα τεράστια διαφορά από ένα σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά. Κοινώς, ένα σαμπουάν δεν μπορεί να ευθύνεται για την αραίωση των μαλλιών σου.

Συχνή χρήση καπέλων

Ένας ακόμη “ένοχος” για την τριχόπτωση υποτίθεται ότι είναι τα καπέλα. Και αυτό όμως δεν είναι κάτι άλλο, παρά ένας μύθος.

Αν ίσχυε αυτό, τότε όλοι οι στρατιωτικοί, οι ναυτικοί και άλλοι επαγγελματίες που φορούν καπέλο ως μέρος της δουλειάς τους, θα ήταν καραφλοί.

Αν ωστόσο έχεις ήδη αραίωση, τότε αυτή μπορεί να γίνει πιο εμφανής, αν αποφασίσεις να φοράς συχνά καπέλο.

Κλειστοί πόροι

Αυτός ίσως να είναι και ο μεγαλύτερος από τους έξι μύθους. Οι κλειστοί πόροι δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την απώλεια μαλλιών.

Ευθύνονται για άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως για παράδειγμα η ακμή, αλλά σίγουρα όχι με την τριχόπτωση.

Τα γονίδια της μητέρας

Η γενετική γύρω από την τριχόπτωση είναι αρκετά περίπλοκη. Αν και το γενετικό χρωμόσωμα Χ από την μητέρα αποτελεί κύριο γενετικό παράγοντα, μια πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει πως η απώλεια μαλλιών είναι πολύ πιθανότερο να προέρχεται από όσα έχετε κληρονομήσει από την μεριά του πατέρα σας.

Άγχος

Σε περιόδους ακραίου άγχους, έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις απώλειας μαλλιών. Μάλιστα μερικές φορές το στρες μπορεί να προκαλέσει ραγδαία τριχόπτωση.

Ωστόσο, το λίγο άγχος δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο έντονο για να επηρεαστούν τα μαλλιά σου.

Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να περιορίσεις το άγχος, το οποίο μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα υγείας, τα οποία δεν αφορούν μόνο τα μαλλιά σου, αλλά και εσωτερικά όργανα του σώματός σου.

Ηλικία

Δεν ισχύει το ότι μόνο οι ηλικιωμένοι έρχονται αντιμέτωποι με την τριχόπτωση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις 20άρηδων, οι οποίοι παρατηρούν σημαντική αραίωση στο κεφάλι τους, είτε στην περιοχή των κροτάφων, είτε στην κορυφή του κεφαλιού.

Με άλλα λόγια, η τριχόπτωση δεν επηρεάζεται από την ηλικία ενός άνδρα, αλλά από την κληρονομικότητα και τη γενετική του προδιάθεση.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!