MEN'S GUIDE

Η επιστήμη σου δίνει έναν ακόμη λόγο για να γυμνάζεσαι με βάρη

Τα οφέλη των ασκήσεων με βάρη στη σωματική σου υγεία είναι πολλαπλά, όμως η επιστήμη εντόπισε και σημαντικά οφέλη των ασκήσεων με βάρη και για την ψυχική υγεία σου.

Η προσθήκη βαρών στην καθημερινή άσκησή μας έχει αποδειχθεί ότι προσθέτει μυϊκό τόνο, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού και βελτιώνει την υγεία των οστών. Αλλά οι επιδράσεις τους φαίνεται τώρα εκτείνονται πέρα από την σωματική μας υγεία, καθώς νέα στοιχεία προτείνουν ότι η τακτική προπόνηση δύναμης μπορεί τόσο να μειώσει, όσο και να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μια μετα- ανάλυση, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο JAMA Psychiatry, που εξέτασε τα αποτελέσματα 33 τυχαιοποιημένων μελετών πάνω στην κατάθλιψη και την προπόνηση ενδυνάμωσης– στην άρση βαρών. Οι μελέτες περιελάμβαναν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες μεγάλου εύρους ηλικίας, περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες συνολικά.

Όταν τα αποτελέσματα των μελετών συγκεντρώθηκαν, οι ερευνητές βρήκαν ότι η προπόνηση αντίστασης (όπως αναφέρεται αλλιώς) μείωσε σημαντικά την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης. Ασχέτως του αν οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν μία πλήρη εικόνα κλινικής κατάθλιψης στην αρχή της μελέτης, η ανάλυση έδειξε, ότι ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματά της στο τέλος της έρευνας, αν είχαν γραφτεί σε κάποια προπονητική ομάδα βαρών. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά ακόμα και όταν οι ερευνητές έλεγξαν την ηλικία, το φύλο ή τις βελτιώσεις στη μυϊκή μάζα – οπότε ακόμα και οι συμμετέχοντες που είδαν λίγες σωματικές αλλαγές από την προπόνηση έβλεπαν και πάλι βελτιώσεις στη διάθεση.

Η μελέτη δεν επιχείρησε να εξετάσει ακριβώς πώς η προπόνηση αντίστασης βοηθά την κατάθλιψη, αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της Brett Gordon, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Limerick, αλλά επισήμανε αρκετούς σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση.

«Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί (θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την μακροπρόθεσμη βελτιωμένη ψυχική υγεία (αίσθημα ευφορίας) που ακολουθεί την άσκηση, όπως και την κοινωνική αλληλεπίδραση και κοινωνική στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης» λέει. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό του ακριβούς μηχανισμού.

Ορισμένες παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες μορφές αεροβικής άσκησης όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή η ποδηλασία μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές ως θεραπείες για την ανακούφιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η προαναφερθείσα έρευνα δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της προπόνησης αντίστασης σε σύγκριση με τις αντικαταθλιπτικές και άλλες έγκυρες θεραπείες, όπως η Γνωστική – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, κάτι πολύ σημαντικό για την πληρέστερη κατανόηση της επίδρασής της στην κατάθλιψη.

Μια ανάλυση του 2017, που διεξήχθη από την ίδια ομάδα ερευνητών βρήκε ότι η άσκηση με βάρη ήταν επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για το άγχος και η τρέχουσα αναθεώρηση προσθέτει στο ολοένα και αυξανόμενο όγκο δεδομένων που υποστηρίζουν ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την ψυχική μας υγεία.
Ο Gordon και οι συνάδελφοί του σημειώνουν ότι πολλές από τις έρευνες που συμπεριέλαβαν στην μετα-ανάλυσή τους απέτυχαν να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην ένταση, τη διάρκεια και το είδος της προπόνησης ενδυνάμωσης που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες.

Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν ιδανικά να ποσοτικοποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει οι ενήλικες 18 – 64 ετών να ακολουθούν κάθε εβδομάδα αεροβική άσκηση μέτριας έντασης 150 λεπτών συνολικά ή 75 λεπτά αεροβικής υψηλής έντασης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!