MEN'S GUIDE

Τα 6 λάθη και σημάδια που μαρτυρούν πως χρειάζεσαι πιο έντονη άσκηση

​Εν όψει φθινοπώρου, που συνήθως αποτελεί μια εποχή με πολλά νέα ξεκινήματα, ίσως είναι καλό να κάνεις τώρα έναν απολογισμό και να σκεφτείς αν η προπόνησή σου είναι αποτελεσματική, αν κάνεις κάποια λάθη και αν πιθανά χρειάζεσαι περισσότερη άσκηση και γυμναστική και αλλαγές στον τρόπο που προπονείσαι.

Ακολουθεί μια λίστα με σημάδια και λάθη που εντοπίζει το iform.gr και θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο που γυμνάζεσαι.

1. Δεν βλέπεις αλλαγές στο σώμα σου

Δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να τα παρατήσεις αν δεν δεις αποτέλεσμα μετά από μια εβδομάδα. Ωστόσο αν γυμνάζεσαι συστηματικά και τρως υγιεινά για αρκετούς μήνες, αλλά δεν βλέπεις την παραμικρή αλλαγή στο σώμα σου, είτε στη ζυγαριά, είτε στα εκατοστά της μέσης σου, τότε πρέπει να επαναξιολογήσεις το πρόγραμμά σου.

2. Δεν είσαι καθόλου κουρασμένος την επόμενη ημέρα

Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσεις πόσο σκληρά έχεις γυμναστεί είναι να περιμένεις 24 ώρες και να δεις πώς αισθάνεσαι. Όταν ασκείσαι προκαλείται μικροσκοπική βλάβη στους μυς. Οι μυς στη συνέχεια προσαρμόζονται, επιδιορθώνονται και γίνονται πιο δυνατοί. Βασικά θα πρέπει να αισθάνεσαι μέτρια κούραση μετά την άσκηση. Αν δεν αισθάνεσαι, πιθανόν δεν έχεις διεγείρει αρκετά τους μυς, ώστε να έχεις αποτελέσματα. Δώσε στον εαυτό σου μια ημέρα ξεκούρασης, προπονήσου με άλλους μύες εναλλάσσοντας τις ημέρες, ώστε να μην καταπονείς μια συγκεκριμένη ομάδα.

3. Γυμνάζεσαι πάντα με την ίδια ένταση

Όταν γυμνάζεσαι για καιρό και δεν κουράζεσαι, πιθανόν να ήρθε η στιγμή να αυξήσεις την ένταση της άσκησής σου. Αν θέλεις να αποκτήσεις περισσότερη μυϊκή μάζα, άρχισε να προσθέτετε βάρος. Αν χρησιμοποιείς ελαφρύτερα βάρη για τόνωση, κάνε μερικές επιπλέον επαναλήψεις. Αν κάνεις αερόβια άσκηση, αύξησε την ταχύτητα ή ενσωμάτωσε διαλειμματική άσκηση στην προπόνησή σου.

4. Δεν παρακολουθείς τους παλμούς σου

Είτε κάνεις αερόβια, είτε κάνετε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, ο παλμός σου θα πρέπει να κυμαίνεται από το 75%, όταν αρχίζεις και να φθάνει τελικά στο 100%. Για να καθορίσεις τον ανώτατο παλμό σου, αφαίρεσε την ηλικία σου από το 220. Ένας εύκολος τρόπος να τον παρακολουθήσεις είναι με τη χρήση παλμογράφου που σου δείχνει σε πραγματικό χρόνο τους παλμούς της καρδιάς σου. Μην επαναπαύεσαι ότι ο ιδρώτας είναι ο μόνο δείκτης της έντονης άσκησης, αφού ορισμένοι άνθρωποι, έχουν την τάση να ιδρώνουν εύκολα. Ο παλμογράφος είναι ο πιο σωστός τρόπος να δεις το επίπεδα έντασης. Αν δεν έχεις, χρησιμοποιήστε τον παραδοσιακό τρόπο, σταματώντας για να ελέγξετε τον παλμό στο μέσον του προγράμματος άσκησης.

5. Πιάνεις κουβεντούλα

Η συζήτηση μ’ ένα φίλο είναι καλός τρόπος να περάσεις την ώρα σου, αλλά, κακά τα ψέματα, δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.
Αν μάλιστα τα καταφέρνεις να συζητάς, σημαίνει ότι δεν γυμνάζεσαι αρκετά σκληρά. Αν μιλάς με μεγάλες προτάσεις όταν τρέχεις, πρέπει να επαναξιολογήσεις το πρόγραμμά σου.

6. Επαναλαμβάνεις το ίδιο πρόγραμμα

Ίσως αυτό που πρέπει να αλλάξεις είναι, όχι μόνο την ένταση της άσκησης, αλλά να το περιεχόμενο των ασκήσεων. Οι άνθρωποι, που θέλουν να είναι σε φόρμα δεν «κολλάνε» σε μια ρουτίνα, αλλά κάνουν cross training.

Αν κάνεις κάθε μέρα το ίδιο σετ squats και δικέφαλων, είναι πιθανόν και να δημιουργήσεις ανισορροπίες στο σώμα και να βαρεθείς.
Μη φοβάσαι να συνδυάζεις διάφορες ασκήσεις. Αν τρέχεις, προσθέστε ορισμένα βάρη. Αν σηκώνεις βάρη, δοκίμασε να βάλεις στο πρόγραμμα σου και yoga ή pilates, ώστε να εξισορροπήσεις την αναλογία δύναμης και ευλυγισίας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!