MEN'S GUIDE

Μήπως να πίνεις ένα καφεδάκι πριν πας για προπόνηση και γυμναστική;

Η κατανάλωση καφέ πριν από τη γυμναστική και την άθληση μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σου, αρκεί να ξέρεις πότε να πιεις τον καφέ και σε τι ποσότητα.

Ο λόγος που ένα καφεδάκι (όπως ένα φραπέ ή ένα freddo) μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις καλύτερες επιδόσεις στο πρόγραμμα της γυμναστικής σου είναι γιατί η καφεΐνη απορροφάται άμεσα από τα κύτταρα στο σώμα σου και προσφέρει εξίσου άμεσα εγρήγορση και ευφορία, καθώς ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, μειώνει την πιθανή κούραση διεγείροντας την έκκριση ενδορφινών, υπεύθυνων για το αίσθημα της ευφορίας.

Όμως ο καφές δεν κάνει μόνο αυτά, αφού αποδεδειγμένα βοηθά την κίνηση των μυών, καθως διεγείρει την έκκριση επινεφρίνης, ( η γνωστή αδρεναλίνη), όπου σε συνδυασμό με την καφεΐνη αυξάνουν τη συσταλτικότητα των μυών μας. Τέλος η πρόσληψη καφεΐνης πριν την άσκηση συμβάλλει σε εξοικονόμηση γλυκογόνου, που αποτελεί τη βασική αποθήκη γλυκόζης –δηλαδή ενέργειας για το σώμα μας. Η εξοικονόμηση αυτή παρατηρείται από τα πρώτα 15 λεπτά της άσκησης, γεγονός που επιτρέπει στο άτομο να αποδώσει καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πότε να καταναλώσεις τον καφέ;

Η καφεΐνη απορροφάται αρκετά γρήγορα από το σώμα σου, μία ώρα πριν το γυμναστήριο λοιπόν είναι μία καλή στιγμή για να φτιάξεις τον καφέ σου.

Σε ποια ποσότητα;

Χρειάζεσαι 200ml νερό, 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού καφέ (είναι γύρω στα 4g). Απλά θυμίσου πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων είναι καλό να καταναλώνεις έως 400mg καφεΐνης μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σε μία ημέρα και πως καφεΐνη εκτός από τον καφέ, μπορεί να πάρει ο οργανισμός σου από ροφήματα τύπου κόλα, το τσάι, χυμούς με καφεΐνη και τη σοκολάτα, οπότε μην χάσεις το μέτρο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!