Αν ψάχνετε μια πιο επίσημη δικαιολογία για να πείσετε την σύντροφό σας πως πρέπει να σας αφήσει νσ βγαίνετε πιο συχνά μόνος σας με τους κολλητούς σας, μπορείτε πάντα να επικαλεστείτε τα επιστημονικά πορίσματα ενός καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Ο λόγος για τον Robin Dunbar, που είναι καθηγητής ψυχολογίας και επικεφαλής ομάδας ερευνητών στον τομέα της κοινωνικής και εξελικτικής νευροεπιστήμης, ο οποίος σε μία εκθέσή του που παρουσίασε το 2013 ισχυρίζεται πως οι άνδρες θα πρέπει για λογους ψυχικής και σωματικής υγείας να βγαίνουν όσο πιο συχνά μπορούν με τους φίλους τους.
Ο καθηγητής Dunbar αναφέρει πως βάσει στατιστικών στοιχείων, οι άνδρες που έκαναν κοινωνικές δραστηριότητες με τους φίλους τους (από το να παίζουν ένα ομαδικό άθλημα ή να κάνουν μαζί κάποιο χόμπι, μέχρι το να βλέπουν ποδόσφαιρο ή απλά να βγαίνουν για ποτό ή καφέ) περίπου 2 φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν στατιστικά μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και επίσης εμφανίζουν ταχύτερους ρυθμούς ανάρρωσης σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κοινωνικοποιούνται και αυτό αποδίδεται στη βελτιωμένη ψυχολογία τους.
Ο καθηγητής τονίζει πως η έρευνά του έχει αποδείξει πως δύο στους πέντε Βρετανούς άνδρες δεν προλαβαίνουν να δουν τους φίλους τους ούτε μία φορά την εβδομάδα και αυτό έχει αρνητική επίδραση στην επίδοσή τους και στην εργασία τους, αλλά και στη σχέση τους με τη σύντροφό τους και εξηγεί πως στους άνδρες η προσωπική επαφή με τους φίλους είναι απαραίτητη, ενώ οι γυναίκες καλύπτουν την ανάγκη κοινωνικοποίησης ακόμα και με ένα απλό τηλεφώνημα με τις φίλες τους, κάτι που δεν ισχύει στους άνδρες.
Μάλιστα στην έκθεσή του ο Dunbar αναφέρει πως ο ιδανικός αριθμός φίλων που πρέπει να έχει ένας άνδρας είναι 4 και πως θα πρέπει να τους βλέπει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Βέβαια αξίζει να αναφερθεί πως η έκθεση του καθηγητή και η έρευνα έγινε για λογαριασμό γνωστής ζυθοποιίας, προφανώς με στόχο να πουλήσει μπύρες!