Αν βρίσκεστε σε μια επαγγελματική φάση που θεωρείται πως πρέπει να ζητήσετε αύξηση από το αφεντικό σας τότε οι ακόλουθες συμβουλές σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες.
Ιδού επτά βασικοί κανόνες που μπορούν να κάμψουν την αντίσταση του αφεντικού.
1. Συγκρίνετε τον μισθό σας
Καλό είναι να έχουμε ένα συγκρίσιμο μέγεθος πριν αποφασίσουμε πόση αύξηση θα ζητήσουμε. Μπορεί να μην μας αρέσουν -γενικά- οι συγκρίσεις, ωστόσο η αγορά έτσι δουλεύει. Επομένως, αφιερώνουμε χρόνο για να μάθουμε τους μέσους αρχικούς μισθούς για τη θέση μας, αλλά και παρόμοιους -με τον δικό μας- ρόλους σε μια επιχείρηση. Εάν μετά το ψάξιμο δείτε πως ο μισθός σας υπολείπεται, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες ως μια μορφή «μόχλευσης» για να ζητήσετε αύξηση.
Αφού εξετάσετε τους μέσους μισθούς, επίσης καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά εάν η εταιρεία σας είναι σε θέση να σας προσφέρει αυξημένη αμοιβή. Έχει κλείσει μια συμφωνία πρόσφατα ή εμφάνισε άνοδο στα έσοδα της; Έχει προχωρήσει σε περικοπές ή απολύσεις; Βρίσκεται σε φάση ύφεσης; Ολα αυτά τα δεδομένα δεν είναι αμελητέα. Πρέπει να γνωρίζουμε τη συγκυρία και βάσει αυτής να δούμε αν θα είναι ευνοϊκή μαζί μας. Δείξτε εν τοις πράγμασι το έργο σας. Πείτε στον εργοδότη σας συγκεκριμένα πράγματα.
2. Ποσοτικοποιήστε τα επιτεύγματά σας
Γνωρίζετε ότι κάνετε καλή δουλειά, αλλά όταν σκέφτεστε πώς να ζητήσετε μια αύξηση, θα πρέπει να ξεκινήσετε χτίζοντας την υπόθεσή σας και τεκμηριώνοντας τα βασικά οφέλη που έχετε αποφέρει στην εταιρεία. Το να λέει κανείς γενικά και αόριστα ότι είναι παραγωγικός, ενδέχεται από μόνο του να μην φτάνει. Δείξτε εν τοις πράγμασι το έργο σας. Πείτε στον εργοδότη σας συγκεκριμένα πράγματα. Ας πούμε μια φράση του στιλ: «Βοήθησα να διατηρήσουμε τις επιχειρηματικές μας λειτουργίες σε ομαλό επίπεδο και διατήρησα τις ομάδες εργασίας σε άμεση επαφή έτσι ώστε να αυξήσουμς την παραγωγικότητα και τα έσοδα», είναι κάτι μετρήσιμο, όχι μια θεωρία. Εξαρτάται, φυσικά, από τη φύση του επαγγέλματος. Κάποιος που κάνει χειρωνακτική εργασία ενδεχόμενα να μπορεί να δείξει το έργο του, αλλά και κάποιος που εργάζεται σε γραφείο μπορεί να το κάνει. Μην μένετε σε αόριστα παραδείγματα των επιτευγμάτων σας. Αντί να τα λέτε, δείξτε τα. Μπείτε στη συνάντηση έτοιμοι να μιλήσετε για τα έργα στα οποία έχετε παίξει ρόλο και πώς έχετε εργαστεί πέρα από την περιγραφή της εργασίας σας (Φωτογραφία: από την ταινία «Office Space»).
3. Προετοιμαστείτε για συζήτηση
Τι λέτε όταν ζητάτε αύξηση; Αυτό εξαρτάται φυσικά από τις ιδιαιτερότητες του ρόλου σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί για τη συζήτηση με γεγονότα, αριθμούς και παραδείγματα για το πώς διαπρέψατε στη δουλειά σας από την τελευταία σας αύξηση ή την ημερομηνία πρόσληψης. Με επαρκή προετοιμασία, το να ξέρεις τι να πεις θα είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι αν προσπαθήσεις απλώς να λες πράγματα που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν. Μπείτε στη συνάντηση έτοιμοι να μιλήσετε για τα έργα στα οποία έχετε παίξει ρόλο και πώς έχετε εργαστεί πέρα από την περιγραφή της εργασίας σας. Αλλά να είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε και οποιαδήποτε άποψη ακούσετε από την άλλη πλευρά, επειδή πολλοί διευθυντές θα δουν το ενεργό ενδιαφέρον σας ως θετικό σημάδι, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί σε μελλοντική αύξηση μισθού, εάν δεν μπορούν να να σας την δώσουν τώρα. Κάτι άλλο που πρέπει να προετοιμάσετε: Εάν το αφεντικό σας δεν έχει την εξουσία να σας χορηγήσει αύξηση και πρέπει να λάβει έγκριση από κάποιον ανώτερο, μπορείτε να βοηθήσετε γράφοντας μια επιστολή ζητώντας αύξηση με τα βασικά σημεία σχετικά με το γιατί πιστεύετε ότι την αξίζετε. Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: «Μου αρέσει», «νομίζω», «μπορεί» και «ίσως».
4. Εξασκηθείτε στο πώς να ζητάτε αύξηση
Σας φαίνεται αστείο; Κι όμως, μια εξάσκηση δεν έβλαψε κανέναν. Αντί να πάτε εντελώς ανεπεξέργαστοι καλό είναι να έχετε κάνει μια πρόβα. Δείτε τη συνάντηση με το αφεντικό σαν ένα μονόπρακτο όπου ο καθένας έχει το ρόλο του. Ασκηθείτε πάνω στο διάλογο. Δείτε πού χωλαίνετε, πού κομπιάζετε, πού μπορεί το αφεντικό να σας βάλει κάποιο εμπόδιο που πρέπει να παρακάμψετε. Βάλτε κάποιον απέναντί σας που θα παίξει τον… σκληρό ρόλο. Το χρειάζεστε αυτό, γνωρίζοντας πως η συζήτηση για αύξηση είναι πάντα μια άσκηση σε τεντωμένο σχοινί. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε κάνει μια πρόβα πριν παίξετε το κυρίως έργο. Το να είναι καλά προετοιμασμένος κάποιος για μια συζήτηση μπορεί να τον βοηθήσει να αποτρέψει μια συναισθηματική αντίδραση σε κάτι που δεν θέλει να ακούσει.
5. Χρησιμοποιήστε «ισχυρή» γλώσσα
Είναι αυτό που λέμε «be strong». Φυσικά, τούτο δεν σημαίνει πως θα μπείτε στο γραφείο του διευθυντή ως ταύρος εν υαλοπωλείω. Πρέπει να είναι κανείς οπλισμένος με εμπιστοσύνη, όχι με μεγαλαυχία. Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως: «Μου αρέσει», «νομίζω», «μπορεί» και «ίσως». Τέτοιες λέξεις κάνουν κάποιον να ακούγεται σαν να μην είναι σίγουρος για τη συνεισφορά του στη δουλειά. Πείτε στο αφεντικό σας τι κάνατε, όχι τι νομίζετε ότι κάνατε — και τι θετικά αποτελέσματα έχει η δουλειά σας, όχι τι μπορεί να έχει. Απλώς φροντίστε να μην ακουστούν όλα αυτά με αλαζονεία.
6. Διατηρείστε το δικαίωμα μιας… επιιστροφής
Ίσως κάνατε όλα τα σωστά βήματα για να ζητήσετε αύξηση, αλλά το αφεντικό σας εξακολουθεί να την απορρίπτει. Μην φοβάστε να ρωτήσετε τι θα χρειαστεί για να πάρετε μια αύξηση στο μέλλον. Εάν ο προϊστάμενός σας δεν είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης, ρωτήστε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα χρειαζόταν για να αξίζει μια αύξηση και ορίστε μια ημερομηνία αναθεώρησης. Εάν το πρόβλημα είναι ο περιορισμένος προϋπολογισμός, ρωτήστε για ένα εφάπαξ μπόνους, είτε τώρα είτε μετά από μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Και αν το αφεντικό σας δεν είναι έτοιμο να συζητήσει μια αύξηση, μπορείτε να ρωτήσετε για κάποια εναλλακτική χρηματοδότηση. Πολλές εταιρείες δίνουν κουπόνια σούπερ μάρκετ ή αντίστοιχα κουπόνια για τη βενζίνη. Θυμηθείτε να είστε πάντα σε υψηλό στάνταρ επαγγελματισμού. Και μείνετε θετικοί.
7. Προετοιμάστε τον εαυτό σας για μελλοντική αύξηση
Ναι, προετοιμάστε τον εαυτό σας για μια μελλοντική αύξηση αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, συζητώντας τους μακροπρόθεσμους στόχους σας με το αφεντικό σας, επεκτείνοντας το σύνολο των δεξιοτήτων σας και δικτυωθείτε με άλλους τομείς της εργασίας σας για να αυξήσετε την προβολή και την αξία σας στην εταιρεία. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια κριτική απόδοσης ή μια μεγάλη νίκη, μπορείτε να ρωτήσετε ξανά. Απλώς θυμηθείτε να είστε πάντα σε υψηλό στάνταρ επαγγελματισμού. Και μείνετε θετικοί. Μπορεί να μην πάρετε αυτό που θέλετε. Αλλά αν ξέρετε πώς να ζητήσετε αύξηση και να προχωρήσετε προετοιμασμένοι, το αίτημά σας θα πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί προσεκτικά και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές συζητήσεις.
Πηγή: andro.gr