Όσοι άντρες έχουν ιδιαίτερα πλούσια τριχοφυία, σίγουρα θα έχουν σκεφτεί να κάνουν αποτρίχωση, ειδικά το καλοκαίρι που θα πρέπει να εμφανιστούν με μαγιό σε πισίνες και πλαζ. Όμως πριν κάνετε αποτρίχωση (και ειδικά μόνιμη) καλό είναι να ξέρετε πως ειδικά το 2023 η τάση της μόδας, στο πλαίσιο του ευρύτερου body positive κινήματος θέλει τους τριχωτούς άντρες να είναι και πάλι in fashion.
Ειδικά τα τελευταια χρόνια αναρίθμητοι άντρες αποφάσισαν να κάνουν αποτρίχωση, στην πλάτη, στους ώμους, στα πόδια ή και σε όλο το σώμα τους, αφού το πρότυπο του... τριχωτού αρσενικού, έμοιαζε να θυμίζει τη μακρινή δεκαετία του 80.
Ωστόσο, τα πρότυπα αλλάζουν και όπως γιγαντώνεται η τάση στη βιομηχανία της μόδας για αποδοχή της διαφορετικότητας και καταργούνται τα ταμπού για το ιδανικό σωματικό βάρος, χρώμα μαλλιών, δέρματος, σωματότυπου και πολλά άλλα στερεότυπα, το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες.
Οπότε ειδικά φέτος και πιθανά και τα προσεχή έτη, το να κάνει ένας άντρας αποτρίχωση δεν είναι κάτι που το προστάζει η παγκόσμια μόδα.
Εάν όμως έχετε αποφασίσει πως η… συμβίωσή σας με τις τρίχες έχει γίνει πλέον κουραστική και σκέφτεστε να δοκιμάσετε την αποτρίχωση, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών.
Ξυραφάκι, κερί ή λέιζερ;
Εάν σκέφτεστε να κάνετε αποτρίχωση λογικά θα επιλέξετε μεταξύ των τριών αυτών μεθόδων. Η κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της, ενώ μπορείτε να βάλετε στη ζυγαριά το κόστος και τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της αποτρίχωσης.
Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Gina Hernandez από τη Βοστόνη, το ξύρισμα έχει μια βασική "παρενέργεια”: μικρά σπυράκια στους πόρους της τρίχας και έντονη φαγούρα όταν βγαίνουν ξανά οι τρίχες. Η ίδια συστήνει την αποτρίχωση με κερί ή με λέιζερ αν θέλετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα.
Μπορείτε όμως να επιλέξετε έναν συνδυασμό, π.χ. λέιζερ στην πλάτη ή τους ώμους, κάνοντας ουσιαστικά μόνιμη αποτρίχωση σε αυτές τις περιοχέςκαι κερί στο στήθος ή στα πόδια ώστε να μπορείτε όποτε θελήσετε να αφήσετε τις τρίχες να μεγαλώσουν ξανά. Η δερματολόγος και πρόεδρος της κλινικής Dermatologic Surgery Janet H. Prystowsky, συστήνει να αποφεύγετε τις αποτριχωτικές κρέμες. Εάν τις χρησιμοποιήσετε λάθος μπορεί να σας προκαλέσουν έγκαυμα και περιέχουν πολλά χημικά.
Κι αν αμφιταλαντεύεστε μπορείτε πάντα να επιλέξετε τη λύση του τρίμερ, μειώνοντας ουσιαστικά το μήκος των τριχών στα σημεία που έχετε επιλέξει, χωρίς κόστος και πόνο. Αυτή είναι η λύση που επιλέγουν οι περισσότεροι άντρες σήμερα και μάλλον είναι η μέθοδος "grooming” που κερδίζει.
1 +1 ερωτήσεις για τους άντρες και την αποτρίχωση
Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πρόβλημα με τις τρίχες στους άντρες, εκτός κι αν κάποιος έχει πολύ έντονη τριχοφυία. Σε κανονικές συνθήκες, οι τρίχες είναι αρρενωπές και αν δεν είστε αθλητής –ή έστω πολύ αθλητικός τύπος- ένα αποτριχωμένο σώμα δεν είναι απαραίτητα κολακευτικό.
2. Η αποτρίχωση πονάει;
Κι όμως, πονάει! Εκτός κι αν χρησιμοποιήσετε ξυραφάκι. (Fact: Άντρες που έχουν δοκιμάσει την αποτρίχωση με κερί σχολιάζουν στο Ίντερνετ πόσο ανθεκτικές είναι τελικά οι γυναίκες!) Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Ναι, πονάει επίσης αλλά είναι διαφορετικός πόνος, περισσότερο σαν στιγμιαίο κάψιμο από ηλεκτρικό ρεύμα. Το θετικό σε αυτή τη μέθοδο είναι πως οι επισκέψεις γίνονται περίπου κάθε 4-6 εβδομάδες και μετά τις δύο ή τρεις φορές ο πόνος είναι πολύ λιγότερος αφού έχουν ήδη καταστραφεί πολλοί θύλακες τριχών. Επίσης, το αποτέλεσμα της αποτρίχωσης με λέιζερ είναι μόνιμο.