Δεν είναι ανάγκη να θυμίσουμε σε κανέναν άντρα πως η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη σε κάθε σεξουαλική επαφή καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κ.λπ. Είναι όμως απαραίτητο, κάθε άντρας να μάθει τί είναι το stealthing, ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει μια τακτική που αρκετοί άντρες εφαρμόζουν στη χρήση προφυλακτικού και η οποία πλέον αποτελεί και ποινικό αδίκημα.
Σε μελέτη που δημοσίευσε η Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη, το 12% των γυναικών, ηλικίας 21-30 ετών, ανέφεραν ότι έχουν πέσει θύμα stealthing, ενώ σε έρευνα του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες είχαν υποστεί αυτή την πρακτική.
Τι είναι το stealthing
Κατά το stealthing ο σύντροφος που πρέπει να φορέσει προφυλακτικό, το κάνει στην αρχή της σεξουαλικής πράξης και κατά τη διάρκειά της το αφαιρεί χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου.
Και ενώ η τεχνική είναι ευρέως γνωστή και την εφαρμόζουν -δυστυχώς- αρκετοί άντρες, ο όρος έγινε περισσότερο δημοφιλής το 2015 όταν η δημοσιογράφος και συγγραφέας Monica Tam περιέγραψε, με άρθρο της στον Guardian, το stealthing ως μια μορφή βιασμού, αφού της το έκανε αυτό ο τότε σύντροφός της. Στο προσκήνιο ήρθε ξανά το 2017 όταν η δικηγόρος στο Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Αγγλία, Alexandra Brodsky δημοσίευσε την έρευνα με τίτλο “Rape-Adjacent”: Imagining Legal Responses to Nonconsensual Condom Removal’’ στο Columbia Journal of Gender and Law. Στην έρευνα τονιζόταν πως «πρόκειται για μία κοινή πρακτική ανάμεσα σε νέος ανθρώπους που είναι ενεργοί σεξουαλικά», ενώ πολλές ήταν οι γυναίκες που είχαν παραδεχτεί πως έπεσαν θύματα αυτής της τακτικής. Η ίδια η δικηγόρος θέλησε να μελετήσει το συγκεκριμένο ζήτημα, επειδή αρκετές από τις γυναίκες φίλες της βίωναν κακομεταχείριση από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους, χωρίς αυτή να συγκαταλέγεται στους αναγνωρισμένους τρόπους κακομεταχείρισης με βάση το φύλο.
Επιπτώσεις του steathing στο θύμα
Επειδή ακριβώς το stealthing δεν μπορεί να αναγνωριστεί ξεκάθαρα ως πράξη βίας, μιας και η αφαίρεση του προφυλακτικού θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει έπειτα από συμφωνία των δύο μελών, πολλά θύματα διστάζουν να το καταγγείλουν ή να μιλήσουν για αυτό. Ωστόσο, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για τρόπο κακοποίησης, ενώ κατανοούν πως η συγκεκριμένη πρακτική είναι λανθασμένη.
Από πλευράς σωματικής υγείας το stealthing είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού μετά την απομάκρυνση του προφυλακτικού τα άτομα που συνευρίσκονται ερωτικά εκτίθενται σε ασθένειες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σημαντικό είναι και το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μετά το stealthing.
Αναφορικά με την ψυχική υγεία, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επίσης πολύ σοβαρές. Τα άτομα που υπόκεινται σε αυτό βρίσκονται σε μια κατάσταση που προκαλεί σύγχυση, αφού συναίνεσαν στη σεξουαλική πράξη, αλλά όχι χωρίς χρήση προφυλακτικού. Νιώθουν εξαπατημένα, προδομένα και έχουν κλονισμένο αίσθημα εμπιστοσύνης. Η πράξη αυτή κάθε αυτή αποτελεί κακοποίηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί και να βρει το δίκιο του το θύμα.
Το stealthing είναι βιασμός για την Αυστραλία και την πολιτεία της Καλιφόρνια
Πριν λίγους μήνες η Αυστραλία αναγνώρισε το stealthing ως βιασμό. Συγκεκριμένα, περιγράφεται ως μια «πράξη η οποία προκαλεί βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή των θυμάτων». Οι αρμόδιοι που ανακοίνωσαν την απόφαση τον περασμένο Οκτώβριο δήλωσαν πως αυτή «αποσκοπεί στην ουσία σε ένα ξεκαθάρισμα του νόμου ούτως ώστε πριν κάποιος γίνει θύμα να υπάρχει εκείνη η διάταξη που θα τον βοηθά να βρει το δίκιο του».
Το ίδιο έκανε και η διοικούσα αρχή στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έγινε έτσι η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε το stealthing. «H μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, είναι όχι μόνο ανήθικη, αλλά και παράνομη», ανέφερε στο BBC η εισηγήτρια του νόμου, Κριστίνα Γκαρσία. Ο νέος νόμος που τροποποιεί τον ορισμό της σεξουαλικής βιαιοπραγίας, καθιστά αστικό αδίκημα το stealthing και δίνει στα θύματα το δικαίωμα να μηνύσουν τους θύτες, διεκδικώντας αποζημίωση.
Πηγή: marieclaire.gr