MEN'S GUIDE

15 + 3 συμβουλές για να λάμψεις ως... ψήστης την Τσικνοπέμπτη

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει και με τα απαγορευτικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, εκτός από το delivery, οι περισσότεροι έχουν ως μόνη επιλογή το να κάνουν οι ίδιοι τους... ψήστες στα σπίτια τους. Και αν θέλεις να κάνεις σωστό ψήσιμο θα πρέπει να ξέρεις και τα σωστά tips και να κάνεις και τη σωστή προετοιμασία.

Αν σκοπεύεις την Τσικνοπέμπτη να ψήσεις στα κάρβουνα, στο hellpost.gr διαβάσαμε 15 συμβουλές για το σωστό μπάρμπεκιου, που θα φανούν χρήσιμες ακόμα και σε... αρχάριους στο ψήσιμο.

1. Για να ανάψετε τα κάρβουνα για μπάρμπεκιου, χρειάζεστε προσανάμματα. Αποφύγετε τα χαρτιά και τις εφημερίδες και κυρίως τα κουκουνάρια, γιατί μπορεί να σκάσουν και να σας τραυματίσουν.

2 Καλύτερα προσανάμματα  στο μπάρμπεκιου θεωρούνται οι κληματόβεργες, τις οποίες πρέπει να τοποθετήσετε κάτω από τα κάρβουνα. Tα ξυλάκια, καθώς μπαίνουν κάτω από τα κάρβουνα, συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα φωτιάς του κάρβουνου.

3 Ψήσιμο στη σχάρα. Ποια κάρβουνα να προτιμάμε; Χρησιμοποιήστε κάρβουνα που προέρχονται από δρυ, γιατί είναι πιο αποτελεσματικά και κρατάνε περισσότερο. Αποφύγετε αυτά που προέρχονται από πεύκα και έλατα, γιατί η ρητίνη που περιέχουν βγάζει κάπνα, που μαυρίζει το κρέας και το κάνει να μυρίζει άσχημα. (υπολογίστε περίπου ένα κιλό κάρβουνα ανά κιλό κρέατος.)

4 Πότε είναι έτοιμα τα κάρβουνα; Όταν τοποθετείτε τα τρόφιμα στην σχάρα αφήστε χώρο μεταξύ τους για να πετύχετε ομοιόμορφο μαγείρεμα. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη.

5 Ανάψτε τα κάρβουνα και αφήστε τα μέχρι να σβήσει η φλόγα τελείως (να χωνέψουν, όπως λέγεται), γιατί, αν η φωτιά δεν σβήσει τελείως, θα αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα να μαυρίσει το κρέας και να καεί εξωτερικά.

6 Πριν ψήσετε, η φωτιά πρέπει να έχει «καθίσει». Aν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αναζωπυρωθεί, τότε μπορείτε να τη σβήσετε με ξίδι. Oι υδρατμοί που θα πάνε στο ψητό σας θα του δώσουν υπόξινη γεύση.

7 Αν οι σκάρες που θα χρησιμοποιήσετε είναι καινούργιες, δεν πρέπει να τις πλύνετε. Αλείψτε τις σχάρες με ελαιόλαδο και βάλτε τις πάνω στα αναμμένα κάρβουνα. Μόλις μαυρίσουν, είναι έτοιμες για χρήση.

8 Πριν βάλετε τα τρόφιμα στη σχάρα, πρέπει να την αφήσετε να κάψει, για να μην κολλάει. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να την περάσετε και με λάδι.

9 Προμηθευτείτε ψησταριά με καπάκι που να μπορεί να κλείνει. Με τον τρόπο αυτό η ένταση της φωτιάς διαχέεται και χαμηλώνει, αφού περιορίζεται το οξυγόνο. Το κρέας, το ψάρι ή τα λαχανικά ψήνονται αργά, ενώ συγχρόνως καπνίζονται.

10 Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατήστε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος αν μπορείτε να την κρατήσετε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή.

11 Η ρύθμιση θερμοκρασίας ψησίματος δεν ρυθμίζεται μόνο στο φούρνο, αλλά και στα κάρβουνα. Για να ελαττώσετε τη θερμότητα, καλύψτε τα κάρβουνα με στάχτη, αντίθετα, όταν θέλετε να την αυξήσετε, απομακρύνετε τη στάχτη, ανακατέψτε τα κάρβουνα και κάντε λίγο αέρα με ένα χαρτόνι.

12 Για να χαμηλώσετε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάστε τη σχάρα ή σκορπίστε τα κάρβουνα.

13 Σε ποια απόσταση ψήνουμε στη σχάρα – ψησταριά από τα κάρβουνα; Προσέχετε κατά το ψήσιμο η σχάρα, να μην είναι πολύ κοντά στα κάρβουνα, γιατί το λίπος που θα στάζει θα καπνίζει το κρέας.

14 Πριν βάλετε το κρέας πάνω στη σχάρα, φροντίστε πρώτα να την έχετε αλείψει καλά με ελαιόλαδο και να την έχετε βάλει για 3 – 4 λεπτά στη φωτιά να κάψει καλά.

15 Ιδανικά οι σχάρες πρέπει να απέχουν 7-10 εκατοστά απ’ τα κάρβουνα. Το κρέας που θα ψήσετε καλό είναι να το βάλετε πάνω στη σχάρα περί τα 5 λεπτά αφού τις έχετε ακουμπήσει στη φωτιά, ώστε να έχει καταλαγιάσει η υπερβολική υψηλή θερμοκρασία.

 

Αν πάλι επιλέξεις να ψήσεις στο φούρνο της κουζίνας σου, κάποιο παχύ κρέας όπως μια σπαλομπιζόλα, δες τις συμβουλές που σου προτείνει το gr.askmen.com

 

  1. Αλατίζεις καλά την μπριζόλα και βάζεις το θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο της. Βεβαιώσου μόνο πως δεν ακουμπά κόκκαλο. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C.
  2. Ψήνεις τη μπριζόλα όσο επιθυμείς (το θερμόμετρο πρέπει να φτάσει στους 54°C για rare ή τους 60°C). Τη βγάζεις από τον φούρνο και την αφήνεις καθίσει για περίπου 20 λεπτά. Tην κόβεις κατά μήκος και στην φορά των ινών και απολαμβάνεις.
  3. Άφησε το κρέας να χαλαρώσει για μία ώρα τουλάχιστον (ιδανικά δύο). Το κόλπο εδώ είναι, αφού την μαγειρέψεις να μην την βγάλεις από τον φούρνο, αλλά αφού τον σβήσεις, το κρέας να παραμείνει σε αυτόν, με ελαφρώς ανοιγμένο το πορτάκι. Επίσης, έχε πάντα υπόψιν πως η σπαλομπριζόλα είναι μια από τις υπέρτατες προκλήσεις για κάθε άντρα που μπαίνει στην κουζίνα με απώτερο σκοπό όχι μόνο να τραφεί αλλά και να απολαύσει. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο. Θα σου έλεγα περίπου 6 ώρες από τη στιγμή που το κρές θα βγει από το ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα σερβιριστεί.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!