MEN'S GUIDE

Τα σημάδια που μαρτυρούν πως ένας άντρας περνά κρίση της μέσης ηλικίας

Η λεγόμενη "κρίση της μέσης ηλικίας" συνήθως χτυπά τους άντρες, αφού στις γυναίκες αντίστοιχα προβλήματα, εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση και αποδίδονται κυρίως σε ορμονικούς λόγους, ενώ στους άντρες τα αίτια είναι καθαρά ψυχολογικά.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν πως η κρίση αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή με άνδρες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ. Οι διανοούμενοι και ευφυείς άνδρες, αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τη ψυχοσύνθεσή τους στη μέση ηλικία. Παρατηρείται επίσης και μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε άνδρες αυτής της κατηγορίας, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν είναι κάτι που δεν μπορούν να αποφύγουν.

 

Πώς να εντοπίσετε την κρίση της μέσης ηλικίας

Μια αληθινή κρίση της μέσης ηλικίας συνήθως περιλαμβάνει την αλλαγή ολόκληρης τη ζωή σας βιαστικά. Ενα παράδειγμα είναι ένας άνδρας που έγραψε ένα σημείωμα στη σύζυγό του, απέσυρε όλα τα χρήματά του από την τράπεζα, και μετακόμισε σε άλλη πόλη χωρίς προειδοποίηση.

Αυτό το είδος της κρίσης μέσης ηλικίας είναι σπάνιο. Τις περισσότερες φορές, οι άνδρες περνούν από τη διαδικασία της μέσης ηλικίας κάνοντας μικρότερες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Τα σημάδια ότι διέρχεστε από την κρίση της μέσης ηλικίας περιλαμβάνουν:

* Eχετε ήδη γιορτάσει τα 40ά γενέθλιά σας. Οι περισσότεροι άνδρες παλεύουν με αυτά τα ζητήματα στα 40 τους ή στα 50 τους (αρχές).

* Είστε ανήσυχος για σημαντικά στοιχεία στη ζωή σας. Μπορεί να μην είστε ικανοποιημένοι με την καριέρα σας, τον γάμο σας, ή την υγεία σας, και αισθάνεστε την ανάγκη να αναλάβετε δράση για να γίνουν καλύτερα.

* Αισθάνεστε ότι ο χρόνος για να πάρετε μια νέα κατεύθυνση εξαντλείται. Πολλοί άνδρες αισθάνονται την επιτακτική ανάγκη να προβούν σε αλλαγές.

* Παρατηρείτε ότι η εμφάνισή σας αλλάζει ή ότι η αντοχή σας  δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήταν

* Γίνεστε παππούδες

* Ενας φίλος ή ο γονιός σας πεθαίνει

* Κάνετε ασυνήθιστες επιλογές.

Οι άνδρες μπορεί να περάσουν μέσα από μια επανάσταση που μοιάζει με αυτή των εφήβων σε αυτό το σημείο στη ζωή τους. Ενα σίγουρο σημάδι ότι μπορεί να είστε σε μια κρίση της μέσης ηλικίας είναι να αισθάνεστε παγιδευμένοι και να μπαίνετε στον πειρασμό να λειτουργήσετε με τρόπο που μπορεί να τινάξει τη ζωή σας στον αέρα.

Ο τρόπος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει:

* Περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ

* Εναν εξωσυζυγικό δεσμό

* Να εγκαταλείψετε την οικογένειά σας

* Να αισθάνεστε ότι η ζωή σας δεν σας ταιριάζει

* Να ανησυχείτε περισσότερο για την εμφάνισή σας

* Να αισθάνεστε περισσότερο την επιθυμία για περιπέτειες και συγκινήσεις

Μια κρίση της μέσης ηλικίας μπορεί να οδηγήσει σε «ανάπτυξη ή καταστροφή» για τους άνδρες. Μπορείτε να αναζητήσετε τα αίτια της δυστυχίας που αισθάνεστε και να πάρετε προσεγμένες αποφάσεις για την αντιμετώπισή τους. Αυτό είναι ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, οι παρορμητικές αποφάσεις, όπως η σχέση με μια νεότερη σύντροφο που τελειώνει γρήγορα ή η αγορά ενός αυτοκινήτου που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, οδηγεί στην καταστροφή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής σας, βεβαιωθείτε ότι:

* Εχετε κατά νου ότι τα συναισθήματά σας δεν είναι εντολές. Ακριβώς επειδή αισθάνεστε ότι πρέπει να ξεφύγετε από το σπίτι σας, τη δουλειά, ή το γάμο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πράγματι να το κάνετε αυτό. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί πράγματι να επισημαίνουν προβλήματα που χρειάζονται επίλυση. Αλλά μπορεί επίσης να εξασθενήσουν ή να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

* Να είστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα. Αφιερώστε χρόνο για να αποδώσετε ευγνωμοσύνη για τα στοιχεία της ζωής σας που σας κάνουν ευτυχισμένους. Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς θα αισθανόταν αν χάνατε κάποια από αυτά.

* Συζητήστε το. Πριν πάρετε σημαντικές αποφάσεις, να τις συζητάτε με κάποιον του οποίου τις συμβουλές εμπιστεύεστε. Ενας φίλος ή άλλο κοντινό σας πρόσωπο μπορεί να σας δώσει μια άλλη άποψη για κάποιο θέμα που σας απασχολεί.

* Ρωτήστε αν οι επιθυμίες σας είναι ρεαλιστικές. Οι άνδρες κάνουν πολλές επιτυχημένες αλλαγές στα 40 τους αλλά και μετά: ταξιδεύουν ανά τον κόσμο ή ανοίγουν τη δική τους επιχείρηση. Απλά βεβαιωθείτε ότι οι νέοι σας στόχοι είναι πρακτικοί και εντός ελέγχου.

* Αποφύγετε τη σύγκρουση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Συνειδητοποιήστε ότι ίσως δεν χρειάζεται να τινάξει κανείς τη ζωή του στον αέρα για να είναι ευτυχισμένος. Αν όμως πρέπει να διαλυθεί, το να το κάνετε με περίσκεψη θα είναι λιγότερο καταστροφικό για τους ανθρώπους γύρω σας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!