MEN'S GUIDE

Τι επηρεάζει την αυτοπεποίθηση ενός άντρα και πως να αποκτήσεις αυτοεκτίμηση

"Ο άντρας πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση"... αυτό το κοινωνικό κλισέ επικρατεί εδώ και αιώνες καθώς τα κοινωνικά πρότυπα θέλουν τον άντρα να είναι δυνατός και δυναμικός έξυπνος και σίγουρος για τον εαυτό του. Ποιοι όμως παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση ενός άντρας και να την τονώσουν ή να την μειώσουν;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική αυτοεκτίμηση που ορίζεται ως το σύνολο των θετικών ή αρνητικών απόψεων που έχει ένας άνδρας για τον εαυτό του.

Ο πιο συχνός παράγοντας είναι οι προσδοκίες της κοινωνίας από έναν άνδρα και το πώς ένα άτομο αισθάνεται ότι ζει μέσα από αυτές τις προσδοκίες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών ικανοτήτων του και το πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινή του ζωή.

Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική αυτοεκτίμηση είναι οι πεποιθήσεις που υπάρχουν για τον άνδρα στην συγκεκριμένη κουλτούρα πολιτισμού μέσα στην οποία ζει. Σε πολλούς πολιτισμούς, ένας άνδρας αναμένεται να είναι σωματικά ισχυρός και σε ορισμένες περιοχές ικανός σε ό,τι αφορά τις κατασκευές. Εάν ένας άνδρας δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις προσδοκίες, η αυτοεκτίμησή του κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρει. Αντίθετα, αν ένα άτομο αισθάνεται ότι πληροί ή υπερβαίνει αυτές τις προσδοκίες, τότε η αυτοεκτίμησή του θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλή.

Σε πολλούς πολιτισμούς και κοινωνίες, ένας άνδρας αναμένεται να είναι ψύχραιμος, έξυπνος, ικανός να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να μην δείχνει προς τα έξω τα συναισθήματά του. Ενώ αυτή είναι η κοινή προσδοκία στο χώρο όπου ζει, η δική του προσωπικότητα μπορεί να βρίσκεται πολύ μακριά από αυτή την προσδοκία. Εάν σ’ αυτή την περίπτωση δώσει υπερβολική σημασία στις προσδοκίες των άλλων, τότε καθώς δεν ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες προσδοκίες, η αυτοεκτίμησή του θα μειωθεί. Ωστόσο, αν δίνει μικρή μόνο σημασία στους εξωτερικούς άγραφους κανόνες και πεποιθήσεις, τότε αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ πιθανό να μην επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή του.

Η εικόνα του σώματος παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην ανδρική αυτοεκτίμηση. Η έλλειψη μυϊκού τόνου, το υπερβολικό βάρος ή τα σημάδια της γήρανσης, είτε γίνονται αντιληπτά από το άτομο, είτε όχι, μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Οι άνδρες με δική τους αντίληψη για τον ιδανικό τύπο σώματος, είτε αυτή υπαγορεύεται από λόγους υγείας είτε από τις απόψεις της κοινωνίας, έχουν πιθανότατα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο ρόλος που διαδραματίζει η εικόνα του σώματος στην ανδρική αυτοεκτίμηση είναι στενά συνδεδεμένος με τις κοινωνικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να είναι «ένας αληθινός άνδρας», σε ό,τι αφορά την φυσική του ικανότητα όσο και την προσωπική του ματαιοδοξία.

Οι σεξουαλικές επιδόσεις μπορεί επίσης να έχουν μια δραματική επίδραση στην αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου με πολλούς τρόπους. Η ικανότητα επίτευξης και διατήρησης της στύσης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική αυτοεκτίμηση, αν και η ικανότητα να ευχαριστήσει την σύντροφό του διαδραματίζει επίσης κάποιο ρόλο. Οι άνδρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία ή άλλα προβλήματα σεξουαλικής απόδοσης συχνά υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς επίσης από κατάθλιψη και άγχος.

Η οικονομική επιτυχία ενός άνδρα μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στο πώς βλέπει τον εαυτό του. Για ορισμένους άνδρες, αυτό μπορεί να συνδέεται με το πραγματικό ποσό των χρημάτων που βγάζουν από το επάγγελμα τους. Τα περισσότερα χρήματα συχνά οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ τα λιγότερα τείνουν να τη μειώνουν. Όπως με τους περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αρσενική αυτοεκτίμηση, ωστόσο, η οικονομική επιτυχία αυξάνει ή μειώνει την αυτοπεποίθηση μόνο όταν ένας άνδρας δίνει προτεραιότητα σ’ αυτό το ζήτημα. Αυτό επίσης συχνά συνδέεται και με το εάν ένας άνδρας πιστεύει ότι στηρίζει επαρκώς την οικογένειά του.

 

Τι να κάνεις για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση

1. Πρόσεξε το σώμα σου και γυμνάσου

Το να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση όχι μόνο θα αντιστρέψει την κακή εικόνα που ίσως έχεις εσύ ή και οι άλλοι για το σώμα σου, αλλά θα βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής σου: ακόμα και τις σεξουαλικές επιδόσεις σου.


2. Πρόσεξε το ντύσιμο σου και την εμφάνισή σου
Δεν λέμε να γίνει νάρκισσος αλλά το να ακολουθείς βασικούς grooming κανόνες και να προσέχεις τα outfits σου είναι κάτι απλό που όμως θα αλλάξει πολύ την εικόνα σου.


3. Γιόρτασε την επιτυχία σου
Βάζε στόχους στη ζωή σου, μικρούς ή μεγάλους και όταν φτάνεις στην επίτευξή τους φρόντισε κάθε φορά να το γιορτάζεις! Δεν λέμε να ανοίγεις σαμπάνιες αλλά να βρεις έναν τρόπο να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τα επιτεύγματά του ακόμα και αν αυτά φαντάζουν μικρά.


4. Βοήθα τους άλλους
Ο άλτρουισμός τονώνει την αυτοεκτίμηση κάθε ανθρώπου. Κάνε μια καλή πράξη, προσπάθησε να συμπαρασταθείς σε κάποιον που το έχει ανάγκη... αν το κάνεις μόνο καλύτερα θα νιώσεις για τον εαυτό σου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!