MEN'S GUIDE

Μάθε ποιες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης που προκαλούν Νόσο των Λεγεωνάριων

Ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος πέθανε από τη νόσο των λεγεωνάριων, ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου νοσηλεύεται αυτές τις μέρες στην εντατική με νόσο των λεγεωνάριων. Η νόσος δεν προκαλείται μόνον από τα κλιματιστικά, όπως πιστεύουμε. 

Το βακτήριο legionella που οφείλεται για τη λοίμωξη των λεγεωναρίων, βρίσκεται ευρέως διαδεδομένο στη φύση, ιδίως στα περισσότερα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.

Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων;

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων) “Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae. Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα παραπάνω τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella  pneumophila.”

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου

Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Ο κίνδυνος προσβολής των ατόμων, με προβληματικό κυρίως ανοσοποιητικό σύστημα, είναι μεγάλος. 

Ποια περιβάλλοντα ευνοούν την ανάπτυξη του μικροβίου

Τα ντεπόζιτα και οι δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού, οι σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι θερμαντήρες νερού και οι δεξαμενές ζεστού νερού, οι εναποθέσεις αλάτων και οι διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες. Το μικρόβιο Legionellae επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες. Γενικά οι υδραυλικές εγκαταστάσεις που είναι εκτεθειμένες στον καλοκαιρινό ήλιο αποτελούν ιδανικό βιότοπο για το βακτηρίδιο. Επίσης παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις σωλήνων γαλβανιζέ ή και άλλων που δεν συντηρούνται κανονικά και στις οποίες το νερό μπορεί να μείνει στάσιμο για αρκετό καιρό εύκολα μπορούν να γίνουν εστίες μόλυνσης.

Ποιες είναι οι πιθανές πηγές μόλυνσης

Το βακτηρίδιο της λεγιονέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα) αλλά έχει βρεθεί ακόμα και σε αποσταγμένο νερό.

Η ντουζιέρα.

Το τζακούζι ή το SPA όπου αναπνέουμε ατμούς.

Τα συστήματα κλιματισμών.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης νερού.

Οι θερμές ιαματικές πηγές.

Τα ιαματικά λουτρά.

Οι πισίνες (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται).

Τα σιντριβάνια.

Οι υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!