MEN'S GUIDE

Οι 10 ομάδες που «σόκαραν» τον πλανήτη! [εικόνες]

Οι ομάδες που ήρθαν από το πουθενά και έριξαν έξω τις προβλέψεις και τα στατιστικά στοιχεία και προκάλεσαν σε όλους τους φιλάθλους από έκπληξη μέχρι και σοκ!

Δείτε δέκα από τις πιο ιστορικές και συγκλονιστικές ομάδες που προκάλεσαν ανατροπές στον κόσμο του αθλητισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό site TheRichest.com. H Εθνική Ελλάδος στο Euro 2004 κατακτά την κορυφή!

10. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, NBA, 2007

Πριν από μόλις 8 χρόνια οι «Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς» ήταν μία ομάδα με 50% νίκες, μπαίνοντας 8η στα πλέι οφ του NBA. Την αρχική πεντάδα αποτελούσαν οι βετεράνοι Μπαρόν Ντέιβις, Στέφεν Κάρι, ο δευτεροετής γκαρντ Μόντα Έλις, ο Αλ Χάρινγκτον και ο Άντρις Μπιεντρίνς. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της δυτικής περιφέρειας τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι. Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στο έβδομο παιχνίδι, ούσα η πρώτη ομάδα που πέτυχε ένα τέτοιο κατόρθωμα (να αποκλείσει σε 7ο ματς την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην περιφέρεια ως 8η). Τελικά, στον επόμενο γύρο πέτυχαν τους Γιούτα Τζαζ, από τους οποίους αποκλείστηκαν και έτσι το όνειρο τελείωσε νωρίς.

9. Έντμοντον Όιλερς, NHL, 2006

Οι Όιλερς τερμάτισαν όγδοοι στη δυτική περιφέρεια του NHL την άνοιξη του 2006. Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισαν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, τους Ντιτρόιτ Ρεντ Γουίνγκς, τους οποίους και απέκλεισαν. Στη συνέχεια νίκησαν τούς Σαν Χοσέ Σαρκς και Αναχάιμ Ντακς και έφτασαν στον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισαν τους Καρολάινα Χάρικεϊνς, οι οποίοι ήταν δεύτεροι στην ανατολική περιφέρεια. Παρά το γεγονός πως έμειναν 3-1 πίσω στη σειρά, κατάφεραν να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή και να ισοφαρίσουν σε 3-3, αλλά τελικά οι Χάρικεϊνς πήραν τον έβδομο αγώνα και πανηγύρισαν τον τίτλο.

8. Ντένβερ Νάγκετς, NBA, 1994

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, μία ομάδα για να πάρει την πρόκριση στο 2ο γύρο των πλέι οφ του NBA έπρεπε να κερδίσει 3 αγώνες. Τη σεζόν 1993/94 οι Νάγκετς είχαν στη σύνθεσή τους τον νεαρό Ντικέμπε Μουτόμπο, ο οποίος θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της εποχής. Η ομάδα του Ντένβερ τερμάτισε στην 8η θέση και αντιμετώπισε τους Σιάτλ Σουπερσόνικς, των Σον Κεμπ και Γκάρι Πέιτον. Στις δύο πρώτες αναμετρήσεις οι Νάγκετς ηττήθηκαν και ήταν ένα βήμα πριν τον αποκλεισμό, όμως με μία τρομερή ανατροπή πήραν την πρόκριση στην επόμενη φάση με 3-2. Παράλληλα, έγιναν οι πρώτοι που απέκλεισαν μία ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ της περιφέρειας. Τελικά, όπως και οι Γουόριος, αποκλείστηκαν στον 2ο γύρο από τους Γιούτα Τζαζ.

7. Λος Άντζελες Κινγκς, NHL, 2011-12

Η χρονιά εκείνη δεν ήταν καλή για τους Λος Άντζελες Κινγκς. Τα αρνητικά αποτελέσματα ανάγκασαν τους διοικούντες να απολύσουν τον προπονητή, Τέρι Μάρεϊ και να προσλάβουν τον Τζον Στίβενς. Ύστερα όμως από μόλις 9 ημέρες ο Στίβενς αντικαταστήθηκε από τον Ντάριλ Σάτερ. Δύο προπονητές σε διάστημα 14 ημερών θα ήταν καταστροφή για μία ομάδα, όμως για τους Κινγκς ήταν η κατάλληλη κίνηση. Οι "Βασιλιάδες" κατάφεραν να κερδίσουν την πρόκριση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου, τερματίζοντας όγδοοι. Στη συνέχεια, με μία εκπληκτική ρελάνς έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό, αποκλείοντας όλα τα φαβορί και κατακτώντας τον τίτλο του NHL με ρεκόρ 16-4!

6. Κολοράντο Ρόκις, MLB, 2007

Το Σεπτέμβριο του 2007, οι Ρόκις είχαν ρεκόρ 69-66, το οποίο τους έδινε την 4η θέση στη National League West. Όμως, με ένα τρομερό σερί 20-7 ισοβάθμησαν με τους Σαν Ντιέγκο Πάδρες, με τους οποίους αναμετρήθηκαν για την Wild Card της διοργάνωσης. Τελικά, επικράτησαν στο μπαράζ των Πάδρες και έτσι προκρίθηκαν στα πλέι οφ, όπου «κατατρόπωσαν» τους Φιλαδέλφεια Φίλις και τους Αριζόνα Ντάιμοντμπακς για να φτάσουν στον μεγάλο τελικό απέναντι στους Μπόστον Ρεντ Σοξ. Τελικά, οι «κόκκινες κάλτσες» αποδείχθηκαν αξεπέραστος αντίπαλος και το όνειρο για την κατάκτηση του τίτλου έμεινε ανεκπλήρωτο.

5. Δανία, Εuro 1992

Στα προκριματικά του Euro 1992, η Δανία τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο πίσω από τη Γιουγκοσλαβία, με συνέπεια να μην περάσει στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Όμως, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ανάγκασε την UEFA να θέσει την εθνική ομάδα εκτός διοργάνωσης. Δέκα ημέρες πριν αρχίσει η διοργάνωση, οι Δανοί έμαθαν πως θα αντικαταστήσουν τους Γιουγκοσλάβους. Στους ομίλους ήρθαν ισόπαλοι με την Αγγλία, ενώ κέρδισαν τη Γαλλία και προκρίθηκαν στα ημιτελικά, όπου απέκλεισαν την Ολλανδία. Στον μεγάλο τελικό επικράτησαν με 2-0 της Γερμανίας και πανηγύρισαν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους, σοκάροντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

4. Γουίμπλεντον, FA Cup, 1988

Το FA Cup, αποτελεί, δίχως αμφιβολία, μία «δυνατή» διοργάνωση. Απόδειξη η εκπληκτική πορεία της Γουίμπλεντον, ομάδα 3ης κατηγορίας, τη σεζόν 1987/88 κατά την οποία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου και πανηγύρισε το τρόπαιο κόντρα στην σπουδαία ομάδα της Λίβερπουλ. Στον μεγάλο τελικό ο Λόρι Σάντσες χάρισε το κύπελλο στην άσημη αγγλική ομάδα, ενώ ήρωας ήταν κι ο τερματοφύλακας της, Ντέιβ Μπίζαντ, ο οποίος απέκρουσε πέναλτι.

3. Νιου Γιορκ Νικς, NBA, 1999

Η σεζόν 1998/99 ήταν «κουτσουρεμένη» στο NBA, εξαιτίας του lock out. Οι Νιου Γιορκ Νικς είχαν μία εξαιρετική ομάδα, με «πρωτεργάτες» τους Πάτρικ Γιούιν, Λάτρελ Σπρίουελ και Λάρι Τζόνσον. Όμως, οι πολλοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είχαν αντίκτυπο στην κατάταξή τους, καθώς τερμάτισαν όγδοοι στην ανατολική περιφέρεια. Παρόλα αυτά, η ομάδα της Νέας Υόρκης έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στα πλέι οφ. Η πρώτη ομάδα που αντιμετώπισαν ήταν οι Μαϊάμι Χιτ, τους οποίους απέκλεισαν με 3-2. Στο δεύτερο γύρο νίκησαν τους Ατλάντα Χοκς και στους τελικούς της περιφέρειας αντιμετώπισαν τους Ιντιάνα Πέισερς του Ρέτζι Μίλερ, παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Εκεί, τέθηκαν αντιμέτωποι με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, οι οποίοι κατέκτησαν το δακτυλίδι με 4-1 νίκες.

2. Βιλανόβα Γουάιλντκατς, NCAA March Madness, 1985

Η ιστορία των Βιλανόβα Γουάιλντκατς είναι μία από τις συναρπαστικότερες όλων των εποχών σε ομαδικά αθλήματα. Τη σεζόν 1984/85 ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με ρεκόρ 18-9, αποκλείστηκαν στα πλέι οφ της Ανατολικής περιφέρειας στην ημιτελική φάση από τους Σεντ Τζονς, όμως κατάφεραν να προκριθούν στο τουρνουά του NCAA ως όγδοοι, την πρώτη χρονιά που η διοργάνωση αποτελούνται από 64 ομάδες. Αποκλείοντας όλα τα φαβορί, κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό, όπου αντιμετώπισαν τους προηγούμενους πρωταθλητές, Τζορτζτάουν Χόγιας. Οι Χόγιας είχαν στη σύνθεσή τους, τον Πάτρικ Γιούιν, αλλά παρόλα αυτά υπέστησαν την ήττα με 66-64 από τις «αγριόγατες», οι οποίες ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μία ονειρεμένη χρονιά.

1. Ελλάδα, Euro 2004

Στην κορυφή βρίσκεται, η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των ομαδικών αθλημάτων. Οι περισσότεροι φίλαθλοι και αναλυτές προέβλεπαν μία σύντομη παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά του Euro 2004. Το τρομερό σουτ και γκολ του Γιώργου Καραγκούνη κόντρα στην Πορτογαλία ήταν μόνο η αρχή μίας εκπληκτικής πορείας γεμάτη εκπλήξεις. Μετά το 2-1 κόντρα στην Πορτογαλία, η Ελλάδα ήρθε ισόπαλη (1-1) με την Ισπανία, ενώ την τελευταία αγωνιστική των ομίλων ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρωσία.

Προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε τη Γαλλία των Ζινεντίν Ζιντάν και Τιερί Ανρί. Η Ελλάδα κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά χάρη στην κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα. Στα ημιτελικά τέθηκε αντιμέτωπη με την Τσεχία και πήρε τη νίκη και την πρόκριση στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, με σκόρερ τον Τραϊανό Δέλλα. Στον τελικό η Ελλάδα συνάντησε ξανά την Πορτογαλία, την οποία νίκησε με 1-0 και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου, κάνοντας τους απανταχού Έλληνες να κλαίνε από χαρά!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!