MEN'S GUIDE

Οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά την κατάθλιψη

Σύμφωνα με ειδικούς το φύλο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ασθενειών αλλά και στη διάγνωσή τους.

Οι γυναίκες συνήθως κάνουν συχνότερα προληπτικές εξετάσεις, ενώ οι άνδρες τις παραμελούν. Στην περίπτωση της κατάθλιψης υπάρχουν επιπλέον κατάλοιπα στερεοτύπων αλλά και φοβίες που συχνά οδηγούν στη συγκάλυψη του προβλήματος και τελικά στη μη έγκαιρη αντιμετώπισή του. Οι άνδρες συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα, ενίοτε ακόμη και από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την Ίρις Χάουτ, πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, οι γυναίκες πολύ πιο εύκολα παραδέχονται ότι δεν είναι καλά από ό,τι οι άνδρες. «Ένας ασθενής πρόσφατα μου εκμυστηρεύτηκε ότι δεν θα μπορούσε να παραδεχθεί στη γυναίκα του ότι θέλει να κλάψει», αναφέρει ενδεικτικά η Ίρις Χάουτ, υπογραμμίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνδρες δύσκολα παραδέχονται ότι έχουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα. Μάλιστα ακόμη και άνδρες με διαγνωσμένη κατάθλιψη νιώθουν την ανάγκη να διαβεβαιώνουν τους γύρω τους ότι είναι καλά. Πολλοί φοβούνται τον «κοινωνικό στιγματισμό» και εκλαμβάνουν την παραδοχή της ασθένειας σαν αδυναμία.

Aύξηση των ψυχικών παθήσεων στη Γερμανία

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται στη Γερμανία τα περιστατικά ψυχικών παθήσεων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατάθλιψης που ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια. Το ένα τρίτο αυτών αφορά άνδρες. Η Ίρις Χάουτ εκτιμά ωστόσο ότι το ποσοστό των ανδρών που έχουν στην πραγματικότητα κατάθλιψη είναι πολύ μεγαλύτερο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλές περιπτώσεις δεν καταγράφονται ιατρικά. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η ανδρική κατάθλιψη εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Χάραλντ Γκίντελ από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ουλμ οι άνδρες με κατάθλιψη δεν έχουν πολλές φορές την εικόνα ασθενούς με τα κλασικά συμπτώματα της ασθένειας. Η ανδρική εκδοχή της κατάθλιψης εκδηλώνεται κυρίως ως «αυξημένη επιθετικότητα, θυμός, έντονες εναλλαγές συναισθημάτων και αντικοινωνική συμπεριφορά», αναφέρει ο γερμανός ειδικός. Τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης συγχέονται συχνά με το άγχος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έγκαιρη διάγνωση.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση

Σε κάθε περίπτωση η κατάθλιψη, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, αποτελεί σοβαρή ψυχική διαταραχή, η οποία αντιμετωπίζεται μόνο με στοχευμένη ψυχοθεραπεία και ειδική αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία περίπου 9000 άνθρωποι δίνουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της κατάθλιψης και των διαταραχών που επιφέρει. «Δύο στις τρεις απόπειρες αυτοκτονίας γίνονται από γυναίκες, ενώ αντίθετα δύο στις τρεις ολοκληρωμένες αυτοκτονίες γίνονται από άνδρες», αναφέρει η Ίρις Χάουτ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ιδίως προς τον ανδρικό πληθυσμό, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα.

Σημαντικός είναι επίσης, σύμφωνα με τη γερμανίδα ειδικό, ο ρόλος της ενημέρωσης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης αναφορικά με την ανδρική κατάθλιψη. Η Ίρις Χάουτ τονίζει, τέλος, τη σημασία της ψυχοθεραπείας αν και θεωρεί αρνητικό το γεγονός ότι ως θεραπευτική μέθοδος δεν λαμβάνει υπόψη της το φύλο αλλά κυρίως τη φύση των συναισθημάτων.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!