MEN'S GUIDE

Chuka Umunna: Ποιός είναι ο wanna be Οbama της Βρετανίας;

Η διεθνής κοινότητα έσπευσε να του προσδώσει το χαρακτηρισμό "Βρετανός Obama", ωστόσο ο 36χρονος γοητευτικός πολιτικός απέσυρε την υποψηφιότητά του από την ηγεσία των Εργατικών.

Είναι νέος, γοητευτικός, φιλόδοξος και… παραλίγο ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών. Ο 36χρονος πολιτικός θεωρείτο φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων στην κούρσα για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο εκείνος αποσύρθηκε από τη μάχη για το «δαχτυλίδι», επικαλούμενος τον έλεγχο που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες.

Βέβαια, η ξαφνική απόφασή του πυροδότησε σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές εφημερίδες σχεδίαζαν να δημοσιεύσουν στοιχεία που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον νεαρό πολιτικό ή κάποιο κοντινό του πρόσωπο.

Από τη νύχτα της ήττας μας την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκα στο αυξημένο επίπεδο πίεσης που συνοδεύει μια υποψηφιότητα για την ηγεσία. 

Ο σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας πρόσθεσε πως δεν βρήκε τη μάχη για την ηγεσία «μια ευχάριστη εμπειρία. Κατά συνέπεια, έπειτα από περαιτέρω σκέψη, αποσύρω την υποψηφιότητά μου».

Ποιος, όμως, θα ήταν ο επόμενος ηγέτης του κόμματος των Εργατικών;

Το 2012 σε μία συγκέντρωση των Εργατικών ο Chuka Umunna έδωσε για πρώτη φορά το προσωπικό του στίγμα, μιλώντας για τον Νιγηριανό πατέρα του και την Βρετανίδα μητέρα του και περιγράφοντας πώς οι γονείς κατάφεραν να διαπρέψουν χάρη στο επιτυχημένο σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας. Τότε ήταν που ο δυναμικός Umunna άρχισε να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη του κόμματος των Εργατικών με τους αναλυτές να «βλέπουν» στο πρόσωπό του ένα ανερχόμενο αστέρι της βρετανικής πολιτικής.

Μετά την συντριπτική ήττα του κόμματος στις πρόσφατες γενικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας που οδήγησε στην παραίτηση του Ed Miliband, ο 36χρονος πρώην δικηγόρος βρισκόταν ανάμεσα στους υποψηφίους που μάχονταν για το «δαχτυλίδι». Ο Θμθννα έμοιαζε να είναι ο πιο αποφασισμένος να αναλάβει την ηγεσία, με διάθεση να «σώσει» το κόμμα.

Ψηλός, αρρενωπός, γοητευτικός, με μεγάλη αδυναμία στα χειροποίητα κοστούμια Savile Row, στοιχείο που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο Chuka Umunna για πολλούς είναι ο νέος Barak Obama, σύγκριση που εξοργίζει τον φιλόδοξο Βρετανό πολιτικό, ενώ για άλλους είναι ο νέος Tony Blair. Ο ίδιος, πάντως, επιθυμεί απλώς να είναι ο νέος και νεαρότερος ηγέτης των Εργατικών.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1978 από πατέρα Νιγηριανό που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο την δεκαετία του 1960 με μία βαλίτσα στο χέρι και άδεια την τσέπη, αλλά κατόρθωσε να χτίσει σπουδαία επιχειρηματική καριέρα και από Βρετανίδα μητέρα με καταγωγή από την Ιρλανδία που εργάστηκε ως δικηγόρος και της οποίας ο πατέρας είχε διατελέσει εισαγγελέας στη Δίκη της Νυρεμβέργης, ο Umunna, του οποίου το όνομα σημαίνει «ο Θεός είναι ο μεγαλύτερος», μεγάλωσε σε ένα εύρωστο περιβάλλον.

Φοίτησε σε ιδιωτικά σχολεία, έμαθε να παίζει τσέλο, ήταν μέλος εκκλησιαστικής χορωδίας, ενώ η φωνή του ακούγεται στο σήμα αρχής της επιτυχημένης βρετανικής κωμικής σειράς «Mr. Bean».

Το 1992 και ενώ ήταν ακόμα έφηβος, ο πατέρας του, έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Νιγηρία την περίοδο που επιδίωκε να γίνει κυβερνήτης της πολιτείας Ανάμπρα. Ο πολιτικός αγώνας του κατά της δωροδοκίας των πολιτικών οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι ο θάνατός του ίσως να μην ήταν τυχαίο γεγονός.

Η απώλεια αυτή στιγμάτισε τον νεαρό Chuka, ο οποίος στράφηκε με μεγαλύτερη προσοχή στις σπουδές του και ενδιαφέρθηκε ακόμα περισσότερο για την πολιτική, ίσως θέλοντας να εκπληρώσει το χαμένο όνειρο του αγαπημένου του πατέρα.

Λίγο καιρό αργότερα ήταν που εμφάνισε τα πρώτα «συμπτώματα» της πολιτικής «ασθένειας» η οποία τον είχε προσβάλει, όταν κατά τη διάρκεια μαθητικού σεμιναρίου για την πολιτική με καλεσμένο τον Συντηρητικό πρώην υπουργό Οικονομικών, Νόρμαν Λάμοντ, όρμισε στο μικρόφωνο καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης γυναικών. Η ανάγκη για αλλαγή στη χώρα με ένα σύγχρονο τρόπο ματιάς και διαχείρισης είχε μόλις γεννηθεί μέσα του.

Το επόμενο βήμα του ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια της μητέρας του και να σπουδάσει Νομική. Ωστόσο, παράλληλα με τη μελέτη του στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δεν μπορούσε να αγνοήσει την αγάπη του στη μουσική. Ετσι, εργάστηκε ως Dj σε γνωστά clubs του Λονδίνου, μετατρέποντας το χόμπι του σε πραγματική καριέρα. Η επαφή του με συνομήλικους στα νυχτερινά κέντρα της βρετανικής πρωτεύουσας και η προσεγμένη εμφάνισή του αυτομάτως τον τοποθέτησαν στην καρδιά της φοιτητικής ζωής, μετατρέποντάς τον σε πραγματικό πρωταγωνιστή.

Είχε ήδη ξεκινήσει να έχει φανατικούς θαυμαστές και να γοητεύει κυρίως νεαρές γυναίκες που τον πρόσεχαν πρωτίστως για τα καλοσχηματισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου του και το δομημένο κορμί του και έπειτα για τις μουσικές επιλογές του.

Χρήματα, επώνυμα ρούχα, clubs μόνο για… εκλεκτούς και όχι με «σκουπίδια τρίτης κατηγορίας», όπως είχε γράψει κάποτε και αναγκάστηκε στην πορεία να ζητήσει συγγνώμη, άφθονη και ακριβή σαμπάνια και επαφές με διασημότητες ήταν από τις βασικές ενασχολήσεις του.

Παρ’όλα αυτά, η περίοδος της μάταιης αναζήτησης της πολυτέλειας είχε σύντομη διάρκεια και ο Umunna, έχοντας αφήσει πίσω του τη νεανική αφέλεια, την επιπολαιότητα και την μαριχουάνα που έχει παραδεχθεί ότι έχει καπνίσει, και έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Νομική στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, εργάστηκε ως δικηγόρος-εργατολόγος.

Η ανέλιξή του στην πολιτική και η υποστήριξη στον Ed Miliband ήταν ένας τρόπος να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και όσα είχαν προσφέρει στη χώρα μέχρι τότε τα κόμματα. Εξάλλου, είχε αρχίσει να συμπαθεί τους Εργατικούς μετά τις πρώτες επισκέψεις του με τον πατέρα του στις φτωχές γειτονιές της Νιγηρίας, αλλά και του Λονδίνου.

Παρά την επιτυχημένη πορεία του, ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι δε θα είναι η σωστή επιλογή για την ηγεσία των Εργατικών, καθώς εκτιμούν πως είναι απρόσιτος και ισχυρογνώμων, ενώ θεωρούν πως η τάση του να δώσει μία διαφορετική πνοή στις σχέσεις της παράταξής του με τους επιχειρηματίες δεν εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Εντούτοις, ο έως πρότινος σκιώδης υπουργός Επιχειρηματικότητας, διατρανώνει ότι δεν μπορεί κανείς να επιδιώκει το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας αν δεν στηρίζει τους ευκατάστατους επιχειρηματίες που προσφέρουν την εργασία.

Όλα αυτά, ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η 30χρονη δικηγόρος Alice Sullivan, της οποίας την ταυτότητα ο Umunna φρόντιζε να κρατήσει μυστική και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. O αγώνας για την ηγεσία δεν υφίσταται δίχως το απαραίτητο επικοινωνιακό παιχνίδι, επομένως η εικόνα του να περπατάει χέρι-χέρι με την ξανθιά αγαπημένη του στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας δε θα μπορούσε να λείπει.

Οσο διακριτικός φροντίζει να είναι με την αγαπημένη του Alice, άλλο τόσο διαχυτικός δείχνει με τους ψηφοφόρους του κόμματος και θαυμαστές του. Η σελίδα του στο Facebook με τους 26.000 φίλους και το προφίλ του στο Twitter με τους 119.000 followers κατακλύζονται από χαμογελαστές selfies του ίδιου με περαστικούς και υποστηρικτές του.

Αυτή την αγάπη και αφοσίωση είναι που αποζητά ο «Βρετανός Obama», ο οποίος παρότι απορρίπτει κάθε σενάριο για την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας, δύσκολα κανείς μπορεί να πιστέψει ότι ένας φιλόδοξος πολιτικός όπως εκείνος θα επαναπαυθεί στις δάφνες του ακόμα και αν -προς το παρόν- δεν αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!